Centrumförnyelse & Någon Form Av Konst

Den här morgonen vaknade jag redan vid fem och tänkte att det var lika bra att ta en promenad och rasta hundar och njuta av solen som snart visade sig på himlavalvet. Nästan tomt och öde på gatorna, för det dök upp en bekant som jag slog följe med en bit och vi kom att både studera och diskutera centrumförnyelsen.

h1

 

Det är ett jävla gnäll på folk” sade promenadsällskapet. Riktat mot alla de kritiska röster som hörts i samband med de politiska besluten och dribblerierna runt just centrumförnyelsen. Det senaste tillskottet är ju till exempel ”Trädkramande myrslok” som snart kommer att uppföras på Bergsprängartorget. Naturligtvis det bästa av de tre förslagen och vi var eniga om att det här faktiskt kommer att bli riktigt bra. Både med konstverket och hur centrum har förändrats. Möjligen att man kunde ha planerat lite bättre på just Bergsprängartorget med parkeringar direkt utanför Apotek och Bibliotek. Som det är just nu ställer sig folk lite hur som helst när de besöker i synnerhet Apoteket. Men i det stora hela och trots att jag själv varit ganska kritisk till vissa delar av centrumförnyelsen så ser man att detta kommer bli riktigt hyggligt bara sommaren får ta fäste och det kan planteras blommor i de avsedda stenformarna.

h2

 

Okej fastigheterna längs gatorna skulle behöva lite färg och upprustning de med. Passerade även den nedlagda sushirestaurangen också. Synd att det inte fungerade, men det var liksom lite på känn att Hoforsborna inte skulle stå i kö för att komma in och äta av delikatesserna. Däremot vandrade jag själv i tankarna och tänkte vilken ypperlig plats för drömprojektet ”Gäddbaren”. En plats med rediga mackor och hembakat fika där väggarna pryds av fotografier med ortens fiskare och deras fångster. Perfekt att passera och köpa billig fiskematsäck eller sätta sig och äta en smörgås och en kopp kaffe under tiden man väntar på någon som besöker hälsocentralen.

h3

 

Jag har naturligtvis inget belägg för att det skulle bli vare sig populärt eller välbesökt, men så är det med dagdrömmar. Man kan aldrig så noga veta.

Vidare på promenaden passerade jag statyn eller konstverket med Kerstin Hesselgren och bestämde mig för att titta närmare på den.

h4

 

I mörker och upplyst upplever jag att den ena sidan visar en kraftfull kvinna vid talarstolen, med en bakgrund av eld och stål. Den andra sidan upplevde jag först som ett stearinljus men det har varit något som gnager mig. Idag föll verkligen poletten ner och det är som sagt konsten o betraktarens ögon som sägs räknas så bli inte arga för vad jag själv nu tolkar konstverket som.

h5

 

Kerstin Hesselgren står alltså och drar sin kjol till vänster och visar könsorganet. Egentligen en förlängning av den andra sidan där hon tydligt visar att kvinnor både kan och utför stordåd. Baksidan avslöjar på något sätt ”Slidans makt” där det tydligt är en eld som kanske vill signalera passion eller liknande. Jag har denna morgon letat efter någon slags beskrivning från konstnären Elvy Drugge utan framgång. Jag är extremt nyfiken på om jag tolkar det någorlunda rätt. Istället hittade jag en intressant artikel med rubriken ”Rösträtt för hela, rena flickor”.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *