Pensionssystemet Fördelaktigt För Människor Som Aldrig Arbetat I Sverige

Arbetarbladet uppmärksammar pensionssystemet i flera artiklar. Som vi alla vet har det förändrats genom åren och det är många som varit yrkesverksamma hela sina liv som inser att pensionsåldern inte kommer bli en dans på rosor. Bland annat Yvonne Tingström i Årsunda som förvisso har det relativt bra ordnat med ett nästan betalt hus.

Yvonne Tingström fyller snart 60 år. Hon har jobbat i hela sitt vuxna liv och tjänar i dag 17 537 kronor i månaden som undersköterska.

– Om jag går vid 65 får jag 9 900 kronor i månaden, säger hon och läser innantill i brevet som kom för ett år sedan.

Jag knackar på hos henne i Årsunda där hon bor och jobbar inom hemtjänsten. Samtalet handlar om det orangea kuvertet som skickas ut i dagarna.

I år slår bromsen till igen och då kommer prognosen att visa på sänkt pension.”

För dom som beslutat om det här systemet kommer det inte att råda någon nöd. Fördelaktiga pensioner från Riksdagen medför att ingen av dem kommer att behöva vända på några slantar. Man kan också fundera över vad man gjort med pengarna som fanns avsatta för att trygga befolkningens dagar i äldre ålder. Kristianstadsbladet har en förklaring som inte många gillar att höra.

Pension

 

I sitt ideella arbete med utsatta kvinnor, kom hon i kontakt med en kvinna som invandrat till Sverige när hon var över 65 år gammal. Den gamla damen hade svårt att få ekonomin att gå ihop.

När den pensionerade bibliotekarien började hjälpa den äldre damen blev hon mycket överraskad. Den äldre damen hade sammanlagt med bidrag för bostad och skälig levnadsnivå ett skattefritt bidrag som nästan uppgick till elvatusen kronor. Hon behövde nu hjälp med kostnader för dyr tandvård.

Eftersom vår pensionerade bibliotekarie får ut en pension, efter skatt, som ligger strax över tiotusen kronor, tog hon kontakt med en socialsekreterare för ett reda ut begreppen.

Jo, den gamla damen hade rätt till kostnadstäckning för tandvård, men nej – det hade inte den före detta bibliotekarien. Hon kunde söka bostadsbidrag, men det skulle inte röra sig om mer än ett par hundra kronor per månad.”

Det är ungefär här som många brukar blanda ihop befogad kritik eller ifrågasättande och skrika ”Rasism”. Men bibliotekarien är mycket noga med att särskilja det hela:

Jag tycker det är mycket fint att vi tar emot flyktingar och anhöriginvandrare i vårt rika land och har fullt förtroende för att tjänstemän och folkvalda beslutsfattare gör en korrekt bedömning av vad vi har råd med.

Men om nu skälig bostadskostnad plus skälig levnadsnivå, tillsammans kan ge en skattefri pension på elvatusen, så är väl pensionärer som arbetat i Sverige värda att få ut betydligt mer.”

Hur kan det ens vara möjligt med denna orättvisa? Och en sak som också är säker är att dagens unga istället bör spara ihop till en snara eller en kula när pensionsdagen inträffar, såvida man inte utbildat sig till börshaj och gjort några klipp.

2 thoughts on “Pensionssystemet Fördelaktigt För Människor Som Aldrig Arbetat I Sverige

  1. 7 klövern vill inte erkänna att det är på detta vis tyvärr. Det parti som utmanar SD om invandringdfrågor och vill stoppa vansinnet som pågår och verkligen menar det kommer att få många röster. Nu kommer det nog inte att bli så och SD kommer nog att bli ett 20% parti.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *