Kommunens Goda Affärer Gynnar Inte De Dementa – Antar Kanske Att De Glömt Betala Skatt

Jan Bornestig och ytterligare kommunpampar har ju under hösten slagit sig på bröstet och sagt att ”30 ensamkommande flyktingbarn” är goda affärer för kommunen. Goda affärer brukar innebära att det är en vinst att hämta ut. Kommunen skall ju dessutom fördela pengarna i skattkistan på lämpligt sätt, så är det underligt att man blir förbannad när man läser att man ger de verkligt behövande urusla förhållanden i kommunen:


Både de som jobbar på dagverksamheten och demensföreningen är starkt kritiska till besparingen som handlar om en tjänst.

– Jag anser att indragningen är felaktig. Det kan inte bli någon tid för aktiviteter med så lite personal, säger Gilbert Fernström, som är ordförande i demensföreningen i Hofors.

Han pekar på de nationella riktlinjer som Socialstyrelsen ska ha klara under 2010. Där vill man se att alla kommuner ska se till att bedriva en separat dagvård för dementa.

– Man anser att det är kostnadseffektivt att satsa på eftersom det minskar behovet av hemtjänst och korttidsboende och flytten till särskilt boende skjuts på framtiden, säger Fernström

En enkel matematik eller hur?

Medborgare betalar skatt – Skatt går till statliga myndigheter – Migrationsverket betalar notan för flyktingförvaring – Kommunen får pengar att betala demensvård och andra sociala ärenden = Klart som korvspad

Man kan inte ena stunden tala sig varm om mänskligt bemötande, solidaritet med hela världen och sen pissa sjukliga pensionärer i ansiktet. Då har man för länge sedan passerat gränsen för anständighet och förtroende. Xamuel (V) och Anitha (SD) (Är det någon ide att fråga kioskvältaren?): Vad ska ni göra för de dementa om ni får makten? Kan hänga en avgörande röst på det.

20 thoughts on “Kommunens Goda Affärer Gynnar Inte De Dementa – Antar Kanske Att De Glömt Betala Skatt

 1. Här är anledningen till att jag med omedelbar verkan hoppade av mitt politiska uppdrag. Känns väldigt pyrt för mig personligen, att sitta och dra in på vård, omsorg och personal, när man samtidigt tar in ännu fler flyktingar. Den nya chefen gick direkt till Migrationsverket och förde en dialog med dem, som sedan förankrades i Kommunstyrelsen, och detta om mottagandet av ensamkommande flyktingbarn, vilket jag fick läsa i tidningen innan vi skulle ha vårt tredje möte med honom. Om det var korrekt enligt politiska regler vet jag inte, men hela förfarandet säger mig att jag inte behöver sitta med i en nämnd när besluten redan är fattade. Till frågan om vad jag som företrädare för SD skulle göra för de senildementa, är svaret mycket enkelt, De skulle aktiveras på det sätt som skulle vara till gagn för den sjuke, och det handlar om att få vara delaktig i allt som har med det vardagliga livet att göra. Min dröm är att det skulle handplockas personal , personal som verkligen älskade, inte bara tyckte om, att arbeta med dessa människor, och det finns många i vår lilla Kommun som kan och vill det. Att få ett boende som liknar den sjukes hemmiljö, att det får finnas husdjur , saker som minner om deras liv och leverne.få en kram , lyssna till musik, ja det finns många önskemål för hur våra senila ska få avsluta sina dagar.Personligen vet jag att i vår lilla Kommun har vi ett stort antal enormt kompetenta människor utan utbildning, Som den rasist jag är, vill jag i första hand se att alla våra gamla och sjuka får ett anständigt liv på sin ålders höst, enär vi är skyldiga dom detta. Mina f, d partikamrater inom Folkhemmet tycks ha ljugit om sina ställninstaganden om allt vad gäller min åsikt om våra kommunmedborgare. Invandringen kostar inga pengar, säger Per Åslund, Kent Olsson benämner mig som dum i huvudet, eftersom jag inte kan skilja på Kommunala och Statliga pengar, och jag har ju bara 7-årig folkskola, så då är saken klar ! Har aldrig förstått vem som är staten ? Förväntar mig ett svar från en med ”högre utbildning”

 2. I det här fallet torde det vara uppenbart med plånboken.
  Migrationspengar in= Bra affär för kommunen
  Senildementa/social omvårdnad = Kommunens pengar
  Summa sumarum=Det finns pengar till de sjuka annars är det ingen bra affär

 3. Alltså kommer kommunens innevånare få betala mellanskillnaden i detta som liknar en galen julrea på kreditkortet. Svårare än så är det inte.

 4. Ja onekligen verkar det så med den ”standard” som satts upp för vad man får kritisera och inte. Vi vet ju redan hur det förändras från Migrationsverkets pengar och den ”goda affären” till att bli kommunens ansvar med ”flyktinghushåll” vid 18 års ålder som Migrationsverket inte betalar. Jag är ingen politiker och ingen ekonom, jag kan visst skaka hand och tala med främlingar från andra länder, gör mig inte särskilt mycket om staten delar ut pengar till dem heller. Det är lögnerna om det som jag inte tål och jag tål definitivt inte när man snudd på samma sida på Arbetarbladet kan se att den enes död är den andres bröd. När man hycklar om mänsklighet och omtanke men sparkar på de redan utsatta.

 5. Så är den vekliga sanningen , inga pengar till svenskarna, men mer till Flyktingarna !

 6. Men snälla, det är väl inte så svårt att räkna ut. Budgeten sätts ju från år till år, man räknar inte ut budgeten som så att ”om tre år ska vi finansiera si och så mycket för invandrare, så därför måste vi dra in på demensvården nu”. Anledningen till att man gör en sådan här nerdragning på demensvården måste väl vara det enkla faktum att man måste göra besparingar, var man än gör besparingarna kommer det uppstå klagomål. Anitha kanske tror att man lura Migrationsverket att säga att man tagit emot 30 flyktingungdomar och sen få betalt för dem även fast de inte finns, men jag tror att Migrationsverket skulle ha lite mer koll än så.
  Det är löjligt att hävda att det är lögner, neddragningen inom demensvården, hur beklaglig den än är, har inget samband med invandringen. Jag kan inte diskutera mot verklighetsfrånvänding, så vill någon diskutera demensvården får den vackert avstå från invandringskortet, eftersom det kortet inte fyller någon funktion i den här delen av spelet.

 7. Säger det igen då: Goda affärer=Pengar=Pengar på demensvården.
  Var lägger man annars de pengarna? Planerar man bygga hopptorn eller bygga rondeller eller vad gör man med dem. Du tycker alltså allvarligt att man ens kan försvara det faktum att man drar in på pengar till de sjuka och behövande men kallt räknar med att försörja flyktinghushåll istället, det HANDLAR INTE om flyktingbidrag utan bara en undran var fan man gör av stålarna från goda affärer.

 8. E F T E R L Y S N I N G,

  Partiåsikter i Hofors efterlyses.

  Det vore bra om alla partier i kommunen engagerade sig i debatten om landets prioriteringar.

  Har haft en diskussion med Xamuel (V) om rimligheten (rättvisan) i att nyanlända flyktingar har större ersättning än ’ fattigpensionärer’.
  Det slutade i att han inte kunde svara ’mer exakt’, utan framförde att ingen grupp skall behöva ha det dåligt. Kanske kan frågan besvaras efter partikongressen ( i Gävle i Maj tror jag).
  Han ställde i vart fall upp och diskuterade vilket uppskattas.

  Ställer därför samma fråga till övriga partier, som enhälligt beslutat om flyktingmottagning. Tycker Ni det är rimligt att introduktionsersättningen till nyanlända flyktingar är högre än lägsta pension ?
  Jag har koncentrerat diskussionen till pensionärer, men det finns andra grupper verkligt behövande som nedprioriteras.
  Dock är gruppen pensionärer den allra största.

  Svar som att det inte är kommunen som betalar undanbedes.
  Det är bara en tidsfråga innan det hamnar på kommunen, och dessutom kommer alla medel ,statliga som kommunala, från samma inkomstkälla, skatt inbetald av medborgarna. Väljer man att lägga mer pengar på det ena blir det mindre till något annat. Staten lånar just nu avsevärda belopp, och man kan lika gärna säga att man lånar till massinvandringen som att man lånar till skattesänkningar (för de som jobbar).

  Inför hösten är det nog fler än jag som är intresserade av partiernas prioriteringar i denna fråga.

  Observera att det går att rätta till detta inte endast genom att sänka bidragen till de nya svenskarna, utan naturligtvis hellre genom att vara generösare mot pensionärer och andra utsatta grupper. Det är bara att höja skatten. På kort sikt går det också att låna mer. Om det stämmer att massinvandringen är en lönande affär, så kommer det att finnas utrymme att betala tillbaka på lånen när pengarna börjar trilla in.Egentligen borde väl det redan börja synas i finanserna eftersom det pågått ett tag.

  Så Ni partier, sätt igång och knappa på tangentbordet.

 9. Bloggmaster: Goda affärer skulle inte jag använda som uttryck. Däremot måste man självklart se att pengarna som kommer från Migrationsverket gynnar kommunen genom att 30 anställningar skapats, sen om alla hamnade i kommunen är en annan fråga, några gjorde väl det antar jag. Det är något positivt, fler i anställning och om de bor i Hofors dessutom skatteintäkter som kommer kommunen tillgodo. En annan aspekt är att befolkningsmängden ökar i en kommun som har ständigt vikande befolkningsstatistik, man kan diskutera om det borde vara hemlösa eller invandrarungdomar. Men poängen är att befolkningen ökar och det kostar inte kommunen någonting, tvärtom (se föregående svar här ovan). Visst kan man resonera som så att när dessa ungdomar blir 18 så hamnar de på kommunens ansvar att försörja, men å andra sidan kan det lika gärna bli så att de blir självförsörjande och blir en tillgång för kommunen. Eventuellt flyttar de till ett större ställe och då har kommunen 30 anställningar som inte kostat någonting och inga utgifter. Så kommunen tjänar ju på det till en viss gräns, men man kan inte tillgodoräkna sig pengarna från Migrationsverket och sen skita i ungarna och lägga pengarna på något annat. Pengarna som kommer är redan vikta och ska därför användas åt det som är tanken, med omkringliggande verksamheter. Men man kommer naturligtvis heller inte märka av någon märkbar effekt i kommunkassan förrän hela karusellen är igång och även då kommer det dröja minst något år innan man kan se effekt. Det här har därför ingenting med demensjukvården att göra, något som jag tror att du innerst inne vet, men du gillar att skapa rubriker. =P
  Christer: Jag tror inte att du kommer få något svar, dels för att oavsett var pengarna till invandrarna kommer så påverkar inte det pensionen, som betalas ut av Pensionsmyndigheten. För att få svar på pensionerna råder jag dig att följa den dagliga riksdebatten, eftersom det alltsomoftast är ett hett ämne. Det andra skälet till varför du inte kommer få ett svar är för att ingen vill göra en sådan korkad sak som att ställa två utsatta grupper mot varandra och sedan säga: ”Du har mest rätt till ersättning”. Från vänsterns sida handlar orsaken mest om att vi anser att alla människor har lika värde och rätt till drägliga liv, vi jämför inte de som befinner sig längst ner eftersom det inte ger något. Vi jämför de som är längst ner med dem som är längst upp, eftersom det är klasskillnader som är avgörande. Jag tar därför tillbaka om att du eventuellt kommer få svar efter kongressen, det är en ickefråga.

 10. Rubriker ”is the shit” som man brukar säga. 😉 Jag är ju som sagt ingen slipad politiker och det är på ren novisnivå som jag inte begriper hur man kan säga att man göra goda affärer men samtidigt inte har pengar till dementa. Var tar förtjänsten från affärerna vägen om man inte lägger dem på det mest akuta som sjuka tex?

  Kan du inte förklara det för mig i barnsligt enkla termer. Tex:
  Här är en sedel, sedeln stoppas i plånboken, nu behöver de dementa pengar, här har ni sedeln. Ooops det fanns visst ingen sedel. Undrar var den kan vara.

 11. Enkel förklaring:
  Kommunens pengar = fri fördelning inom kommunens alla verksamhetsområden.
  Migrationsverkets pengar = fördelning inom migrationsverksamhet.
  Det som händer med Migrationsverkets pengar är att de går in i migrationsverksamhet och kommer ut som intäkter för kommunen senare (lokalhyror, skatteintäkter från anställda inom migrationsverksamheten, osv). Anledningen till att man därför inte kan räkna med några pengar i budgeten nu idag är att de pengarna inte finns ännu. I framtiden kommer ökade intäkter vara en realitet. Enkla lösningar är tyvärr lite för enkla för att kunna ge en bra förklaring.

 12. Oj detta var snurrigt värre. Jag trodde ju att en god affär med Migrationsverket gav pengar till annat också, annars hade man ju lika gärna kunna säga ”det gick jämt upp”. Men okej pengarna går in i verksamheten med migrationsverkets arbete att hjälpa barnen, sen får andra människor lön för det och det är dom pengarna som anses vara en god affär för kommunen (förutsatt att dom som har jobben skattar i Hofors då antar jag. Gör alla det?) Då skall man alltså ha pengar som kanske kommer till allmännyttan, men det är inte säkert eftersom man inte fått dem ännu. Är det ungefärligt korrekt uppfattat?

  Min poäng är då alltså att Jan Bornestig inte skall säga att det var ”goda affärer” eftersom han inte vet detta på förhand. Han skall bara säga ”vi har gjort affärer men vet inte om det blir bra i slutänden”.

  Då känns det ju onekligen som att det rör sig om vilseledande propaganda att säga att flyktingarna inte kostar något, när man i själva verket inte vet. Det är exakt sånt här som gör att invandringsdebatten blir skev och misstänksamt stinkande på bekostnad av dessa barn. Politiker skall prata ur skägget och vara ärliga, först då kan man ju ta hela debatten (som verkar vara en envägskomunikation eftersom man inte får ifrågasätta) på allvar.

  Och alla i samhället är inte upplärd på politiskt svammel så det blir ju ett kaos i debatten när man inte talar samma språk. Därför bad jag dig att förklara det som du skulle sagt till ett barn. Ett barn hade inte förstått ditt svar tyvärr. Men all heder för att du tar dig tid och beblandar dig med kommentarerna på denna sida som pekas ut som ett nazisthögkvarter på nätet 😉

 13. Konstiga konton,

  Om prioriteringar ifrågasätts (stat eller kommun)som t.e.x. standard för pensionärer eller demenssjuka kontra flyktingmottagning, då är det omöjligt att flytta medel mellan olika konton
  När Göran Perssons regering ”lånade” 80.000.000.000 kr. ,tror jag det var från, AP(pensions)fonderna till andra ändamål då gick det att flytta pengar. Samtidigt lovades att det skulle betalas tillbaka” krona för krona”. Så i vart fall på den tiden gick det att sätta in & ta ut från kontona.

  Någon återföring av pensionspengarna har dock inte
  (ännu) gjorts.

  Äntä könstu’t

 14. Rättelse,

  Var dåligt påläst och har blivit korrigerad. 258.000.000.000 skulle det visst vara. Men det ändrar ändå inte principfrågan

 15. Christer, det är möjligt att göra så på riksnivå, man kan göra i princip vad som helst som inte bryter mot grundlagen. Vad vi talar om nu är kommunpolitik. Äpplen och päron var det någon som sa.

 16. Rättelse; man skulle kunna ta pengarna från migrationsverket och spendera dem på annat. Men bara för att GP var ett äckligt as betyder inte at talla andra har rätt att vara det.

 17. http://www.sr.se/goteborg/nyheter/artikel.asp?artikel=3459612

  Ahmed 14 (läs fyrtio). Så ser alltså flykting ”barnen” ut. Jag kan se honom framför mig när en söt liten 24 årig blond socionom läser godnattsaga för honom. Eller när han spelar boll med de små flickorna i klass åtta på Gårdstensskolan. Är det inte hemskt att detta ”barn” inte får stanna? Vad säger ni?

  PS: Vad ”Xamuel” tycker är jag inte intresserad av. Det vet jag redan.

  /Mats

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *