Bowling & Politiskt Käbbel

Det tredje kommunfullmäktige för mig och det sista för året för alla andra (ja mig med naturligtvis). Men redan innan vi kommer till dagens politik så samlades stora delar av kommunfullmäktige för information om kommunens pågående arbete med värdegrund. Ni vet det har gått mode i det här med värdegrund på samma sätt som man för några år sedan skulle tala om synergieffekt och använda termer som ”Det tar vi med oss” eller ”Jag hör vad du säger”. Överallt skall man nu indoktrinera personal, mellanchefer och annat folk med värdegrundsarbete inom företag och organisationer och nu även i de kommunala leden. Förutom det faktum att de två föredragshållarna inte riktigt hade den där magnetiska framtoningen som föreläsare brukar ha för att fånga ens intresse, så framgick det inte riktigt hur man kommit fram till att just detta var den grund man skulle använda sig av. Genom samarbete med fotfolket var den inbillning jag först hade men sedan blev det ändå förvirrande när kommunchefen Ulf Strömstedt skulle förklara det från scenen vid föredragets slut. Ja jag vet att jag låter mycket kritisk och den enda funderingen jag hade efteråt var ”Jösses vad kommer det här att kosta skattebetalarna och vad tusan får man vid en utvärdering egentligen för det?” Vidare information skulle om jag uppfattade det hela korrekt komma i tryckt form så jag får kanske omvärdera mina intryck efter det.

Värdegrundsarbete

Sedan var det så dags för kommunfullmäktige. Inledningsvis information från Gästrike Vatten AB och Hofors Vatten AB. Lite förvånad blev jag över att man minst två gånger under informationsflödet sade att det finns ”vinnare och förlorare” när ny taxekonstruktion för brukningstaxa skulle förklaras. Vinnare och förlorare och liksom ryckte på axlarna att det inte hade någon betydelse. Det var först vid den tolfte punkten det blev riktigt engagemang i kommunfullmäktige. Ett beslut om kommunen återigen skulle efterskänka pengar som bowlingklubben BK 66 lånat tidigare. Jag nämnde ett visst dilemma runt detta under detta inlägg. Moderaterna inledde med att begära återremiss och vi i Hoforspartiet tog rygg och gjorde samma sak:

Gefle Dagblad – Ännu mer pengar till bowlingen

Arbetarbladet – Hofors efterskänker 400 000 till bowlinghall

Alf Persson (M) var först upp i kommunfullmäktiges talarstol. Han ville antingen se en försäljning av bowlinghallen eller att kommunen övertar lokalen och hyr ut den.

– Gör vi de här två avskrivningarna kommer vi att ha en bowlingklubb som står på egna ben, sade Marie-Louise Dangardt (S), kommunalråd.

Under verksamhetsåret september 2013 till augusti 2014 har bolaget gjort en liten vinst, bland annat för att Hofors kommun inte tagit betalt för ränta eller krävt amortering på lånet. Inte heller 2014–2015 kan man betala ränta eller amortering, enligt bolaget.

Förslaget att efterskänka 400 000 kronor per år 2015 och 2016 mötte motstånd i oppositionen.

– Även vi vill rycka i nödbromsen i projektet, sade Peter Hillblom från Hoforspartiet, som på måndagen lämnade in en motion med partiets förslag på hur frågan ska hanteras.

– Vi är oroliga för att de inte får ihop intäkterna, sade Hans Backman (FP), som tyckte att styrelsen borde få stöttning från kommunen att lägga upp en långsiktig plan för verksamheten.”

Dangardt uttryckte sin oro att bowlingklubben redan under 2015 skulle hamna i trubbel:

”Det finns redan, menade Marie-Louise Dangardt, som varnade för vad det kunde innebära om frågan sköts upp.

– De är nära balansräkningskravet, så jag är rädd för att det kan ställa till något. Ett alternativ är att vi tar beslut enbart för 2015 nu, sade hon.

Det höll Hans Larsson (C) med om. Han lade fram kommunalrådets alternativ som förslag – något som fick gehör hos alla. Innan beslut tas om 2016 vill oppositionen se bowlinghallens plan för att bli lönsam.

– Det känns jättebra att det blev enighet, inte ens en reservation, sade Marie-Louise Dangardt efteråt.

KF

Den ”lilla” killen som står längst fram där är jag som gjorde premiär i talarstolen i ärendet BK 66. Hoforspartiets motion hade en naturlig koppling till att vi markerade med att använda tågmetaforen om nödbromsen. Nu är det ju så att en motion kan ta ett år på sig om inte mer att behandlas, men så här såg den ut och efteråt kommer förlaringen till varför vi anser att man måste satsa ännu mer pengar på bowlinghallen. Kan även läsas här.

Motion

Flertalet av personerna som satt i kommunstyrelsen och föreslog kommunfullmäktige att säga ja till att låna ut 8 000 000 kronor, tänkte idag öka summan av ”bortkastade” pengar genom att bevilja eftergift av lånesumman. Det är redan miljoner och detta skulle öka summan med 800 000 kronor till rakt ut i intet. Det är inte acceptabelt och Alf Persson (M) var metaforiskt ganska skarp i sin kritk:

– Tydligen sitter kommunen med svarte petter igen, sa Alf Persson, M, som ville att BK66 styrelse skulle lägga fram en affärsplan som visar hur verksamheten ska kunna bära sig i framtiden.”

Det nämndes något om att Bowlingbolaget Hofors AB kan uppvisa hyresintäkter för kontorslokalerna som vetter mot parkeringen, men det tar enligt de uppgifter jag fått slut den sista december i år och hur skall man då visa ett plussaldo? Nej vår motion innebär kort och gott att eftersom man inte lyckats få projektet klart till fullo, det vill säga med den utannonserade sportbaren/resturangen så står det där lite på skam. Alla som var med och beslutade om 8-miljonerslånet kan ju inte passera utanför byggnaden och tänka ”Vilket jävla bra jobb vi gjorde”, nej istället är det ett monument över ett arbete halvt gjort. Inte heller har det blivit det blomstrande livet på den norra delen av Centralgatan. Genom att färdigställa lokalerna för en intressent, kanske till och med någon av de redan etablerade krögarna på orten som vill genomföra ett lokalbyte, så kommer det att bli mer människor som dras till lokalen och därmed även en positiv effekt på bowlingen och naturligtvis mer liv i centrum som visionen trots allt var. Det finns ett talesätt som går ”Gör om – gör rätt” och det mest logiska är att investera i det som saknas och göra det som var sagt. Resten av kommunfullmäktige handlade mest om tillsättandet av revisorer och ombud.

 

Vi skall hinna med lite politiskt käbbel också. En av nonsensfrågorna gällde inkallelseordningen för ersättare i nämn. Det vill säga om någon ledamot inte kan komma, deras ersättare inte heller kan komma så ombads vi fylla i en ordning för vilka partier som då skulle träda in. Det kändes på förhand som en lite märklig sak att göra. Ungefär som en klassfest i grundskolan där man skall rangordna vilka man tycker bäst respektive sämst om. Lite av en mobbarretorik. Men okej, vi satt oss ner ett par minuter, satte siffror i vilken ordning och resultatet blev det här för Hoforspartiet:

Inträdelseordning

1 är alltså i första hand och 8 i värsta fall. När så dessa listor lästes upp i kommunfullmäktige var det ett par saker som var slående. Inget annat parti verkade ha rangordnat från 1 till 8 vilket vi instruerats om. Tvärtom hade många partier valt bort vissa och Hoforspartiet verkade vara de enda som hade SD med. Det blev dessutom viss munterhet bland åskådarna som kanske chockades eller fann det ganska roande att vi ansåg SD och alla andra partier gå före själva Socialdemokraterna. Det fanns givetvis en tanke när vi numrerade de övriga. I opposition föredrar vi Folkpartiet, Centern och Moderaterna i vårt ställe. Vänsterpartiet är som oss ett minoritetsparti, FHT misstänkte vi inte skulle ha folk att ersätta ens oss med och sedan kommer SD före Socialdemokraterna. Varför? Jo vi har ju tydligt sagt att vi vill ha en förändring av styret i Hofors. Det är lite av en markering att dom redan har makten och därför inte skall besluta i vårt ställe. Helt logiskt enligt oss och givetvis med en ganska underfundig humor. Förstår man inte den så får man ta och fundera på det eller drabbas av masspsykos och säga som en ledande sosse uttryckte det på Facebook under kvällen:

sossehumor

Personen noterade alltså fel eftersom det rörde sig om nämnder och inte kommunfullmäktigeplatserna. Ganska logiskt att det blev fel för sitter man försjunken i sin mobiltelefon ett helt kommunfullmäktige är man kanske inte så observant. Sedan är det ju antydan man kan tycka var lite märklig. Men skall det kastas handskar så är jag mer än villig att göra samma sak.

12 thoughts on “Bowling & Politiskt Käbbel

 1. Kommentaren på Facebook visar på Sossarnas misslyckande. Maktfullkomligheten är så total, de flesta kan sitta och slumra, man får ändå igenom sitt. Skrämmande attityd.

 2. Varför frågade ingen hur många demensplatser som kan skapas för bowlingpengarna, men jag har äntligen fattat att idrotten är viktigare än våra äldres välbefinnande hos alla partier i denna brokiga samling.

 3. Det var jag som satt ”försjunken” i mobiltelefonen.
  Orsaken till det är att jag valt att ta handlingarna via mail – för att bespara kommunen(och därmed skattebetalarna) kostnader vid utskicket. Det vill säga att jag i mobiltelefonen följde handlingarna.
  Du kanske inte ens kände till den möjligheten att spara pengar åt skattebetalarna? Kanske vore något för Hoforspartiet att också göra?

  Att jag därför inte skulle vara med i mötet är alltså felaktigt – du kunde också frågat mig hur det låg till på mötet, då vi också samtalade där. Men icke. Istället landade det i skitsnack efteråt – som åtminstone jag anser förtjänar en ursäkt. Bättring tack!

  I övrigt korrigerades felskrivningen i en kommentar minuter efter statusuppdateringen. Något som var tydligt långt innan denna text skrevs – men som du inte delger i ”din” historieskrivning.

  Med andra ord tycker jag anklagelses för felskrivning är dålig – då du inte ens berättar om korrigeringen – och orsaksförklaringen är spekulation av än lägre klass.

  Men fakta kvarstår – Hoforspartiet vill hellre att Sverigedemokrater ersätter dem – än Socialdemokrater.

  För mig är det ett tydligt ställningstagande – precis som också du beskriver ovan. Uppseendeväckande i mina ögon, och som jag skrev, så låga förväntningar hade inte jag på Hoforspartiet. Särskilt inte på om vissa enskilda personer.

  Det är min uppfattning. Men ni kanske ändrar er framåt. Hoppet är det sista som överger mig. 🙂

  BTW, jag kommer under dagen över en ”padda” i mitt ordinarie jobb(belastar inte heller det skattebetalarna). Jag kommer följa handlingarna där i fortsättningen. Hoppas det är godkänt… 😉

 4. Viktor, du vet väl om att handlingarna ligger redan utskrivna på bordet brevid vattnet? Kostar kommunen inget om du tar ett par kopior därifrån 😉

  Hoforspartiet har bara hungriga laglirare med sig så vi kommer inte att behöva ersättas av något annat parti i nån nämnd eller kf!

 5. Som fiskare är det alltid en upplevelse när någon ”nappar”. För det var väl vad du tänkte med ditt utspel att någon skulle ta betet. Det gör jag gladeligen eftersom jag upplever det som en form av smutskastning att antyda att vi i Hoforspartiet skulle ha facistiska tankegångar och förkärlek för rasism och nazism. Jag slängde ut en egen smaskig mask och att få dig att nappa var ungefär som att meta i en put-and-take sjö där det är vinst varje gång.
  —–
  Ja vad har vi då här på spelbordet? En förklaring till det som många faktiskt undrat, om Herr Viktor Rasjö ”socialdemokrat och ordförande i Bygg och Miljönämnden spelade Candy Crush eller surfade på nätet efter fiskebilder. Nej jag förklarade för de undrande att det faktiskt går att få alla dokument i elektronisk form och det med största sannolikhet var så, för att sitta och spela spel eller annat är oborstat och oförskämt mot de som valt oss. Det skulle ju verkligen vittna om dåligt omdöme för någon som i egenskap av ”socialdemokrat och ordförande i Bygg och Miljönämnden” nu även går ut på en blogg och skall sätta kanske i synnerhet undertecknande på plats. I vårt parti kör vi med både pappersupplagor och i elektronisk form. Vi spar nämligen alla pappersdokument så att alla i partiet kan komma och läsa dem på plats i vår lokal.

  Nu är det ju faktiskt så att det var du som spydde galla och kom med antydningar om vårt parti först. Förvisso bara som Viktor och inte som nu i egenskap av ”socialdemokrat och ordförande i Bygg och Miljönämnden”. När du får ett svar så är det skitsnack och du skall ha en ursäkt. Du får ingen. Du kastade handsken och jag plockade upp den så nu leker vi. Alla ser vad det står och om du nu korrigerar för att du missuppfattat eller kanske inte kände till hur det låg till så är det ditt fel och ingen annans. Pekar du finger kommer du en dag stöta på någon som rent metaforiskt bryter av det istället för att börja dansa som en cirkushäst efter dess rörelse. Eftersom du inte uttryckligen säger vilka människor du haft förväntningar på pekar du fingret mot vårt kollektiv vilket är Hoforspartiet, ett helt fristående parti representerade i KF, KS och alla nämnder. Jag kan bara anta att det är jag själv som är nageln i ögat som du inte har några förväntningar på, så kanske du skall be om ursäkt till alla andra i partiet du inte hakat upp dig på. Visa att du inte tillhör den lägre klassen Herr socialdemokrat och ordförande i Bygg och Miljönämnden

  Förklaringen har du som sagt ovan. Vi instruerades att ranka samtliga partier av kommunsekreteraren och vi tyckte det var ett lite märkligt system. Att man kunde välja bort vissa partier hade vi inte informerats om och det är en ganska intressant fråga varför alla inte tvingades göra det för att göra det fullständigt. Låt oss som exempel säga att S valde 4 partier som ersättare i viss ordning. Samtliga ligger magsjuka och snart finns det inga fler på listan som inträder. Vad säger spelreglerna då? Blir det lottning mellan de som inte valdes eller ställs mötet in? Kanske var det därför instruktionerna var att alla skulle rankas.

  Vi tyckte själva att detta var ett märkligt förfarande eftersom det på något sätt tvingade oss att ta ställning till höger, vänster eller mitt emellan. Rena rama mobbningsfasonerna faktiskt. Klassfesten där man skall ranka vem man tycker mest respektive minst om.Ett ämne som jag gissar kommer upp betydligt oftare eftersom vår lek nu kommer att fortgå Herr socialdemokrat och ordförande i Bygg och Miljönämnden.

  En annan reflektion från gårdagen var ju frågan om BK 66 och eftergifter på skattebetalarnas pengar. Där höjde ingen av er på andra sidan salen ens ögonbrynet, men reagerade gjorde ni när ni insåg att ni inte var den populäraste tjejen i klassen. Borde inte komma som en nyhet att populäriteten minskat kraftigt de 2 senaste valen och kanske är det just på grund av dessa ”sosseadelsfasoner” du uppvisar nu.

  För hur kan ordförande i Bygg och Miljönämnden komma här och försöka bemästra en fullständigt fri och demokratiskt vald grupp människor? Det är ju tydligt hur du presenterar dig och vilka undanflykter för det klavertrampet skall komma nu? Är det dumma Hoforsbloggaren igen som ställt till det. Om detta är vad ni sysslar med på bygg och miljönämnden kan det begripas att vissa människor fått vänta 12-14 år på byggnadslov. Är du verkligen rätt man på rätt plats? Eller önskar du sitta på en annan position där du kanske har mer befogenhet att kritisera de andra partierna i kommunen? Prata med ditt parti så kanske de kan fixa en mer passande roll åt dig så du får utlopp för din kreativitet.

  Grattis till paddan. Själv upplever jag det svårt att läsa i den formen. Jag är lite av en mer praktisk old-school-kille i många fall. Vill gärna hålla i en bok eller ha dokument som jag kan klottra med min lilla penna.

 6. Bra att man får reda på hur det går till på dessa kommunmöten. Min övertygelse att Hoforspartiet är det bästa för Hofors har verkligen förstärkts. Tänk om det kunde bli ett nyval i kommunen också då skulle nog Hoforspartiet få egen majoritet.

 7. äntligen!!!!!
  håller med Nole fullständigt…Hoforspartiet är det bästa som hänt kommunen.
  ser verkligen framemot dom här 4 åren:)

 8. Tack för tipset Kent!

  Det fanns inga kompletta handlingar där när jag passerade bordet.
  Däremot kompletteringarna interpellation och en motion(som ej var utskickade).
  De fanns säkert där tidigare som du skrev. Jag kom 15 minuter innan mötet – och de flesta var då på plats.

  Mitt mål är att bespara kommunen(skattebetalarna) de minst 200 kr som möteshandlingarna sannolikt kostade denna gång – med en tämligen tunn lunta.

  Peter, du är en av flera i ert parti jag har haft höga tankar om. De jag träffat kan räkna sig dit. Svårt att ha en åsikt om andra.

  Men jag kan rikta min besvikelse direkt till dig så det blir tydligt. Jag trodde bättre om dig än att komma med din telefonanklagelse. Jag trodde uppriktigt att du skulle be om ursäkt för den. Nu insinuerar du istället ett telefonspelade…

  Men jag spelar inte på telefonen. Varken på möten eller privat. Det är inte min grej att spela dataspel.

  Jag tycker du kan sluta hitta på och anklaga folk för saker som inte stämmer. Och om du ändå gör det och har fel – pröva en ursäkt.

  Det som stämmer är annars att ni vill att SDs företrädare ska hoppa in som ersättare före S i nämnderna. Det var ett tydligt val av er igår som jag förde ut på Facebook. Något du också skriver var genomtänkt här ovan. Jag skrev även ordningen på partier ni valde att ersätta er. Jag skrev också att jag trodde bättre om era företrädare än att göra så.

  Du får kalla det att ”spy galla” över Hoforspartiet om du vill. Det står dig så klart fritt.

  Hur du ser ett tydliggörande av det som ett mästrande vet jag dock inte. Eller om det var ett ”mästrande” att förklara din telefonanklagelse grovt felaktig? Jag vet faktiskt inte.

  Apropå mästrande, så går det bra att dua mig. Även om du är några enstaka år äldre än jag, så tror jag våra generationer lämnat den typen av språk.

  Jag vet inte om jag tycker ersättarsystemet är bra. Kanske ska det räcka att anmäla in dem som man vill ska ersätta. Må så vara.

  Nä, Peter, jag hoppas du kan höja blicken och lägga ner personanklagelser och insinuationer. Bättre med sakfrågor.

 9. Det stod att läsa i mitt svar att jag förklarat för funderande om mobiltelefonen, kanske missade du det i den långa texten men så här stod det:
  ” En förklaring till det som många faktiskt undrat, om Herr Viktor Rasjö ”socialdemokrat och ordförande i Bygg och Miljönämnden spelade Candy Crush eller surfade på nätet efter fiskebilder. Nej jag förklarade för de undrande att det faktiskt går att få alla dokument i elektronisk form och det med största sannolikhet var så”

  Resten återkommer jag till när mer tid gives. Ibland är man på språng mellan konstiga uppdrag som att överse en prisutdelning för fisketävlingar till strategimöten 😉

 10. Läser Viktor dokumenten på möten lika bra som han läser återsvar i bloggfältet, så är då åtminstone jag rädd att han inte förstår något alls på mötena.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *