Tykoz Bravaders Återkomst Till Hofors – Intervju Med Fille Nilsson

Igår släppte Hoforsrocken den galna bomben att Tykoz Bravader återförenas i Hofors den 26 juli för en spelning på hemmaplan och det är antagligen inte svårt att lista ut att detta varit dagens riktiga snackis bland Hoforsborna. Redan har man börjat planera årets upplaga av Hoforsrocken och oavsett vilka attraktioner man kommer att släppa efter detta, är Tykoz Bravader redan huvudnummret. Det var dags att ta ett snack med Fille Nilsson, gittarist i Tykoz som varit en av de drivande krafterna för att få ihop Hofors stjärnor ännu en gång.

300x300

 Den klassiska Tykozbilden från tidigt 80-tal vid Kyrkskolan i Hofors

Så Fille, hur länge har ni gått och hållit detta hemligt?

Sen 21:a september förra året. Vi fick förfrågan direkt efter spelningen på Å-krogen att lira på Hoforsrocken.

När startade ni Tykoz Bravader?

Oj! 80- 82 någon gång, det var jag, Peter Endahl,  Tomas Öhman och Magnus Fängström i starten.

Tykoz1

Ni har bytt medlemmar några gånger sedan orginaluppsättningen alltså?

Ja vi lade ner den uppsättningen. Sen fick jag och Endahl en fråga av Mackan Eriksson och Erik Olsson att starta band så då bildades Tykoz Bravader igen.

Var kom bandnamnet ifrån?

Vi hade problem med bandnamn från första uppsättningen, Öhman som lirade bas i första kallades Ture så vi sade att vi kunde heta Tures bravade,r men det ville inte Ture så då tog vi namnet dagen efter i almenackan och det var TYKO och vi har namnsdag idag faktiskt…

Grattis får man väl säga! Hur kom det sig att det blev just musiken? Många ungdomar höll väl på med idrotten redan på den tiden i HoforsIshockeyn i synnerhet engagerade väl otroligt många? 

Ja vi alla har spelat hockey i RIK (Robertsholms IK) utom Lasse (Lars Eliasson), han var HIKare (Hofors IK). Sen hände det ju så mycket med musiken då från 77 och framåt så man hittade hem på något sätt.

Tykoz2

När ni väl kommit igång med bandet, hur enades ni om vilka influenser ni skulle köra med eller var det ni som uppfann ”Hofors-soundet” man brukar tala om, det karaktäristiska synthljudet?

Vi har alltid varit punkare i botten och plockat av punken… Vi snackade alltid med varandra om hur vi skulle bygga låtar och så. Så det var dom ljud som fanns på dom första syntarna sen hängde dom väl med.

När spelade ni officiellt första gången?

84 tror jag det var.

Var det i Petreskolans matsal?

Tror det… Det borde det vara.

Än idag så är det vad Hoforsborna minns bäst av bandet, spelningarna på Petreskolan alltså. Hur upplevde ni den tiden?

Roligt, rörig och omtumlande. Det var kaos varenda spelning där minns jag.

Tykoz3

Kände ni att ni hade någonting på gång redan där?

Absolut.. Men det fick vi inte säga.

Nej det var lite Jantelag redan på den tiden ja. Men ni hade väl en sångare som senare levde ut sin roll helt och fullt? Fanns ett smeknamn va?

Ha ha ha ha! Ja han fick oss andra att också visa lite attityd,  att vi var ”något”.. Fast inte lika mycket! Jag hörde kanske något om ett smeknamn ja, ha ha.

Vi kanske inte ska gå in närmre i det just nu utan lyfta frågan senare. Men efter Petrespelningarna vad hände då?

Vi fick ett rykte om oss som ett bra liveband så det började ramla in andra spelningar.

Tykoz4

Tykoz Bravader ute på turné, den här bilden från en spelning i Björklinge.

Och det blev en demokassett. Hur många krängde ni av den här hemma i Hofors? Själv har jag tre exemplar.

Mmmm… Oliktänkande!!! Jag vet inte hur många vi fick tryckt. Men jag vet att alla sålde slut. Då har du 3 mer än mig!

DSC09918

Då ska jag se till att du får ett ex Fille! Kan du berätta lite om låtarna och texterna, vilken inspiration hade ni? Minns att jag blev väldigt chockerad när någon påstod i skolan att Karin Boye skrivit ”Den mätta dagen”. Vi blev nästan osams när jag hävdade att den hade minsann Tykoz Bravader skrivit.

Ha ha ha ja Mackan snodde lite här och lite där. Sen var vi väldigt mycket ”vänster”. Vi influerades mycket av Ebba , Imperiet och en hel del Brittisk punk. Mackan läste mycket dikter ett tag.

Ni har ju även jämförts med band som Simple Minds och till viss del Sveriges svar på U2. Är inte det lite smickrande?

Jo dom lyssnade vi mycket på ockå. Det är sjukt roligt och smickrande att blivit jämförda med dom. Sämre band finns det att bli jämförda med.

Men om vi återvänder till det här med vänstern, det fanns ju en hel del om klasskamp i bland annat ”Hammarn”. Var samhället så strikt klassindelat på 80-talet?

Ja ja absolut. Det var skillnad på dom som bodde i Hammarn och på Västerhöjden eller ovanpå järnvägsstationen för den delen med. Morsan och farsan fick alltid vända på varenda krona så det satte sina spår om att allt inte är lika.

Det är ju en intressant betraktelse nu när dom säger att det gamla klassamhället på något sätt är tillbaka. Lika med ”Oliktänkande” som ständigt är aktuellt även idag när det gäller yttrandefriheten, inte minst på Internet. Hur ser du på de här sångerna idag när ni kör dem?

Ja dom är ju ”aktuella” igen med tanke på vad som händer idag. Framför allt med yttrandefriheten.

b

Fille Nilsson

Kör ni låtarna som dom var eller har ni modifierat dom för att passa till 2000-talet?

Det är ju ett lite annat sound men vi försöker att få lite av det gamla vara kvar.

Hur mycket av det gamla var kvar när ni träffades i replokalen inför spelningen på Å-krogen? Det hade ju gått ett antal år sedan ni lade av och återförenades.

Ganska mycket. Men det blir ju lite annat med spelstil när man har lirat med en massa andra band. Men det gick ganska snabbt att hitta tillbaka till Tykozsoundet.

Ja du är ju väldigt aktiv inom musiken och olika band. Men hur var det att träffa grabbarna och med uppgiften att spela ihop er på nytt?

Jorå fick kämpa lite innan jag hittade rätt. Det var helt jävla underbart! Det är inte ofta man somnar med ett leende på läpparna. Alla är sig jävligt lika, sjukt kul att se. Att spela ihop oss gick hyfsat lätt. Lasse hade väl svårast ha ha ha, en han fick det att lossna jävligt bra!!

c

 

Lasse Eliasson

Det är ingen av er som bor kvar i Hofors idag, ni har ju alla tagit lite olika vägar i livet. Hur upplevde du mötet med er som människor, på sidan av musiken?

Näää.. fyra av fem bor i Gävle i dagsläget och Mackan bor i Lund. Ja vi har kastats runt i olika karuseller. Så det var sjukt spännande att höra vad dom andra jobbade med. Mackan och Erik har ”fina ” jobb. Endahl kör taxi och är konstnär. Lasse jobbar som montör. Jag utbildar ” skitungar ” i att spela i band och arbetar som bartender.

Mackan och Erik har alltså bytt sida i klasskampen? Flyttat till ”Hammarn” rent bildligt då.

Ha ha ha ja det skulle man kunna säga, fast det är dom värda. Dom har slitit hårt och ont för att komma dit dom är!

Vad är planerna nu för Tykoz Bravader? Antar att det är en hel del jobb för att sätta ihop den historiska comebacken på Hoforsrocken i juli?

Nu ska vi in i min replokal och sen börjar vi repa nästa vecka. Det kommer att bli en del att pyssla med. Först ska vi väl kolla vilka låtar vi ska lira sen ska det sättas.

a

Peter Endahl och Erik Olsson

Hur gör ni rent praktiskt med Mackan som bor i Lund?

Han kommer på varenda rep. Han jobbar två dagar i veckan i Stockholm så han sätter sig på tåget upp när arbetsdagen är slut istället för att sätta sig på nån pub.

Oj! Ja då har ni fått till grymma förutsättningar inför spelningen. Hur pratar ni emellan er om det här med att återvända till Hofors och Hoforsrocken? Har ni begripit vilken stor grej det här är för hemorten?

Vi tycker att det ska bli skitballt! Vi har inte surrat så mycket egentligen, men det har varit skitsvårt att inte säga något till nån, när halva Hofors har frågat. Näää det har vi inte fattat… Inte jag i alla fall. Vi lirade inte så mycket där dom sista åren och ingen av oss bodde ju där så vi tappade väl en hel del av vad vi har gjort för Hofors.

Jag berättade idag för en bekant att det skulle komma en intervju med dig om Tykoz Bravader. Jag frågade om det var något speciellt som jag skulle nämna. ”Fråga om Hollandsturnén -89, fråga om det” blev svaret. Hur kom det sig att ni hamnade i Holland och varför är den turnén så omtalad?

Ha ha ha ha! Ja jag förstår inte heller!!

En del som tillhör rocklivet kanske ska vara bevarade hemligheter eller..?

Det var en kompis till oss som hamnade där på semester och han promotade oss där på ett MC-hak och dom ville ha ner oss så så vart det. Ha ha närå jag ska berätta för dig sen! 

Sjöng ni på Svenska/Hoforsmål?

Japp en kväll när Mackan tappade rösten så delade vi andra på sången och vi hade inte repat in engelska texter så vi körde på Hoforsmål… Sen fick Mackan nån dundermedicin utskriven så då slapp vi spela ”Swedish folksongs”. Men dom var nöjda med oss knuttarna.

Med det tackar jag Fille Nilsson som tagit sig tid dessa timmar för ett samtal innan Tykoz Bravader börjar förbereda sig för århundradets comeback på Hoforsrocken. I väntan på den 26 juli kan ni här se ett par låtar ur framträdandet på Å-krogen förra hösten.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *