Historierevisionism Även I Barnböckernas Värld

Att censurera gamla böcker för att det inte passar med vissas föreställning om hur världen ser ut idag är att jämföra med bokbålen som flammat i flertalet diktaturer. Man har alltså bestämt sig för att stoppa en klassisk barnbok (eller editera fritt i någon annans verk) uppger Svenska Dagbladet Kultur:

Hedenhös

 

” I ”Barna Hedenhös upptäcker Amerika” från 1950 framställs indianer på ett stereotypt sätt och kallas exempelvis för ”rödskinn”.

Ellen Karlsson, förlagschef på Urax förlag, som också ger ut ett par av Almqvists Hedenhös-böcker har löst problemet med textredigering.

– Jag har gjort två textredigeringar i de här bilderböckerna för att modernisera dem, för att vissa saker säger man inte längre. I originalutgåvan står det till exempel ”I negerstammarnas Afrika”, det har jag tagit bort.”

Det är ett helgerån att bete sig på det här sättet för det handlar om historierevisionism av värsta grad. Det finns åtskilliga böcker och skrifter man i sådana fall måste gå in och ändra för att det inte stämmer med dagens uppfattning eller för att vetenskapen var bristfällig förr i tiden.

6 thoughts on “Historierevisionism Även I Barnböckernas Värld

  1. Hur fan ska man kunna köpa korv på Statoil när man får frågan”Vill du ha vitt eller grovt bröd”? Om svaret blir vitt,är man rasist då?

  2. Det är hysteri detta ändrande av barnböcker! Hur ska dom göra med historieböckerna? Ska de också ändras? Ja menar gillar man inte Hitler så måste man väl bara kunna radera honom och låtsas att det aldrig hänt, eller?
    Nej, jag tycker det är sanslöst hur känsliga och lättkränkta folk blivit. Se det som ett stycke historia och förklara hellre för barnen hur det ligger till om man stör sej på utrycken rödskinn o likn..

  3. Undrar hur länge det dröjer innan ”Lappland” raderas ut? Hoforsbloggen som är länets snabbaste nyhetsförmedlare kan väl gå i spetsen för en namntävling!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *