Den Moderna Slavhandeln Belastar Kommunerna

Det är lite av en uppföljning till detta inlägg där jag menade att bolagen bakom asylboendena skulle stå för de extra kostnader som uppstår när barnen behöver komma ut i skolan. Det är en ganska dyster bild som målas upp i Arbetarbladets artikel om hur det ser ut i dagsläget:

På kort tid har det blivit många asylboenden i västra Gästrikland. I Sandviken och Hofors är nu skolan och förskolan satt under hård press för att göra plats åt de nyanlända. Bara i höst har 125 asylsökande barn i förskole- och skolålder kommit hit.

Förskolan i Torsåker skulle behöva förstärkning för att ge barn från asylboendet i Kratte masugn barnomsorg. För dem gäller samma regler som för svenska medborgare – en plats ska erbjudas inom fyra månader.

Det kostar 800 000 kronor att anställa den personal som behövs. Det statliga stödet räcker inte ens till hälften. Men några extra anslag från kommunstyrelsen får inte barn- och utbildningsnämnden. ”Verksamheten måste anpassas till den statliga ersättningen” skriver kommunchef Ulf Strömstedt.”

Flyktingmottagandet riskerar att inte betraktas som en nationell angelägenhet som det faktiskt är, då kostnaderna i allt för stor utsträckning bärs av kommuners invånare. På detta sätt riskerar behoven hos de asylsökande att direkt ställas mot behoven hos andra grupper i enskilda kommuner, vilket vore olyckligt

Att tvinga bolagen som ser mer till vinst än det humanitära att tvingas ta ansvar även för det som de asylboende behöver mer än husrum och mat, kanske skulle skrämma bort de aktörer som ägnar sig åt denna form av modern slavhandel.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *