Kändisar I Hofors: David Laksola Som Gör Allvensk Debut Som Domare

David LaksolaSportringen i Hofors är en riktig idrottsprofil. På dagarna hjälper han kunder att hitta rätt sportutrustning, på kvällarna tränar han Torsåkers IFs A-Lag och är dessutom lite av ”ortens egna domare” i ishockey med Division 1-rutin. På torsdag gör han dessutom Allsvensk debut i matchen mellan Västerås och Almtuna som linjedomare.

Hallå där David Laksola. Kan du berätta lite om vad du skall göra på torsdag kväll?

 – Ja på torsdag går ett av mina stora mål som domare i uppfyllelse, att få döma en elitmatch i ishockey och allsvenskan är en grym serie för tillfället.

Hur kom det sig att du blev just ishockeydomare, är det inte ett riktigt skitarbete?

 – Jag vet inte men har alltid varit intresserad av domare, nu kommer din kollega (Birger) nog skratta till lite men som vän till familjen vet han att jag alltid under gladiatorernas tid sprang runt och lekte ”Daggen”” alla andra barn i skolan eller på gatan ville vara Atlas eller Plexus men jag ville vara Daggen, så det har väl alltid funnits där sen när jag upptäckte att vi i Hofors hade Leo Takula så vart det naturligtvis hockeydomare som vart intressant och det självklara valet.  
DavidLaksola

Hur gör man för att hålla temperamentet i schack under matcherna? Det gnälls, skriks och sägs en hel del till er i de randiga tröjorna va?

 – Haha ja de kan ju vara heta spelarna ibland och jag kan bara instämma att ibland tänder jag till ordentligt men det händer sällan jag försöker alltid att se det som att jag gör mitt jobb och sen när jag kliver av isen och har kommit hem så är det borta och träffar man någon spelare eller liknande ute på stan eller liknande så brukar det kunna bli en hel del skratt om det har varit några hårda ord mellan varandra på isen. Man måste nog släppa det när man kommer hem för att orka med det.

Vad har du för ambitioner med domarkarriären?

 – Ja jag har haft många olika små mål i min karriär, och att döma allsvenskan redan i år trodde jag inte riktigt på förra året men efter en säsong där det gick bra förra året hade jag bra matcher på slutet med kval och liknande till allsvenskan från div 1 och då kändes det nära och nu är det dags. Men självklart är SHL ett mål jag har. Men min ambition och de stora drömmen är att få döma ett OS eller en VM-final. Vi domare drömmer om sånt precis som vilken annan spelare som helst. 

Du är ju inte bara domare utan arbetar med sport hela dagarna. Dessutom huvudtränare för Torsåkers IF. Blir det aldrig för mycket idrott?

 – Klart det blir för mycket! Men vissa stunder under året när både fotbollen och hockeyn är i gång så finns det inte mycket tid över för annat och då kan det vara jobbigt men det är så pass roligt med båda delarna och Torsåkers IF som förening är en förening som kommer vara med uppe i toppen av divisonerna om några år med bra ungdomsverksamhet och en bra styrelse så ser jag verkligen fram emot att få vara med några år till där!  

Hur tycker du idrottslivet i Hofors/Torsåker fungerar? Är vi en idrottskommun?

 –Ja med så lite invånare tycker jag att det är roligt att vi har så pass mycket aktiva föreningar med både ungdoms och senioridrott. 

Vad skulle du ge ungdomar som funderar på en domarkarriär för råd?

Ja men absolut är det ett bra yrke om man får kalla det så, man träffar mycket folk och får många nya vänner samt får resa runt i landet och se mycket olika platser tror inte att jag har kunna upplevt så mycket utanför ishockeyn. Har man tur får man även se resten av världen om några år och de är så klart de som driver en.

Vem är din förebild eller idol som domare ?

Min stora förebild har alltid varit Leo Takula och hans sätt att både åka skridskor och ta beslut, det har jag försökt efterlikna. Många av hans matcher jag såg tittade jag mer på hur han åkte och hur han rörde sig och försökt att ta efter en del. De är en stor del i ”domeriet” att ta beslut och se säker ut  på de man blåst eller visat. Och de va Leos stora styrka still och profil som vi säger vi randiga.

En sista fråga, du var med om något märkligt härom dagen. Vill du berätta om det?

-Hahah ja här om dagen så öppnade jag en chipspåse från OLW och skulle precis stoppa ner handen när jag hittade något avlångt och brunt, såg ut precis som en pinne men den luktade lök. Vet inte vad det va men tror att den av misstag har kommit med från tillverkningen och så klart var de minimalt med chips i den också så det vart både en besvikelse av för lite chips och ett stort skratt av det konstiga föremålet i påsen.
Davidlaksola2Det är alltså på Sportringen det händer saker kan man konstatera som avrundning.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *