Fattiga Barns Rättighet Att Spela Trumpet

2011 skrev jag ett inlägg om hur de olika avgifterna på Entré Ungdom bidrog till att skapa ett orättvist klassamhälle baserat på förmågan att betala de olika nivåerna. Ung Vänster hakade en kort tid efter på resonemanget och snart var debatten igång. Men fortfarande så fanns det tydliga skillnader i systemet som åtminstone jag upplevde som problematisk. Vänstern föreslog förändringar i ett debattinlägg på FramtidHofors.se att:

Vi har under hela mandatperioden kämpat för att införa en familjerabatt på den högsta avgiftsnivån, vilket nu även finns med i förslaget som Kommunstyrelsen ska ta ställning till. Familjerabatten innebär att familjer med fler än två barn endast kommer behöva betala sammanlagt 900 kr per termin för den högsta medlemsnivån. För en fyrbarnsfamilj innebär detta att barnen kommer kunna få tillgång till musikskoleundervisning för endast 225 kr per barn och termin. 

Trots detta är vi inte helt nöjda, vi anser att Entré Ungdoms övriga aktiviteter bör vara helt tillgängliga för alla, oavsett hur stora föräldrarnas plånböcker är. För att möjliggöra detta har Vänsterpartiet lagt fram ett yrkande om att avskaffa avgiften på den andra nivån i Entré Ungdoms verksamhet.

Därmed skulle det fortfarande kosta en hel del för att få möjligheten att lära sig att till exempel spela trumpet.

Trumpet

Här vill jag gärna ta lite utrymme att spekulera. För de fattiga och ekonomiskt utsatta barnen blir det ändå svårt om plånboken inte tillåter en ensamstående mamma med 3 barn att utöva sin potentiella musikalitet. Är det verkligen så rent generellt i världen att det bara är hyfsat ekonomiskt stabila familjer som producerar världstjärnor inom musiken och kulturen?

Ett barn som kanske har svårt att lära sig läsa, skriva eller idrotta, kan ha en makalös talang för att framföra musik, och hur kan man utvecklas om man inte har råd till det?

 

Något håller dock på att ske och om det öppnar dörrarna till fullo för kommunens samtliga barn och ungdomar återstår att se. I Arbetarbladet kan man läsa:

Ett kort, som kostar 100 kronor per person och år, kan ge Hofors unga tillgång till alla Entré Ungdoms aktiviteter enligt ett förslag som Barn- och ungdomsnämnden sagt ja till.

Nu vill Entré Ungdom införa ett ”ÈU-kort” som ger tillgång till alla aktiviteter. Att besöka Entré ungdoms kafé och få rådgivning ska fortsätta att vara gratis. I dag kostar det 450 kronor att delta i utbildning och 50 kronor per coachning.

//

Nu skickas frågan vidare till kommunstyrelsen och slutligen kommunfullmäktige. Får förslaget ja även där kommer ändringen att gälla från 1 augusti.”

 

Samtidigt så kommer Arne Evertsson från Folkpartiet med en mycket bra interpellation ställd till vårt kommunalråd:

Barn i årskurs 4–9 som lever i en familj med försörjningsstöd kan ha rätt till 3 000 kronor till träningsavgifter, läger eller andra fritidsaktiviteter. Det kallas fritidspeng och har funnits i sju månader. Nu vill folkpartisten Arne Evertsson veta hur många som fått del av den.

– Jag har en känsla av att vi utnyttjar fritidsbidraget för dåligt, säger Arne Evertsson.

Förutom hur många som fått pengar vill han att kommunalrådet Marie-Louise Dangardt (S) på kommande kommunfullmäktige svarar på om hon kommer att se till att fler kommer att få information om att de kan söka pengarna.”

Det rör som sagt på sig i kommunen och nyckeln till vår framtid ligger i barnen och ungdomarnas möjligheter att utvecklas i alla möjliga riktningar. Räcker inte utbildningarna på orten till för att skapa fantastiska invånare i framtiden så kanske fritidsaktiviteterna kan göra det.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *