Hoforspartiet: Mathias Strand

Hoforspartiets andra kandidat är en riktig idrottsprofil i Hofors. Mathias Strand, 36 år, är välkänd för Hoforsborna inte bara som ishockeyspelaren som gjort över fyrahundra matcher i senior-sammanhang, han är även en inbiten sportfiskare och arbetar till vardags som lärare på Petreskolan där han är enormt uppskattad av sina elever. Även Mathias har engagerat sig i lekparksfrågan, men brinner av idéer över hur Hofors kan utvecklas att vara den idrottskommun man skyltar med vid infarten till kommunen. Mathias vill även arbeta med frågor som rör skola, vård och omsorg vilket ligger högt på hans lista. I sin roll som lärare har han den erfarenheten och insikten att se vad som måste förbättras eller prioriteras.

s4

Vi kan väl starta den här intervjun med att fråga hur du tillbringat helgen .

Det var Orken för hela slanten från fredag eftermiddag till söndag. Efter att ha ätit kvällsmat och avnjutit en mjukglass på Time med familjen på söndag kväll hanns det även med lite kvällsfiske.

Hur gick det för ditt lag i Orken-handbollen?

Sju matcher och sju förluster men vi hade otroligt skoj ändå.

Vad har varit bäst med den här helgen?

Att många hemvändare kommer åter till Hofors och den fina gemenskapen och stämningen både i Hoforshallen och på Folkan på kvällen.

Vad tycker spelare och åskådare om evenemanget?

Det är otroligt uppskattat av alla som spelar och även av publiken som alltid ger en välfylld läktare.

Hur mycket mer kan man utveckla Orken-handbollen, är det ens möjligt?

Jag tror att upplägget med 16 lag och tre dagars spel är alldelens lagom för Orken.  För folk som bott i Hofors men flyttat blir det svårt att deltaga om det blir längre än en helg.

Som idrottare har du hunnit med en hel del, föregående säsong passerade du 400 spelade matcher i A-lagssammanhang med Hofors HC och än säger rykten att du inte har några planer på att lägga skridskorna på hyllan. Vad har ishockeyn i Hofors betytt för dig som ung och senare vuxen?

Jag började spela ishockey med Hofors IK redan när jag var fyra år gammal och ända sedan dess har ishockeyn varit en stor del av mitt liv. Jag har fått med mig otroligt många fina minnen samt mött många härliga människor genom ishockeyn. I pojklagsåren fick jag även spela med Gästrikland i Tv-puckslaget och året efter med U16 vilket var väldigt utvecklande både för ishockeyn och socialt.

s2

Säsongen 94/95 fick jag första gången dra på mig HHC’s A-lagströja vilket var en stor ära. Inför gymnasiet var jag sedan och provspelade med Falun och fick på ett möte med legenden Anders Kallur reda på att jag fick en plats på dåvarande hockeygymnasiet i Falun. Detta blev inte av pga av att Team Papyrus som jag tror det hette gick i konkurs på sommaren innan jag skulle börja där och jag blev istället kvar i HHC fram till säsongen 99/00. Pga lite olika omständigheter så lämnade jag då HHC för spel med Långshyttan. Sedan gjorde jag även en säsong med Sandvikens IK och två med Hedemora SK. Under tiden i andra klubbar fick jag flera vänner som jag fortfarande har en del kontakt med vilket är skoj.

s3

Tyvärr fick jag inför säsongen 2012/13 sluta pga av en axeloperation. Suget efter sporten var dock stor så när axeln var halvläkt hoppade jag med och spelade de åtta sista matcherna med B-laget den säsongen och jag körde även med dem säsongen 2013/14. Numer tränar jag  också HHC 05/06 där min yngsta son Tristan spelar. Det är otroligt roligt att följa dessa unga grabbar och se deras fantastiska utveckling och härliga vilja på isen.  Jag är dessutom med som ledare på skolhockeyn på elevens val  och killarna födda -99 som är med där tog glädjande ett efterlängtat guld i DM.

Relaterad länk: Mathias Strand på Eliteprospects

Du engagerar dig också i ungdomsishockeyn, hur ser klimatet ut där jämfört med dina egna tidiga år?

Det är nog ganska lika klimat i ungdomslagen idag som när jag var ung. Däremot tycker jag att fler unga killar som ligger på gränsen till A-laget och får lite speltid idag hellre lägger av än att krigar vidare och visar att de förtjänar en plats.

Ett av de största problemen inom svensk ishockey sägs vara rekryteringen av barn och ungdomsspelare, hur har Hofors lyckats i den frågan?

Bra genom historien men nu när det är färre barn och mer konkurrens från andra sporter så är det tuffare. Tidigare hade HHC ett lag i varje årskull och ibland även två. Nu är det mestadels två årskullar per lag.

Vad skulle krävas för att ishockeyföreningen i synnerhet skulle blomstra upp igen?

Att klubben jobbar väldigt aktivt för att locka nya spelare till hockeyskolan. När vi skulle köra igång med team 05/06 lämnade vi lappar i Hofors kommuns skolor med information och vi satte även upp lappar på anslagstavlor i både Storvik och Kungsgården.  Jag tycker även det är roligt att HHC’s A-lag i år satsar mer lokalt vilket ger mer folk på läktarna och mer drag kring hockeyn på orten.

Hur ser det ut inom andra idrotter som finns på orten?

Överlag verkar det vara väldigt bra drag kring idrotten i Hofors. Fotbollen har ju haft ett otroligt uppsving med avancemang uppåt i seriesystemet för HAIF och nu även för Torsåker vilket är väldigt roligt. Golfbanan är topprankad i Sverige och golfklubben verkar fungera väldigt bra. Ridsporten är stor i Hofors och de tävlande skördar stora framgångar. HAIF har startat en cykelsektion med bl.a. en ungdomsgrupp med MTB-träning. Innebandyklubben har många medlemmar och många lag i seriespel. Ett arrangemang som får mycket beröm från både från Hofors och andra är multisporttävlingen HAR som växt nåt alldelens otroligt osv osv.

Vad skulle gagna föreningslivet i Hofors?

Någon driftig person skulle kunna arbeta med att locka föreningar från andra delar av Sverige och även andra länder för att hyra in sig på våra fina anläggningar. Lag skulle kunna lägga träningsläger här med massor av kringaktiviteter så som bowlingturnering, fiske i Hubo Långsjön m.m.

Lever vi upp till benämningen ”Idrottskommun” idag?

Vi har ju det otroligt bra förspänt med anläggningar, natur m.m. för att vara en så pass liten kommun men jag tror vi kan utnyttja dessa ännu mer.

Du arbetar även som lärare på Petreskolan, hur är klimatet i Hoforsskolorna idag?

Jag har ju svårt att svara för de andra skolorna men på Petreskolan tycker jag det är ett otroligt bra klimat inom personalgruppen, mellan eleverna samt mellan de vuxna och eleverna.  Undersökningar som skolverket gjort och även skolans egna enkäter till elever och föräldrar visar också att vi ligger väldigt bra till vad gäller det mesta så som trygghet, förtroende för personal.

Hur har det förändrats de senaste 5 åren?

När jag började arbeta på Petreskolan fanns det inga elevstödjare.  I och med att dessa anställdes för ca 5-6 år sedan blev det lugnare och mer tryggt för eleverna under rasterna och färre incidenter. Idag är det extremt lugnt på skolan och kollegor som bytt arbetsplats vittnar också om vilken bra skola vi har jämfört med många andra i länet.

Hofors har ju begränsade möjligheter för vidareutbildning efter grundskolan, vad tror du det beror på att så få väljer att läsa på gymnasium på hemorten? Är det utbudet i kombination med kvalitén?

Utbudet har ju tyvärr minskat de senaste åren på grund av att eleverna i större grad väljer andra alternativ. Det har på senare år kommit fler och fler även specialinriktningar och program med olika profiler i närområdet som lockar många Hoforselever. Kvalitén på BHS är och har varit mycket bra sedan skolan startade och personalen på skolan är mycket kompetent.

Hur skulle du själv verka som politiker för att förbättra skolorna i Hofors?

Resurserna med specialpedagoger och speciallärare för barn med extra behov har tyvärr stadigt minskat sedan jag började arbeta inom skolan. Det måste helt klart satsas mer på dessa tjänster igen.  Det är även viktigt att skolorna satsar på behöriga lärare på alla stadier. Tyvärr är det färre sökande på mindre orter och det är då inte lika lätt få just behöriga lärare till de tjänster som kommer ut.  Sedan tror jag att vi i Hofors skulle kunna bli unika vad gäller olika alternativ på elevens val. I dagsläget kan eleverna på Petreskolan välja mellan fotboll (år 6-7), innebandy (år 6-7) eller ishockey (år 6-8). De som inte har något av dessa val jobbar med de vanliga skolämnena (rester, fördjupning, läxor). Jag tycker vi borde kunna erbjuda fler alternativ så att alla har något som passar dem t.ex. bowling, teater, musik, bild, friluftsliv, kondition-styrka, fiske etc.

Är det en av de viktigaste frågorna både lokalt och nationellt till hösten tror du?

Det skrivs ju väldigt mycket om Sveriges dåliga skolresultat i media just nu och det är såklart en väldigt viktig fråga både lokalt och nationellt.

Hur har Hofors förändrats sedan du själv var ung?

Befolkningen har ju minskat och ganska många bostäder har rivits bl.a. stora delar av Västerhöjden där jag bodde under flera år av min uppväxt. Två högstadieskolor har blivit en. Konstgräsplanen och BMX-skatehallen fanns inte när jag var ung och det är två positiva saker som tillkommit. Entré Ungdom är också en positiv nyhet jämfört med min ungdom.

Vad är det som avgjort att du stannat i Hofors och bildat familj?

I Hofors finns det otroligt bra förutsättningar vad gäller det mesta. Miljön runt Hofors med fantastiska fiskevatten och stora utbud vad gäller föreningslivet gör att jag trivts och fortfarande trivs här.  Boendet är relativt billigt och vi har nära till både Falun och Gävle. Jag och min sambo har dessutom  släkten på orten så  valet att bosätta sig i Hofors var enkelt.

s1

Hur ser möjligheterna ut för dina barn i Hofors?

Jag tycker att det finns många aktiviteter att välja på för mina barn och jag tycker även skolan i kommunen känns trygg

Vad ser man som förälder helst att kommunen satsar på?

Skolan är det viktigaste att satsa på enligt mig. En trygg skola med behöriga lärare och meningsfull och bra utbildning är A och O. Lekplatsen som det skrivits om i många år är något som vore bra för barn och barnfamiljer på orten. Det vore perfekt om det dessutom i anslutning fanns möjligheter med grillning och sittplatser. En multisportarena med gummiunderlag vore också bra att lägga intill den tänkta lekplatsen för att få mer spontanidrott.

Görs det för lite för barn och ungdomar?

Det har ju som sagt satsats dåligt på lekparker/lekplatser men efter många års kamp från bla. Hofors föräldraförening för bättre lekplatser med Kent Andersson i spetsen verkar det ju äntligen  vara på gång. Sedan har ju sättet denna fråga skötts på inte varit särskilt bra.

Vad behövs för att Hofors skall vara attraktivt för nya invånare, i synnerhet barnfamiljer?

Bra pendlingsmöjligheter åt både Dala- och Gävlehållet +  en trygg och bra skola är två av många viktiga punkter.

Vad uppskattar du själv mest med att bo i Hofors, är det närhet till allt som det påstås?

Det tycker jag absolut. Det är ju inte alls långt till Falun, Gävle och även Stockholm om man som Hoforsare vill ta sig dit.

Vilka argument skulle du använda för att övertyga någon att flytta hit?

Billigt boende, fantastisk natur och rikt föreningsliv med otroligt bra anläggningar är tre saker som Hofors definitivt kan erbjuda.

s5

Du har ju som många andra Hoforsbor ett genuint fiskeintresse. Vilka förutsättningar har vi i kommunen och vad skulle utveckla Hofors som en ort känd för sin fisketurism till exempel?

Vi har ju extremt fina vatten i vår kommun och även i grannkommunerna. För några år sedan togs bl.a. det dåvarande svenska rekordet på röding i Stora Logärden ca 1.5 mil från Hofors.  Vi skulle med rätt satsningar kunna locka fisketurister från både andra delar av Sverige och världen . Hubo-Långsjön är ju ett lysande exempel då det dagligen kommer fiskare från andra ställen än Hofors för att nyttja detta fina vatten. Bedriver man bra fiskevård och visar upp vilket fint fiske vi har i vår kommun så skulle detta kunna utvecklas enormt. Tyvärr så verkar dock fiskevården och fiskisättningarna i HFVOF lysa med sin frånvaro vilket måste förändras.

Hur upplever du turismen överlag i Hofors?

Edskens camping har ju många återkommande gäster som verkar otroligt nöjda men nog kan vi bli bättre på att visa vad vi har att erbjuda.

Har du några egna smultronställen runt trakten att tipsa om?

Mitt absoluta favoritställe är ljuvliga Korså Bruk där min mor är uppväxt och där vi haft sommarställe sedan jag var liten. Nu är det dessutom full aktivitet på Korså Herrgård vilken alla i Hofors bör besöka.  Bara kilometern  från Korså Bruk finns en koja som heter Eldpallkojan dit man kan ta med sig en vän eller familjen för fika, grillning eller att bara njuta av den underbara naturen. Länk: Korså Bruk

Nu ska du ge dig in i lokalpolitiken, vad var det som fick dig att slutligen bestämma dig för detta?

Jag tycker att jag har en del idéer som jag vill få fram för att utveckla kommunen.

s7

Vad hoppas du åstadkomma?

Få igenom några av de idéer jag presenterat eller kommer att presentera. Jag vill även se att skola och äldreomsorg, sysselsättning och vård blir områden det satsas extra på.

Varför skall man rösta på Hoforspartiet och inte de traditionella lokalpartierna?

Jag tycker att det inte spelar någon roll vilken/vilka goda idéer kommer ifrån. Rött mot blått känns lite ute. Vi vill verka för ett bättre Hofors med lite nya infallsvinklar vilket jag tror Hofors kan må bra av.

Hur tror du Hofors har utvecklats om 5 eller 10 år?

Jag både tror och hoppas av vi kan vända det till att befolkningen ökar genom rätt satsningar.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *