Socialdemokratisk Grundare Av Rasbiologiska Institutet Har Återvänt

Det är lite smått underhållande på ett ironiskt vis att det nu sprids en nyhet om Hjalmar Branting i media. Okej historien har sin charm, det skall icke förnekas. Expressen, Dala-Demokraten.

För tio år sedan stals en byst av den forne statsministern Hjalmar Branting från en park i Borlänge.

I går återfanns den med ett brev runt halsen – där tjuven förklarade vad den varit med om.

– Det var verkligen roligt att den kom tillbaka. Vi trodde att den hade blivit slängd i älven, säger Lars-Erik Rydje, 77, som larmade polisen om statyn.”

Brev

 

Så långt en charmig historia. Och i Borlänge kommun väntar man bara på att sätta Hjalmar på en pidestal igen. Bysten är för övrigt inte ett dugg unik, den återfinns bland annat (om inte minnet sviker mig) även i Säters folkets park, i Göteborg och Södertälje. Ja han finns lite varstans misstänker jag som en påminnelse om en av de verkligt stora inom Socialdemokratin. Personligen har jag småfnissat lite över dessa byster och konstverk föreställande Hjalmar Branting. Han må vara känd för hans insatser inom Socialdemokratin, men varje gång jag hör hans namn tänker jag på Statens institut för rasbiologi. Ni vet dom där knäppgökarna som mätte folks huvuden och konstaterade att dom inte höll måttet eller ansåg att vissa i vårt land skulle steriliseras så att deras avkommor inte bidrog till ett rasligt förkastligt Sverige. Ja dom var inte heller så förtjusta i Samer om jag minns rätt. Herr Branting var nämligen en av initiativtagarna till detta institut och fortfarande i modern tid så hyllas han som en av landets stora profiler.

HB

 

Ett sinne som Adolf Hitler och ett utseende som Josef Stalin. När man nu skriver om seriealbum och barnsagor för att dessa inte är politiskt korrekta, är det inte på sin plats att man tar och plockar ner alla monument över den här mannen också. Så Socialdemokratin i landet kan få göra upp med sitt dunkla förflutna, en gång för alla. Ställ inte upp honom i Borlänge igen utan låt honom stå i en garderob någonstans.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *