Domedagssekter & Media

Det är ytterst intressant egentligen. Hur saker och ting har en tendens att ha samband. Jag antar att det är just nyckeln till manipulering att saker har ett samband som man kan uppvisa för att stärka olika påståenden. I måndags kväll låg jag och bläddrade i boken ”Manipulering pågår”, en publikation från organisationen FRI (Föreningen Rädda Individen). Jag har läst den några gånger och använder den ofta som referensmaterial när jag hör eller ser något om sekter. En bekant kvinna som växte upp i Jehovas Vittnen men senare på bekostnad av hela sin familj och utstötning lyckades ta sig just fri rekommenderade den och arbetar idag aktivt med att hjälpa avhoppare från i synnerhet Jehovas Vittnen att få ett drägligt liv utan manipulering.

MbokJehovas Vittnen har ju en relativt välstädad fasad och accepteras mer eller mindre av samhället när dom knatar omkring och knackar dörr och förkunna ”Guds ord”. Min egen erfarenhet av den här sekten, för det är en sekt, är att just samband kan vara riktigt bedrägligt. Jag fick inspelningar från min bekant som bland annat hade titeln ”Slavens uttalande” och det i sig borde räcka för att inte bara stänga dörren när dom knackar på utan även skicka med en blåtira på resan bort från huset.

 

Men tillbaka till sambandet. Jag ligger och bläddrar i boken under måndagskvällen, idag läser jag i Dala-Demokraten att det tydligen funnits/finns en sekt vid namn Summit Lighthouse i Grycksbo. Alla som passerat Grycksbo på vägen mot fjällen eller Rättviksmarknad, kanske till det populära fiskestället Stensjön har nog aldrig ens tänkt tanken att det skulle finnas en sådan sekt i den lätt sömniga byhålan Grycksbo. .

” I dag har hon ingen uppfattning om rörelsen i Sverige. Det är inget hon är intresserad av heller.
Men trots att Johanna lämnat sekten bakom sig sedan länge, så lever ändå en del av tiden kvar.
– Man kan inte bestämma vad man får man med sig barndomen eller inte. Den bär du ju med dig hela livet.

Det finns dock en sak som etsat sig fast mer än något annat.
– Det som är kvar av Summit Lighthouse i mig är undergången. Jag kommer ihåg att vi bunkrade mat och bar på vetskapen att alla man älskar kommer att dö på utsatt datum. Det är något man aldrig kan få bort.”

På sistone har jag deltagit i diskussioner om etablerad media och fristående medias roll för vad som är sant eller inte. Jag förstår inte riktigt hur och vad som avgör vad som är mest sant. Kan jag bli förledd av en tro på en viss typ av media, vad säger att inte andra mycket väl kan vara helt övertygade att motsatsen är sanningen. Manipulering är onekligen mycket intressant inte bara ur sekters perspektiv.

 

Mer läsvärt om manipulering och sekter i Dalatidningen: Ställ sekten som skapade kannibalmonstret till svars.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *