Selektiv Demokrati

De flesta känner nog till att flertalet extrema högerpartier och till och med uttalade nazistorganisationer skördade stora framgångar i söndagens EU-val. Det får man tycka vad man vill om eftersom det var ett demokratiskt val, tänkte jag naivt. Det uppstod diskussion och den blev ganska snabbt ganska otäck. Att förklara demokratins grunder och yttrandefriheten, källkritik eller historia är inte alls så lätt som jag trodde. När jag senare började titta mig omkring på sociala medier fann jag att det här valet verkligen rört upp känslor. Människor som aldrig diskuterat politik var plötsligt engagerade i heta diskussioner på sina respektive Facebooksidor. Det var för, det var emot och det var en röd tråd där en del människor desperat försökte försvara demokratins grunder. Det var likadant på Twitter och en rad debattforum. En nästan otäck stämning. Det finns ett genuint hat mot de högerextrema vilket har sina grunder i vår historia, det finns också människor som fick stå till svars för dessa högerorienterade grupper utan att ens hysa sympatier för dem. Allt de gjorde var att stå upp och försvara demokratin och yttrandefrihetens grunder och nu fick de ta emot glåpord att de var SD-anhängare, rasister och nazister. En kvinnlig bekant som aldrig varit speciellt politiskt intresserad fick stänga ner sin Facebooksida på grund av obehaget att försvara demokratin.

Demokrati

Man får tycka vad man vill skrev jag inledningsvis. Igår blev det tydligt att det får man inte alls. Vissa grupperingar säger rakt ut att vi skall ha demokrati men den skall inte gälla för alla. Således en selektiv demokrati. Att några enstaka drivit en linje tidigare där man önskat SD ur de politiska finrummen är en sak, men igår såg jag en hets på de som förmodats även nyttjat sin demokratiska rätt att rösta. Nedvärderande meningar om utbildningsnivå och förmågor, utpekade som klandervärda och såvitt jag känner till i ett par fall, anklagelser att dessa skulle ha röstat på Sverigedemokraterna och därmed gjort Europa till ett blivande nazistfäste.

Rösta på vad du vill, använd dina demokratiska rättigheter, men röstar du fel ska du få se på fan! var budskapet.

Det här gör mig ganska rädd. Inte lika mycket som för att nazister skördat framgångar, utan alla andra som säger sig stå för det goda. Ett riktigt fult ansikte som visar sig när man attackerar andra som vill stå upp för en grundläggande princip vårt samhälle är byggt på. Ett slags masspsykos som är fullt jämnförbart med den hetsjakt som drabbat grupper av människor i vår historia. Jag kan inte se att den ”goda sidan” skulle vara något annorlunda än den andra tyvärr. Det verkar som om vi lever i en illusion av demokrati och inte i en verklig demokrati. Det är inte alls så man bekämpar avvikande åsikter.

4 thoughts on “Selektiv Demokrati

  1. Det där inlägget var utav de bästa jag sett under denna debatt (röstning EU). Det är som det är skrivet en sådan hets emot nu dom som röstat (fel) att jag börjar fundera på om inte den demokratiska rätten vi har i detta land kan ifrågasättas. Tack för ordet .

  2. Rösta rätt,annars bör du åtgärdas, skrevs av en politisk redaktör i en känd lokal tidning för ett tag sen. Fler än jag som får rysningar?

  3. Med tanke på hur alla partier i 7 klövern accepterar våld mot oliktänkande partier så är demokratin satt ur spel. Media är nog det största hotet mot demokratin just nu med deras vinklingar som missvisar sanningen om situationen i vårat land.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *