Gemensam Bygg- & Miljönämnd – Bra Eller Dåligt Politiskt?

I veckans upplaga av Din Lokaltidning eller Annonsbladet som många också omnämner den som, finns en artikel under rubriken ”Djupare samarbete mellan kommunerna”.

Gemensamnämnd

Som jag skrev efter förra mötet med Kommunstyrelsen så har information kommit på bordet, men något beslut är inte alls fattat i frågan.

”Det var även en föredragning av Bygg och Miljökontorets Håkan Eck. Det finns i planeringsstadiet förslag att flytta hela kontoret med anställda och allt till Sandviken för att slå ihop verksamheten med Ockelbo och Sandviken. Det radades upp en hel del ”positiva” effekter av en flytt, några nackdelar men det sände ett ganska tydligt budskap att ”om” det beslutas att flyttas, blir en tillgång i kompetens inom vissa områden och det kommer alltid gå att träffa respresentanter på plats i Hofors ändå. Det innebär även att Bygg och miljönämnden bantas en smula och slås ihop med Sandviken och Ockelbos dito. Alla positiva saker i all ära, men mina funderingar kom att handla om avflyttning. Idag bor ungefär femtio procent av de anställda på Bygg och miljökontoret inte ens i kommunen. Flyttar man kontoret, vad säger att de anställda som bor kvar här inte inser det praktiska med att även dom flytta till Sandviken?

Har man familj så finns det bättre utbildningsmöjligheter, bättre nöjesutbud som kan locka mot att pendla mellan Hofors kommun och Sandvikens kommun. Arbetstillfällena i själva Hofors flyttas till en annan kommun och jag är okunnig i hur detta skulle påverka eventuella skatteintäkter. Jag vet inte om det är rätt väg att gå helt enkelt. Ett drömscenario från Håkan Eck var att beslut skulle fattas redan i maj 2015. Ytterligare en ganska stor fråga är hur det antal politiker som skulle väljas in i nämnden, skulle kunna påverka med 1/3 inflytande. Vad händer om det politiska läget förändras och tex Sverigedemokraterna eller Moderaterna skulle bli största parti i Ockelbo och Sandviken? Som avslutning tipsades vi om att läsa dokumentet ”Vägar till samarbete” som finns under denna länk.”

 

Frågan har diskuterats inom Hoforspartiet men även med andra partier. Det känns inte helt självklart att det blir som Håkan Eck önskar nämligen. Fördelarna är ju helt klart att kompetensen för Bygg och miljökontoret skulle öka genom ett sådant arbete, den stora frågan gäller egentligen hur själva nämnden kommer att se ut. Med tre kommuner så kan man till exempel som mest få 33.333 procents inflytande. Och vilka skall då sitta i en förminskad nämnd? Att majoriteten självklart tar en större plats är givet, men resterande partier som finns representerade idag då? Rent spontant och personligt så känns det inte som en helt lätt fråga.

4 thoughts on “Gemensam Bygg- & Miljönämnd – Bra Eller Dåligt Politiskt?

 1. Det blir Sandviken som kommer att hålla i rodret. Antalet i nämnden fördelas efter folkmängd. Sandviken 75%, Hofors 20% Ockelbo 5%. I demokratisk anda.

 2. Centralicering av kommunala verksamheter får alltid den effekten att
  utflyttnings orten/kommunen straffas med minskade anslag till aktiviteter såsom ombyggnad/nybyggnad etc. Det är en djävulens
  spiral som resulterar i Grängesbergs liknande tillstånd av
  nedläggning för ingen vill sattsa i en nedåt spiral.

  Därför tycker jag att det bästa vore en snabb och omedelbar
  nedläggning av hela Hofors vore det bästa.

  ””Varför”” ska just Hofors leva? Jag bara frågar! Fins det en naturlag som säger att just Hofors ska finnas till? Borde ju vara betydligt bättre ur en framtids-ekonomisk synpunkt att utvidga Sandviken t.e.x, i samma veva kan man lägga ner Järbo Jäderfors,
  Torsåker, Bodås, Dalgränsen, Åshammar etc allt dem står för är ju kosstnader, eller hur?

  Tänk efter före så att säga, Tänk om Ovako säljs till Kineser för en 1000 lapp och maskinparken skeppas till Kina såsom man Gjorde i Smedjebacken vart ska då Hofors få sina skatteintäkter i från?

 3. Lucifer har en poäng. Om Hofors fortsätter att tappa folk så kommer vi att dö ut. Att importera andra är ju helt fel. Självklart ska man satsa på Hofors och se till att det blir attraktivt att bo här. Hagaparken är ett bra exempel och Burgerking ett annat. Hofors bör satsa på det vi är bra på som t.ex föreningsliv samt idrott. Satsa även på att det ska löna sig att starta eget företag. Ju mer vi släpper från bygden ju mer dör vi ut.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *