Ändringar I Regler För Fiske Inom Hofors FVO

Under gårdagskvällen var det dags för Fisketillsynsmöte igen. Då och då samlas Tillsynsmännen i Hofors Fiskevårdsområde och samtalar om hur det ser ut runt våra sjöar med både fiskare, skräp och iläggningsplatser för båtar.

1044256_157001077817720_1397843878_n

Vi äter smörgåstårta och diskuterar fiskevård. Eller nej, det där sista är inte helt sant för som situationen ser ut idag bedriver inte HFVO någon omfattande fiskevård. Tvärtom går vi i strid mot de allra flesta fiskevårdsområden som förstått att vårda för framtid och turism. Vi bygger inga gäddfabriker eller vandringsvägar, ingen skall ha tid eller resurser att ens öppna kommunens fiskevårdsplan och se vad som kan göras. När jag beslutade att hänga på mig Tillsynsbrickan så trodde jag att det på något sätt skulle hjälpa till att skapa ett fint fiskeområde där regler och framtidvisioner rådde. Jag konstaterar nu att de regler som infördes förra året nu har ändrats och inte till det bättre.

En kort sammanfattning av vad som gäller för fiskare i området. Man får inte saluföra fisk (alltså fiska för att sälja), man får inte fånga mer fisk än vad man kan tillgodogöra sig (sanning med modifikation eftersom det finns frysar i dagsläget), man får inte överlåta sitt fiskekort till någon annan eftersom dessa är personligt utfärdade. Kräftfiske är förbjudet, nätfiske är förbjudet, fiskekorten gäller för två handredskap eller 10 angeldon, eller 1 mjärde, eller 1 långrev om 100 krok. För ungdomar upp till 15 år är fiske med handredskap gratis. Man får fiska max 3 gösar per dygn där det råder ett max och minimimått på 45 cm respektive 65 som övre gräns. Det kan bli ganska dyrt och rättsligt krångligt om man inte följer reglerna och det är enligt sunt förnuft upp till varje fiskare att ta reda på vad som gäller där man tänkt sig fiska.

Vore det inte trevligt om man tänkte på fint fiske när man hör namnet Hoforsskrev jag förra året. Då införde man på prov ett max och minimimått även för att skydda fina gäddexemplar. Allt över 85 cm skulle sättas tillbaka i sjöarna såvida de inte var skadade i en omfattning att de inte skulle klara sig vid liv. Sedan dess har det hänt en hel del, inte minst den hätska debatt som uppstod både lokalt men även på riksnivå när en gädda på 114 cm klubbades i kommunen. Det existerar nämligen en infekterad debatt om gäddans vara eller icke. I det här fallet skall det till och med gått så långt att fiskaren blev hotad för att han tog upp sin fångst på land. Det är dock en helt annan debatt. I strid med de regler som fanns vid tillfället vann fisken den lokala tävlingen ”Hoforsnappet” vilket fick många tjuriga fiskare att säga att nu var det slutbetalat med fiskekort och annat.

Man har nu antagit en ny policy att några max och minimimått på gädda inte längre finns. Det är ren galenskap om ni frågar både mig och övervägande del av sportfiskarna i Sverige. Varför då kanske ni undrar? Jo när jag bestämde mig för att acceptera att bli Tillsynsman ringde förre ordföranden Hans Lundberg ofta och frågade om jag hade några fina bilder på stora gäddor. Det hade enligt hans ett reklamvärde på upp till 100 000 kronor.

Gädda

Stora gäddor är populära bland sportfiskare. Sprids ryktet om att sjöarna i Hofors har dessa fina exemplar kommer fiskarna. Man köper bensin, köper mat och kanske boende. Det gynnar de lokala näringsidkarna och det gynnar kommunen eftersom fiskarna kanske har familjer med sig som ägnar sig åt annat under tiden som familjemedlemmen fiskar. Knackar man då ihjäl alla fina gäddexemplar och detta sprids i fiskekretsar, kommer man inte heller sälja några fiskekort, än mindre ha ett fint rykte om sig att vara en fiskekommun med oändliga möjligheter. Förstår ni varför det är så urbota dumt att ta bort en regel som inte fått testats mer än ett år?

Jag nämnde att fiskereglerna förbjuder nätfiske. Ja med modifikation även där. Fiskerättsägarna har rätt att fiska med nät, men i den här kommunen endast i en sjö, Sälgsjön. Har man en fiskerätt får man lägga ut sex nät gånger 30 meter, det vill säga 180 meter nät per fiskerättsägarbevis. Om två personer fiskar med nät och använder sig av det maximala antalet är vi uppe i 360 meter nät. Vilken inverkan det har på en medelstor sjö kan ni räkna ut själva. Det är en katastrof. Man kan tycka att markägare eller fiskerättsinnehavare får göra som de vill eftersom de äger en del av en sjö, men effekten av det påverkar hela samhället vi bor i. Inga fina gäddbilder=uteblivna inkomster. Det skall dock påpekas att det är ett ytterst fåtal som utnyttjar sin rätt att nätfiska sönder sjöar. Men det sker.

Det ännu jävligare är att man inte ens satt ett minimimått på nätens maskor. I dagsläget kan man använda finmaskiga nät som tar livet av mindre fiskar på tillväxt. Några gösar av den här storleken får vi inte se i framtiden om nätfisket får fortsätta.

Gös

Vad den fisken har i reklamvärde är antagligen svårt att ens uppskatta. 9 kilo är ett sällsynt exemplar. Från kommunens håll har man inte alls begripit värdet av att påverka fiskevårdsområdet till god fiskevård. Man rycker mest på axlarna och låter allt fortsätta som förr. Trots att man antagligen äger en del mark och har en röst att påverka med. Det finns andra stora aktörer som Svea Skog som man också borde kunna ställa krav på, både ur fiskevårdssynpunkt och inte minst ur aspekten med ”God vilja” att man inte bara exploaterar den omgivande naturen utan även ser till att ge något tillbaka i form av möjligheter att marknadsföra kommunen som en fiskekommun med blomstrande fisketurism.

Det sista i ärendet för denna gång rör alla de fantastiska unga fiskare som Hofors har, som ägnar sig åt att följa oskrivna regler om stora exemplar av fisk. Man fotograferar, släpper tillbaka och hoppas på att fånga dem igen vid ett senare tillfälle. Vad sänder vi ut för budskap till dessa om vi slår ihjäl allt vi kan komma åt?

Förändrar vi inte det här kommer vi bli den sista kommunen i landet som bedriver fiskevård på 2000-talets sätt. När fiskare passerar Hofors kommer de att fnysa och säga ”Ja här bor det ett gäng jävla idioter som inte fattat vad fisketurismen är värd”.

3 thoughts on “Ändringar I Regler För Fiske Inom Hofors FVO

  1. Bra snackat! Det är ju ett generationsskifte på gång, hoppas bara inte att de hinner ställa till det allt för mycket tills dess. Det sticker verkligen i ögonen när 14kg gädda bonkas och därefter går och vinner hoforsnappet trots regelbrott och där ska det fan vara konsekvenser! Man har som fiskare ett ansvar att ta reda på och följa de fiskeregler som finns! Deltog på ett årsmöte förra vintern då förslag om maxmåtten presenterades bla, där gubbarna sitter och hånskrattar och mumlar att de minsann tänker då faen inte släppa tillbaka några gäddor inte, ”-jag säger väl att den var skadad issåfall”. En annan 70+are säger att får man en stor gädda så är det väl klart att man vill ta hem och visa upp den!?Trodde inte mina öron! Som lök på laxen beslutade de också att höja arvodet för några i styrelsen trots outsorcning av hubo-lång sjön till ett par eldsjälar som har förstått. Då valdes också en ny ordförande och till viss del till det bättre men inte bra nog. Det är för gamla takter som sitter långt in i märgen på dessa herrar och är orubbliga. Vad ska de göra med ”skitfisken” på över 85cm? Mata hönsen? Visa barnbarnen?

  2. Känns helt enkelt inte rätt att ta sådana här omfattande och destruktiva beslut innan man haft en rejäl dialog med kommunen och samtliga markägare. Men det är ju ett fåtal som kan begå sina livs misstag nu, men det skiter man väl i så länge man tjänat vad man vill för dagen. 🙁

  3. Bra skrivet! För min del så överväger jag att besöka andra fiskevatten än de i Hofors framöver, i ren bojkott. Brukar bli ca 5-6 besök/år med vänner o familj. Vi lägger nog hellre slantarna på andra fvo som värnar om sina fiskebestånd.

    //Pirre, Skutskär

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *