Sveriges Bästa Kommun

En undersökning visar överraskande nog att Hofors inte är Sveriges bästa kommun. Åtminstone inte när det kommer till turism för där mäter man inte ens attraktionen vår egen hemkommun har enligt Aftonbladet.

Om det är raukarna, dialekten eller saffranspannkakan som får svenskarna att välja Gotland är inte klarlagt.

Men det tydliga svaret är att det är den bästa kommunen i fråga om intryck.

– Du behöver ha hög kännedom hos svenskarna för att få gott betyg. Och det är många som har en bild av Gotland, säger Jonathan Wennö, projektledare på TNS-Sifo till Aftonbladet.”

Man gör undersökningen i de 28 största kommunerna och där hamnar Gävle sist under ”Sämst-listan”. Att det som skrivs om en kommun eller ort har betydelse nämner även artikeln:

Och sedan undersökningarna startade finns det två kommuner som alltid får dåligt betyg.

– Malmö och Södertälje har alltid haft det kämpigt. Mer kämpigt än de förtjänar, säger Jonathan Wennö.

Enligt Jonathan Wennö beror det på att många utanför orterna bildar sig en uppfattning om dem efter att ha sett och läst medierapporteringar om exempelvis skottlossningar.

– Men bor man i närheten av Malmö exempelvis är man jättenöjd och har gott intryck av staden, säger Jonathan Wennö.”

Och visst är det lite så. För en tid sedan omnämndes Borlänge som ”Sveriges svar på Chicago” där kriminaliteten frodades. Desto mer media skrev, desto sämre rykte fick man. Nu har man expanderat på både bredden och längden och uppmärksammats för att bland annat använda bandy som integration. Somalias landslag i bandy har nämligen uppstått under ledning av ”legendaren ”Pelle Fosshaug. Så visst kan man ändra en stämpel som slagits fast i mediabilden även om det tar tid. Sen skall man i sanningens namn även påpeka att helt laglydigt har inte Borlänge heller blivit men det sägs ha blivit bättre.

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *