Hydrologi & Kretslopp I Företagskultur

Under ett av veckans möte dök termen ”Kretslopp” upp. Det var i samtal med företaget som jag nämnt skall etablera sig i Hofors. Alla företag vill tjäna pengar, många dör ut tidigt andra överlever år efter år och vissa i hundratals år. Man kan göra kortsiktiga vinster, stora som små, men det som intresserar mig och anledningen till att jag vill arbeta med det här företaget är deras tänk om just kretslopp. Vad är då ett kretslopp? Ja som exempel kan nämnas hydrologi, läran om vatten eller deras cirkulation.

Kretslopp

Vatten är livsviktigt och på bilden ovan kan ni se hur det går runt i ett system, ett kretslopp. Kretslopp är ofantligt mycket viktigare än vad många av oss kan ana. Det finns överallt men har olika namn som organisation, flöden, och finns till och med i en skolmatsal i viss form om det fungerar exakt som det skall. Grisen äter avfall från skolan, grisen hamnar hos slaktaren, grisen hamnar i skolans kök och sedan på elevernas tallrikar. Någon äter inte upp allt så det blir avfall och går tillbaka till en ny gris. I förenklad version. Man kan lägga till ytterligare faktorer som att eleverna finns för att det finns mat att föda dem med, det ger arbetstillfällen för skolmatsalens personal som kan gå hem med sina intjänade pengar och spendera i samhället på olika vis. Man betalar skatt och det går in i ett ännu större kretslopp som i slutänden ger oss kommunikationsmedel som kopplar oss samman med andra orter eller andra delar av världen. Ett kretslopp verkar kunna byggas ut hur mycket som helst och som bäst är det ett bestående fenomen som håller igång ett samhälle, företag, föreningar och som i exemplet ovan, vatten.

 

När det då kommer till företag så finns det sunda och osunda varianter. Man kan ta all vinst och stoppa i fickan eller så kan man använda vinsten för att skapa ett kretslopp som integreras med samhällets kretslopp. Ett företag etablerar sig i Hofors, det behöver några anställda. Om företaget då vill ha lokal personal som inte behöver sitta och pendla in till kommunen så ger det anställda som nyttjar tjänster där dom bor. Om fler anställda tjänar pengar på sitt arbete, spenderar dom mer hos andra kretslopp i kommunen. Ja ni följer säkert med i kretsloppstänkandet nu. Detta har börjat intressera mig eftersom det hör ihop med kommunens utveckling. Att företag ens tänker i banorna med ett långsiktigt kretslopp, där man vill utveckla och bli en del av samhället kan bara vara av godo för i synnerhet Hofors.

One thought on “Hydrologi & Kretslopp I Företagskultur

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *