Hoforsbloggens Kamp Mot Mediaknarket Fortgår

Det är de små sakerna som inte har någon betydelse som ibland kan reta upp en person. Egentligen är jag väl inte direkt uppretad, jag finner det bara märkligt att media mer och mer använder sig av ”skällsord” för att beskriva människor som hamnat i ett missbruk. Det gäller givetvis alla dessa rubriker om ”knarkare”. Jag vill på intet sätt försvara människors drogproblem, har man varit så korkad att man en gång börjat nyttja droger får man ta konsekvenserna. Men media kan ändå ta sitt ansvar och beskriva problemen korrekt, och det är missbruk, inte knarkare. För många år sedan påpekade jag detta för en journalist på Expressen som gjorde det rätta och bytte ut sin sensationsrubrik.

h11

 

h3

 

Även lokalt har jag försökt förmedla det lite sunkiga i att använda benämningen knarkare. Missförstånd eller inte, blev det inte bättre.

1

2

 

Man skall absolut inte ta Wikipedia för hundraprocentig sanning, men i deras beskrivning återfinns ungefär det jag menar med användandet av benämningen.

Ordet har tidigare använts flitigt som skällsord, men har på senare år mist en del av sin negativa klang.”

Denna morgon är det dags igen och denna gång är det elever på Björkhagsskolan som är knarkare enligt Arbetarbladet.

Knarkare

 

Och det är lite anmärkningsvärt att vägran per automatik skall väcka misstankar.

Det räcker att skolpersonalen får en misstanke om en elev använder narkotika för att eleven ska kallas in, berättar rektorn.

– Vi frågar dem om de går med på att bli drogtestade. Vi kan inte tvinga dem till det. Men om de vägrar kan man dra sina egna slutsatser, säger Stefan Andersson.”

Personligen anser jag inte att det på något sätt skulle vara kräkande, ja med undantaget om det är selektivt som i det här fallet möjligen, att drogtesta elever och kommunalt anställda. Gör man det av rätt orsaker är det för att hjälpa och inte stjälpa.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *