Hofors Fiskare – Ställ Upp För Barnen Nu!!

Under en tid har jag fått motbevisas att Hofors alla unga fiskare är skötsamma. När jag passerat ankdammen, kanalen och gamla kallbadshusets bassäng, har jag noterat ökad nedskräpning, av både fiskelinor och små trasiga trekrokar, godispapper, trasiga ölburkar och annat bråte. Idag nåddes jag också av den dystra nyheten att tre barn/ungdomar setts sätta fast bröd på krokar och försökt mata änderna med detta bete. Jag blev arg! Så inåt helvete arg för att så gör man bara inte. Dels är det grovt djurplågeri och som fisketillsynsman är det min plikt att försöka få tag i de här ungarna och sedan göra en formell polisanmälan vilket deras föräldrar kommer att bli varse. Det finns namn som angetts och är en senare fråga.

När jag så slutade mitt arbete för dagen satte jag på mig min tillsynsbricka och inträdde i rollen som ”Fiskepolis”. Vid ankdammen syntes bara en liten kille stå metandes så jag närmade mig försiktigt för att inte skrämmas med min bistra uppsyn, och började prata lite fiske innan jag frågade om han sett något av händelsen. Jo han hade sett något och meddelat en vuxen samt personalen inne på Time som också gjort observationer. När det var avklarat så erbjöd jag mig att kroka av en abborre som satt sig på hans krok, ”Dom sticks” sade han. Jo tack det vet jag och hann inte mer än försöka ta reven innan den krokade av sig självt.

-Finns det några gäddor här, sade han blygt.

Jag skrockade och kände mig som världens äldsta gubbe och svarade:

-Jodu, det ska finnas stora bumblingar här!

-Var får man tag i dom då? frågade han.

Jag försökte peka ut mot ett stenröse under vattnet en bit bort där jag hört talas om fiskehistorier om 12-kilos gäddor som fångats.

-Bort mot näckrosbladen där också kanske, sade jag. Har du inget kastspö så att du kommer ut med flötet?

Killen skruvade på sig och tittade ner i backen.

-Nääe det har jag inte.

Jag blev svarslös. Ilskan över barn som beter sig illa mot djur och missbrukar allt vad allemansrätt och fiske betyder var borta.

-Jag har ett som du kan.., hann jag inte längre. Jag tänkte hur i hela fridens skulle skulle jag hinna hem och hämta ett överblivet kastspö, återvända och hitta killen igen. Att be honom följa med hem kunde ju misstolkas katastrofalt och på många sätt. Så jag gick. Hemåt och grunnandes på hur löser man det här. Svaret hade jag bland allt jag samlat på mig som fiskare.

DSC09257

Jag har fiskelina, jag har flöten, krokar, sänken, spön och billiga rullar som samlats på hög.

DSC09261

Ett snabbt telefonsamtal till min partikollega Anne Persson som råkar äga Hofors bästa glasskiosk i den absolut finaste miljön.

-Kan du tänka dig ha ett gäng spön och lite fiskeutrustning i den butik att låna ut när det kommer barn som inte har utrustning, inte har fiskeintresserade föräldrar? Ställ dom i en tunna eller något på lagret och låna ut när dom kommer in. Bara vi kan sprida budskapet att i Hofors kan alla ungar fiska om de vill och naturligtvis har föräldrarnas tillåtelse att vistas vid vattnet.

-Absolut, svarade Anne.

Därför behöver jag nu alla läsare av Hoforsbloggens hjälp, alla ni som sympatiserar eller inte sympatiserar med Hoforspartiet, och i synnerhet alla ni fiskare av den äldre generationen som jag vet har massor av fiskegrejor ni inte nyttjar. Nu skall vi hjälpa de unga i Hofors att få samma möjligheter. Samla ihop det ni har över som flöten, krokar, linor, gamla drag, kastspön och rullar ni inte behöver och lämna in detta till personalen och Anne på Time. Om ni vill så ange ert namn så att vi kan tacka er offentligt sedan, ni får lika gärna vara anonyma om ni känner för det. Jag vill också utmana alla lokalpolitiker i Hofors att göra samma sak, vet att många av er är fiskare av rang och skicklighet och det här skall vi göra tillsammans för de unga och visa att det går att samsas över partigränser och annat skit. Kommer inte att kosta kommunen ett öre och det kommer ge våra unga framtida fiskare samma möjligheter oavsett familjernas ekonomi. Vad säger du Viktor Rasjö, Socialdemokraterna? Visst har även du någon lina eller något drag du kan donera? 😉

Vi kan börja redan idag och redan imorgon se glada ungdomar och barn njuta av sommarlovet!

Ps. Kanske kan vi lite mer erfarna fiskare då och då promenera ner och ge lite goda råd om fiskeknutar och papperskorgars placering? Ds.

 

*Editerat*

20140615_155536

Hittade ganska omgående tre spön med rullar som jag inte använder samt tre askar med blandade drag och wobblers samt en bunt tafsar vilket jag lämnar in på Time under kvällen, Gör det ni med! 🙂

6 thoughts on “Hofors Fiskare – Ställ Upp För Barnen Nu!!

  1. Då har jag gjort en insats och lämnat några spön på Time. Hoppas att dom kommer till användning 🙂

  2. Det kommer det garanterat att göra! Har även kontaktat några sponsorer som redan bestämt sig för att stötta ungarna och skicka lite fiskegrejor 🙂
    Stort tack till er som redan donerat fiskegrejor!

  3. Vilket kanon initiativ! Jag har lådvis med gamla drag som inte öppnats på flera år, flugspön och flugor bla. Som med säkerhet inte kommer öppnas på flera år framöver heller så jag skänker med nöje bort detta till behövande framtida sportfiskare. Vad gäller sponsorer så kan jag tänka mig att det som är svårast att samla in är just sportfiske främjande föremål så som bra avkrokare, avbitare, avkrokningsmatta mm som både kostar en del pengar och som vi alla använder och inte har möjlighet att skänka bort. Där kommer sponsorer väl till hands.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *