En Lokalpolitikers Vardag (Lördag)

Igår var det fredag och då tog jag en sabbatsdag. Efter en ganska fullbokad vecka med möten, Tomtekväll och annat som legat på agendan, kändes det välbehövligt och jag ägnade mig sporadiskt åt viss hobbyverksamhet när andan föll på. Lördagen var dock ingen vilodag utan startade i ottan med hundpromenad. Denna morgon lite speciell för ”Björnvalpen” visade stort intresse för att äntligen vilja ha halsband och koppel och hänga på de äldre hundarna. Vi har testat tidigare och då har det bara gått några meter innan han kastat sig av och an med rebellisk uppsyn som sagt ”Glöm det gubbjävel, jag ska inte ha något halsband” och fått gå in igen under tiden som vi andra tagit en promenad. Nu gick det bra. Något besvärligare att handskas med tre hundar som samtliga beter sig som små barn och hoppar än dit och än hit. Jag blev dock en mycket stolt husse till slut eftersom valpen pinnade på bra som nummer två i ledet av hundar och visade stort intresse för hur de andra gjorde med sina höjda bakben. Nästan hemma efter någon kilometer tvärstannade även valpen och lyfte på benet och gjorde äntligen sitt behov som man bör. Förvisso kliade det då och då runt halsen, men en hundpromenad utöver det förväntade. Bra jobbat!

Premiär

Hem för kaffe och nyhetsuppdatering på Nyhetsmorgon. Det var väl ingenting som direkt väckte något intresse, möjligen den lustige engelska kocken som med charmant brytning instruerade hur man tillverkade en luciagryta. Klockan närmade sig tio och det var dags att gå till Hoforspartiets lokal. Denna morgon dök Anne Persson, Mathias Strand (som under gårdagens hockeymatch lyckades med konststycket att göra mål och samtidigt bli utvisad) samt Kent ”Lekparkskungen” Andersson och undertecknande.

Vi gick igenom ärendena som skall behandlas på kommunfullmäktige, diskuterade en hel del runt punkterna 9 och 10 gällande justering av VA-taxans brukningsavgift där en ökning genererar 595 000 kronor, samt överföringen av budget- och skuldrådgivningen till Konsument Gästrikland där det uttrycktes åsikter om att servicen i Hofors bör bli bättre och att man inte kan flytta allt från kommunen även om det innebär en form av besparingar i långa loppet.

 

Mest tid tog det dock som förväntat med punkt 12 på listan, beslut om att efterskänka 400 tusen kronor 2015 samt 400 tusen kronor 2016  för lånet BK66 har från kommunen på totalt 8 miljoner kronor. Det här är ett dilemma. Bowlingklubben tjänar inte tillräckligt för att återbetala lånet i dagsläget, underlaget för beslutet att genomföra projektet känns väldigt tunnt, men det är ett faktum att vi nu har en bowlinghall som tyvärr inte går runt. Alternativen fär lösning har varit väldigt få. Samma personer som en gång i tiden satt i kommunstyrelsen och föreslog att det skulle bli av sitter även där idag och hur nöjda är dom med att se sitt halvfärdiga projekt stå där varje dag man passerar?

Personligen undrar jag också om bowlingföreningen verkligen gjort sitt yttersta för att dra in mer pengar och där finns det vid blotta anblicken mycket att önska. Kanske måste jag och mina kollegor i Hoforspartiet gå in och förklara vissa saker som är av största vikt för föreningen. Skulle möjligen kunna öka intäkterna med några kronor men inte på långa vägar det som behövs. Efter en lång diskussion kom vi fram med alternativa vägar för att lyfta verksamheten och om möjligt börja göra den lönsam igen. Exakt vad får ni veta på måndagens KF-möte.

 

Även punkterna 13 och 14 som avhandlar avgiftsfri bussåkning med linje 46 samt ett medborgarförslag om fria bussresor för pensionärer drog ut på tiden. Det är intressant hur man kan ha en åsikt men sedan ändra den när fler aspekter kommer in. Om det politiska livet för med sig fler sådana här diskussioner så kommer de närmaste fyra åren vara mycket stimulerande åtminstone för mig personligen.

 

Punkt 15 avhandlar beslutet om att bygga ett utomhusgym i Hofors och kommer från en motion av Christian Länk. Jag har under en tid noterat både han och hans sambo Carola Snars aktiviteter med löpargrupper och annat, där finns det engagemang och framtidshopp om en friskare Hoforsbo, och förslaget är mycket bra. Gissningsvis kan ni kanske räkna ut att Hoforspartiet stöttar den här typen av förslag och förhoppningsvis är alla partier i Hofors enade i frågan.

 

Det är fortfarande mycket kvar av lördagen som jag i huvudsak kommer att ägna åt en form av kursverksamhet för att utveckla min nya hobby (jag säger inte vad det är eftersom Monika Modén brukar hånskratta åt mig) och mot kvällningen skall jag kika på TV4s nya satsning ”Det största äventyret” som verkar mycket intressant.

Deltagarna Marianne Berglund, Per Carlén, Per Fosshaug, Susanne Gunnarsson, Lassi Karonen, Anna Le Moine, Anders Limpar, Malin Moström, Sven Nylander och Linus Thörnblad lämnar civilisationen i Sverige för sitt livs största utmaning.”

Möjligen avnjuter jag en av de två flaskorna med hembryggt Hoforsöl som jag fick i veckan som smakprov och det skall bli oerhört intressant. Även om det inte sker i någon stor skala, så kan jag se en enorm potential i hur ett fritidsprojekt skulle kunna vidareutvecklas till något makalöst bra. Att vara lokalpolitiker är inte så jädrans dumt alla gånger.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *