Hoforspartiet: Kent Andersson

Först ut av Hoforspartiets kandidater till valet 2014 är Kent Andersson, 37 år. En passionerad  och välkänd Hoforsbo med många strängar på sin lyra. Nominerad till ”Årets Eldsjäl 2011” i Hofors för sitt fantastiska arbete med att kartlägga kommunens samtliga lekplatser genom att låta sina två döttrar testa lekvänligheten. Detta har sedan bidragit till att debatten om de förfallna lekplatserna i Hofors startat och att det förhoppningsvis blir två nya fina anläggningar i centrala Hofors och i Torsåker till hösten. Kent Andersson är ett levande bevis på att med vilja och engagemang går det att uppnå förändringar i samhället som ger positiva effekter i åratal framöver.

 

Kents vilja att göra Hofors till en ort med stolthet och framtid stannar inte enbart vid lekplatser. Han är djupt involverad i den årligen återkommande återvändarfesten ”Orken-handbollen”, som varje år samlar både boende och utflyttade Hoforsbor till en helg i idrotten och gemenskapens tecken. Redan nu till helgen är det dags för 2014-års upplaga.

kent1

Han är även drivande i musikföreningen ”Jag får spadersom anordnar temakvällar med musik. Irländsk Afton, Psychobilly, 80- och 90-tals danskvällar med mera och om ungefär en månad, 31 maj, världsartisten Kory Clarke som gör sin enda spelning i Sverige, just i Hofors. Två dagar senare den 2 juni gör Stiko Per Larsson entré på scenen i unik spelning där Hoforsborna bjuds in till fika och chansen att lyssna till den underbara hyllningssången ”Mellan himlen och Hofors”.

 

Så Kent, vad är det som driver dig till allt detta arbete att engagera dig för Hofors?

Det är mitt hem och kommer alltid förbli. De mesta av det jag anordnar är sånt som saknas här i Hofors och det är arrangemang/evengemang som jag själv gillar. Nu kanske det osar egoism, visst till viss del kanske, men jag kollar alltid av med omgivningen i mina nätverk om det är intressant innan jag hugger det i sten. Man kommer aldrig kunna få allt man saknar i ett sånt här litet samhälle, men det alltid värt ett försök att jobba gratis och lägga ner en massa tid om man verkligen brinner för något.

Vad är det som gör Hofors till en bra plats att växa upp och bilda familj på?

Naturligtvis tryggheten, närheten till allt och det breda idrottslivet.

Vad är dina bästa minnen i livet av Hofors?

Oj, vilken klurig fråga. Jag minns alla spelningar med de större artisterna som spela i Folkets Hus lokaler, spela ingen roll om det var Jerry Williams eller Dr Alban som stod på scen så var det alltid fullt hus.

Vad har varit mindre bra?

Demonteringen av vår ort. Varför skrotar dom alla lekparker, när jag var liten så var det en lekpark i varje gatuhörn.

Hur kom det sig att du startade lekplatsprojektet?

För att göra en lång historia kort så kan jag börja berätta att jag har 2 döttrar, jobbar skift och är ledig ofta på vardagarna, bor centralt och gick till ”lekplatsen” mellan ICA och Folkets Hus och den var rolig i början men sen dög den i 5 min. Sen hade jag äran att få träffa stora delar av kommunfullmäktige genom jobbet och vi fick ställa vilka frågor vi ville och då fråga jag om det fanns planer på en ny lekpark, ja fick jag som svar.Det dröjde ett år och ingenting hade hänt, då skicka jag iväg ett mail till högsta hönset och fråga om det fortfarande var aktuellt. Då fick jag som svar ”Nej, det är inte klart ännu. Jag vill ha engagemang från föräldrar och barn på något vis”. Med det svaret blev jag lite gubbgrinig och satt igång. Jag och mina barn åkte runt till de flesta lekparkerna här i kommun, barnen fick betygsätta hur roliga de var och jag betygsatte hur säkerheten och renligheten var. Det var den korta versionen.

kent3

Kent och döttrarna

Vad blev responsen när du stack ut näsan och kritiserade de förfallna lekparkerna?

Av de flesta småbarnsfamiljerna fick jag bra respons och de ville att jag skulle forsätta, hur jag spred det hela var igenom sociala medier och min dåvarande ”populära” blogg. Kommun rynka bara på näsa och gjorde en egen värdering, kan ju säga att de var väldigt positiva till de lekparker vi hade medans jag och mina barn tyckte att det vara katastrof precis som alla andra småbarnsföräldrar.

Ni startade även en föräldraförening, kunde ni påverka på det sätt som ni ville?

Nja, litegranna påverka vi nog. Men i det stora hela så körde de över oss både när det gäller vilka lekställningar som blev valda och placeringen av lekplatsen.

Hur såg du på det så kallade ”Sandlådekriget” som uppstod där flera partier plötsligt lade sig i och ville göra en insats (bland annat Folkpartiet och Svenskarnas Parti)?

Nu har jag absolut ingen samhörighet till något av dessa partier, men själva händelsen fick nog de styrande politikerna att öppna ögonen. Ska inte behöva gå så långt.

För en kort tid sedan blev du riktigt besviken när lekplatsprojektet såg ut att skjutas upp ytterligare, vad har hänt sedan dess? Blir det någon lekplats inom överskådlig tid?

Det har inte hänt så mycket mig vetligen. Jag är lovad muntligt att den ska vara klar nu 2014. Jag ser inga hinder nu så blir den inte klar under sommaren är det dax att byta ut alla de styrande till oss.

Till helgen anordnas 2014-upplagan av Orken-handbollen där du är en drivande kraft. Hur uppstod det här evenemanget och vilken effekt har det haft för idrottslivet i Hofors?

Hur den uppstod vet jag inte riktigt, nu kanske jag är helt ute och cyklar men enligt de dokument vi har tillgång till så fyller turneringen 30år iår. Effekten som vi skulle vilja att den hade är ju att handboll ska leva i Hofors, men det finns ingen verksamhet alls i den sektionen. Jag har väl planer på att starta upp det hela när mina döttrar är redo för en riktig sport. Nu är inte den här turneringen enbart för sportfånar utan det är en helg då många utflyttade återvänder hem till bästa Hofors. För mig och många andra är det här årets höjdpunkt!

Vad skulle krävas för att vi får se fler evenemang av den här sorten i Hofors? Jag tänker på fotboll, hästsport, ishockey och alla andra möjligheter vi har med våra idrottsanläggningar.

Jag har tänkt mycket på det där, varför inte de andra föreningarna efterapar oss. Ett tag tänkte jag ta tag i det och köra allt, men jag har fullt upp med mitt och min familj. Jag hoppas att nån eldsjäl i varje förening tar sitt förnuft till fånga och anordnar, jag finns här och det är bara fråga så ger jag er en hjälpande hand. Ishockeyn har ju iallafall sponsorhockeyn och det är en bra början.

Hofors har kallat sig ”Vänligast i Sverige” och ”Idrottskommun”, stämmer detta och om inte, vad kan vi göra för att leva upp till benämningarna?

För mig är ”vänligast i Sverige” en bra slogan, synd bara att den inte stämmer till 100%. Idrottskommun stämmer mer iallafall. Nu är jag inte så insatt hur mycket kommun hjälper till idrottslivet så jag låter de vara osagt. Det vi skulle kunna jobba med är att utnyttja våra idrottsanläggningar mer, längre säsonger, om vi slutar vara dumsnåla och underhåller de året runt så kommer större lag hyra anläggningarna och då kommer cashen tillbaka. Hur vi blir ”vänligast i Sverige” är en svår nöt att knäcka, men som sagt det är något vi ska jobba stenhårt med.

Jag vet att du precis som mig har en passion för ett visst område i Hofors. Ankdammen eller Svandammen som den hette tidigare. Vad är tjusningen med att se lite ankor?

Det är väl inte bara ankor de är ju även fiskmåsar, skator, kråkor, kajor osv. Hofors egna Hornborgasjö, inte en tyst minut. Jag gillar fart och fläkt, är det inte folk i rörelse där så har man alla dess fåglar att kolla på. Jag trivs där, jag vet inte varför men jag skulle vilja kunna bada där. Sen att Time säljer godaste glassarna och att den trevliga Hattbutiken Morfar Olle ligger där gör det inte sämre, ett litet gottecentrum.

Senaste tiden har Hofors genomgått en centrumförnyelse, hur ser du på den och vad minns du av det som tyvärr har försvinnit med åren?

Jag är väldigt positiv till centrumförnyelsen, både strukturen och utsmyckande. Enda som jag saknar som har försvunnit genom åren är korvmojen Zakkas, dock har den inget med centrum att göra. Palladiumhuset var var fint att se på men även ett ruckel, inte alls trevligt att gå på bio där, trivs bra Folkets Hus, gott om plats som oftast.

Vad är den stora skillnaden mellan din egen ungdom och situationen för ungdomarna av idag?

När jag var ungdom då hade vi en fritidsgård att hänga på, det är väl egentligen motsvarigheten till dagens Entre Ungdom, fast Entre Ungdom jobbar emot något större och mer strukturerat med utbildningar osv. Sen har ju dagens ungdomar BMXhallen, jag skulle vilja säga att dagens ungdomar har det bättre än vad jag hade.

kent2

 

Kent chillar mellan sina aktiviteter för att göra Hofors bättre

Satsas det för lite på våra barn och ungdomar?

Ja, alldeles för lite för att de ska vara nöjda. Det här är min hjärtefråga. Vill vi behålla dem i kommun så lär vi kämpa.

Du har nu officiellt gett dig in i lokalpolitiken, vad hoppas du åstadkomma genom att höja din röst?

Att vi får ett grymt bra samhälle där både unga och gamla stormtrivs och får vara med och påverka. Det ska vara enkla raka förklaringar till folket varför besluten fattas!

Är Hofors redo för en förändring av det politiska livet?

Ja, det är ett måste.

kent4

 

Kents nya stil, lokalpolitikern Kent

Hur ser du på Hofors om 5 år och om 10 år?

Forsätter vi med ”upprustningen” av Hofors och underhåller allt så kommer Hofors vara ännu trevligare att bo i och om vi får igenom det vi ska jobba med så blir ett samhälle med många stora atleter och mycket turister. Hofors har möjligheten att bli ännu bättre.

Till sist, är det något mer du vill säga till alla Hoforsbor som skall gå till valurnorna i höst?

Tänk framåt, det är dags att förflytta oss ifrån det här hålet vi stått och trampat i en herrans massa år. Nu går vi emot en ljusare framtid!

14 thoughts on “Hoforspartiet: Kent Andersson

 1. Om man säger så här så är det väl 2 rätt i och med att du är med också 😉

 2. Kent är en perfekt kandidat för detta. Han har erfarenhet av livet, han brinner för sina projekt och Hofors och han har skinn på näsan. Jag tror han kommer växa in i sin politikerroll på ett avslappnat och skönt sätt och prata med människor på en nivå alla begriper. Tyvärr ett stort problem hos de etablerade politikerna av idag.

 3. ..Kent är en perfekt kandidat ….. har erfarenhet av livet…… brinner för sina projekt……. har skinn på näsan….. tror han kommer växa in i sin politikerroll på ett avslappnat och skönt sätt……. och prata med människor på en nivå alla begriper…….
  Tyvärr ett stort problem hos de etablerade politikerna av idag.

  Nu har hoforsbloggarn dragit samtliga klyschor som florerar kring just människor som vill bli politiker….

  Det börjar bra och avslappnat och kan tala med bönder och arbetare på bönders och arbetares vis men sen när tiden gått
  ett tag blir de all lite av små påvar och provins Hitlers.

  Neeeeeeeeeeej, detta bådar inte gott, hur i helvete ska ett parti som hoforspartiet kunna få folk i byar som Barkhyttan, Bodås, Ho Hästbo etc när partiets namn hela tiden syftar på Hofors!

 4. Klyschor eller inte, man måste våga tro att det blir annorlunda någon gång, annars är det ju ingen idé att försöka sig på något tänker jag.

 5. Jojo,även Aftonbladet läser Hoforsbloggen,”Hoforsbloggen tar ställning, men berättar massor av intressant om Hofors med en ingrediens som den mer professionella journalistiken ibland tappar: passionen och det oblyga engagemanget för att hemorten ska bli en ännu bättre plats att leva på.” Hoforspartiet kommer också att ”Ta ställning”.

 6. …Klyschor eller inte, man måste våga tro att det blir annorlunda någon …gång, annars är det ju ingen idé att försöka sig på något tänker jag.

  Bra du erkänner att du klyscha till det å det grövsta! 🙂

  Måhända det uppfattas av potentiella väljare som
  mera ska vi säga, seriöst att inte klyscha!

  Låt hellre sossepacket klyscha sönder sig själva.

 7. Jag erkänner att det lan låta som klycshor men i Kents fall så stämmer allt faktiskt. Sen är det ju naturligtvis så att man får vara vaksam på att behålla sig själv och inte sväva ut och bli något annat.
  Vad anser du vara de viktigaste frågorna för oss i kommunen?

 8. Tja som Storvikar, de äkta arisktrena folket, där på andra sidan gärdsgård så att säga så tycker jag nog bara att Hofors borde sjunka som Titanic, om man säger så lite försiktigt och inte hymlar eller anser sig vara allt för fis förnäm, men nejdå, vi här i fina, hederliga, hårt arbetande och moraliskt riktiga Storvik, så när vet jag inte alls, eller ska sägas utelämnar jag vad ni i det blaskigt stubbåkriga arbetar-Hofors ska göra, menar bara att dagarna är väll ändå räknade för Hofors som kommun eller hur i denna jätte röra av stålverk från Borlänge, Långshyttan,Sandviken , Österfors, ja detta dessa rostiga inkrom av arbetar socialdemokrats ”låt oss nu bevara” järn arvet och inte förändra nånting för det går ju så bra Sandviken sågblad typ… eller varför inte helt enkelt bara lägga ner alla dessa stålvärk och gör fäbodar som de en gång var…eller hur?

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *