Snabbmat I All Ära – Tar Ändå Åratal Att Placera Varje Måltid På Tallriken

Snabbmaten dröjer står det att läsa i Arbetarbladet denna morgon. Det rör sig naturligtvis om Burger Kings etablering här i Hofors som sägs dra ut på tiden.

Det har snart gått ett år sedan avtalet skrevs med hamburgarkedjan. Men projektet har dragit ut på tiden och inget bygglov har sökts än hos kommunen av företaget.

För att inte bryta mot kontraktet med Hofors kommun måste hamburgarkedjan ha uppfört restaurangen senast i april 2015. Planen var tidigare att restaurangen skulle byggas under slutet av 2013 eller våren 2014.

– Jag kan inte gå in på alla detaljer, men erfarenhetsmässigt har det visat sig att nya etableringar alltid tar mycket tid. Vi räknar med att öppna hösten 2014 i stället, säger Sven Hars.

Burger King behövde bara betala 800 000 kronor för marken. Hofors kommun valde att betala 3 miljoner kronor ur egen ficka för att locka restaurangkedjan. Kommunen står därmed för att göra i ordning vägar, leda om avlopp samt telefon- och bredbandskablar på tomten. Det arbetet påbörjas först när bygglovet är godkänt.”

Redan nu kan man se att det påbörjats någon form av markarbete på platsen och vad jag kan dra mig till minnes så var det väl inte tänkt att restuarangen skulle stå klar i höstas utan nu till hösten 2014. I god tid för den analkande eller befarade finska invasionen för skid-VM 2015 i Falun. En liten fågel viskade dock något om att man inte brytt sig om att skriva kontrakt som säkerställer etableringen, att om Burger King nu skulle få för sig att dra sig ur blir det en obetydlig kostnad för företaget medan kommunen står där med räkningen för förberedelserna. Hur det är med den saken kan man inte vara riktigt säker innan man sett dokumentationen anser jag.

BK

 

I den andra lokaltidningen Gefle Dagblad står det att läsa om ytterligare en snabbmatsrestaurang. KFC eller Kentucky Fried Chicken, skall etablera sig i Sverige och tittar även efter lokaler i Gävle. Personligen har jag alltid tyckt det varit konstigt att etableringen inte skett tidigare, företaget är stort och nästan i klass med McDonalds även om inriktningen är mer på friterad kyckling än hamburgare. Jag har inget emot hur det smakar på dessa snabbmatsrestauranger, det kan vara praktiskt när man är på resande fot, har ont om tid eller klockslaget bara erbjuder den här formen av näringsintag. Men jag anser att det blivit på tok för mycket i skräpmatsgenren. Titta bara här i Hofors där det i stort sett bara finns pizzerior sedan Kolgrillen slog igen. Överlag är det en dålig och respektlös inställning till maten vi äter. Drar mig till minnes en artikel i Arbetarbladet där Arne Evertsson ville minska matsvinnet i kommunen. När det var aktuellt diskuterade jag flitigt med mina vänner och bekanta, om hur vi istället borde undervisa våra barn om råvarorna, skapa en respekt för det vi äter.

 

Till och med den allra minsta beståndsdelen i det vi äter som salt, peppar och andra kryddor har en lång och komplicerad process från sitt ursprung till matbordet. Kött uppstår inte i tomma intet, inte heller fisk, fågel eller allt där emellan. En potatis skall sättas, växa och mogna och sedan plockas av någon samt transporteras innan den ligger där på tallriken. Sen slänger människor i sig maten, tackar för sig och fortsätter med annat. Hur många tänker egentligen på att varje måltid har år bakom sig innan den hamnat i grytan? Inte ens den så kallade snabbmaten är speciellt snabb när det kommer till dess bakgrund. Begrunda vad som ligger på er tallrik nästa gång, vad som krävts för att den skall ligga framför er och ni kommer bli förvånade. Ska man inte visa lite respekt för det man äter och ta sig god tid att intaga sina måltider?

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *