Världspremiär På Hoforsbloggen.se:Okända Bilder På Ingo Johansson, Floyd Patersson

För första gången i världshistorien blir dessa bilder offentliga. Det går även bra för Arbetarbladet att låna dem om de känner för det 😉

Bilderna är tagna en midsommar under 80-talet i Älvdalen då ett evenemang som tyvärr gick i graven senare utfördes. Älvdalens Marathon. Unikt är det inte för att Ingvar Oldsberg kan synas betydligt yngre än idag.

Nej det unika ligger i att två stycken avdankade världsmästare i boxning lyckades leta sig till denna förvisso mycket vackra plats, men ack så avlägsen och obetydlig.

Den ene var Floyd Patersson. Världsmästare i tungviktsboxning 56-59 och 60-62.En stor händelse för de cirka 45-50 Hoforsbor som firade midsommar i Älvdalen under många år.

Att dessutom få se en berusad Ingvar Oldsberg som bonus gör minnet bara finare. Mycket vänlig och skakade hand med alla som ville.

Men juvelen i kronan var dock vår egen forne världsmästare i tungviktsboxning 1959-1960:

Ingmar Johansson

Inför 30 000 människor nitade han skiten ur just Floyd Patersson 2 minuter och 3 sekunder in i tredje ronden. Fullkomligt galet kan man säga. Att Patersson året efter tog tillbaka sin titel är inget man behöver prata högt om, men ett enda år där hade vi en svensk världsmästare i kanske en av världens brutalaste sporter. 1961 mötte han även Cassius Clay senare vid namn Muhammad Ali i en uppvisningsmatch. En inte så obetydlig koppling mellan tungviktsboxning i världsklass och Hofors 😀

9 thoughts on “Världspremiär På Hoforsbloggen.se:Okända Bilder På Ingo Johansson, Floyd Patersson

 1. Jo den kommer jag ihåg. Innan tävlingen i Älvdalen stannade både Ingemar och Floyd i Falun på en bensinstation för ett jippo. Vem var först på plats om inte jag för att få Ingemars bok signerad av bägge 2. Det hände bra nära 25 år efter den stora matchen, den enskilt största idrottshändelsen i Sverige genom alla tider. Den boken med autograferna kan ni se på Bengt Rogströms Idrottsmuseum i Rog (nära Bjursås 20 km norr Falun). Ja massor med kuriosa finns där. Kan verkligen råda idrottsintresserade ett besök där.

 2. Jag har också varit i Danmark flera gånger för att se proffsboxning med bröderna Alvarez från Borlänge. 1995 var vi där i Randers första gången. Vi strosade runt på stan före boxningen och passerade då Hotell Randers, det var en gammal fin byggnad. Fan vi tittar in i foajen sa jag då, då vi kom in satt en man där som hejade då han hörde att vi talade Svenska. Det var Ingemar i smoking,han var där för att kommentera boxningen tillsammans med Steffen tangstad för TV1000. Vi hade ett långt samtal med den största av mina idoler. Ett möte jag aldrig glömmer.

 3. Nu känner jag mig som att jag är värst, har även sett Floyd boxas live! Det hände de första dagarna i januari 194 på Johanneshovs issadion. Floyd mötte en Italienare vid namn Sante Amonti, spel mot ett mål var det,tror jag kommer ihåg KO i 7:e. Kan också intyga att Bosse Högberg är den tuffaste och hårdaste av alla Svenska boxare. Den dagen boxningsklubben lärde ut att ta ett steg tillbaka, den missade Högberg. Bosse boxades också på en proffsgala i Leksand den 22/6 1963, jag var där också! Har även sett en VM gala i Oslo den 12/12 1975.
  http://www.boxrec.com där kan ni hitta data om galorna.

 4. What date did Ingemar and Floyd open the gas station in Falun? I was there and have both of their autographs from that day.

 5. Jag satt en natt i Amsterdam och pokulerade mad Ingo till
  småtimmarna.Ingo hade varit expert kommentator för en match som
  Sonny Liston boxats i.
  Jag låg med ett fartyg i Amsterdam och var på en krog,då Ingo kom in.
  Vi var bra dragna båda två,jag fick massor med autografer men har ingen kvar tyvärr.Autograferna skrevs på servetter och vi behövde säkert dom fram på småtimmarna.Heja Ingo.

 6. Jo det var 1984,25 år efter Ingo erövrade titeln. Bägge var på bensinstationen mitt emot Västra Skolan. Tror den hette Gulf då. Maraton skulle springas i Älvdalen. Jag fick då mitt ex. av ”Sekonderna Lämnar Ringen” signerad av bägge. Den finns på ett idrottsmuseum i Dalarna.

 7. Jag har också mött Ingo och Flojd på Midsommarmaraton i Älvdalen.. Slog Ingemar men fick stryk av Flojd. Sprang i lånade skor och fick skavsår , därför en dålig tid i mitt första och sista maratonlopp.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *