Kommunstyrelsen Väckte Tankar På Analkande Zombiekatastrof

Igår var det dags för möte med Kommunstyrelsen, mitt andra i livet. Inga direkt uppseendeväckande frågor på agendan att nämna förutom förslaget som nu skickas till kommunstyrelsen om att Entré Ungdom får en ändrad ”medlemsavgift”. Det kommer om beslutet fattas i Kommunfullmäktige innebära att alla bara betalar etthundra kronor för aktiviteterna till skillnad från det system som fanns för 5 år sedan som jag själv uppfattade som väldigt märkligt. Samtliga politiker verkade vara eniga om att detta var ett mycket bra förslag och jag kan på sikt se att det kan bli mycket bra för ortens unga. Man kommer även att förändra eller se över ett par detaljplaner, bland annat i Torsåker för att kunna planera framtiden. Hans Backmans motion om utökat stöd till kvinnojouren Rosen sköts upp till nästkommande möte.

 

Det som dock lämnade mig med mest funderingar var säkerhetssamordnaren Eira Källgrens information om kommunens arbete för att vara förberedda eller för att förhindra eventuella katastrofer eller störningar i samhällsapparaten. Man arbetar aktivt med detta och jag tror vi kan känna oss hyggligt trygga att det finns en bra beredskap om något skulle hända. Eftersom hon ändå var på plats ville jag lyfta en fråga som min partikollega Kent Andersson och jag diskuterade så sent som i söndags. Hur ser beståndet av skyddsrum ut i kommunen med tanke på alla rivningar av bostadshus som skett?

 

Svaret var ganska enkelt. Man lägger ingen större vikt vid dessa gamla skyddsrum eftersom de på något sätt spelat ut sin roll. Många var säkerligen toppmoderna på 60 och 70-talet, men idag var det inget man förlitade sig på. Man har ju till och med börjat montera ner försvarets egna ”bunkersystem” på många ställen. Strax utanför Hofors såg det ut så här för drygt 5 år sedan.

s7

När jag gjorde ett återbesök bara en tid efter såg det ut så här:

d6

Nedmonterat och hålet där det en gång fanns ett lättare skydd igenskottat.

Även om det finns en viss beredskap för själva samhällsapparaten, ni vet säkerställa att de gamla överlever avbrott i el och vattenleverans, se till att det finns kommunikation mellan samhällets väsentliga delar vid en katastrof eller ett elavbrott och så vidare, så hänger mycket faktiskt på den enskilde invånarens förberedelser och planering. Att man pratar igenom sånt här hemma. Kan vara bra att ha en dunk med vatten, en ficklampa och en batteriradio och kanske ett spritkök (även om det mesta går att göra på en enkel grill). Att man har några konserver eller frystorkad mat i reserv och i synnerhet tänker på tålamod och att inte panikartat springa ut på gatan och försöka stjäla grannens bil om något skulle inträffa.

 

Det är ett intressant fenomen med överlevnad. Jag kan bli ganska skeptisk mot de generationer som växer upp idag och som ser att ett tillfälligt avbrott i internettrafiken är en katastrof av gigantisk omfattning. Det är nog inte många av dem som är scouter eller ens funderat över vad som sker när det verkligen går åt helvete. El och vattenavbrott kanske är det allvarligaste man kan se framför sig. Kanske vore det något för skolorna. Att ha en kort men innehållsrik kurs i hur man skall tänka och agera. Alla behöver inte bli överlevnadsexperter eller driva ”skämtet” så långt som jag själv med att operera på egen hand, och man behöver antagligen inte heller bygga en bunker på baksidan av sitt hus eller planera och leva efter devisen att allt kommer att gå åt helvete och man måste vara beredd på detta ständigt.

ÖverlevnadEn ganska populär åtgärd som startade i USA men nu även spridit sig till vår kontinent, är ”Bug out bag”. En färdigpackad väska med diverse attiraljer som ovan. Nu kanske det inte är en invasion eller en zombiekatastrof vi drabbas av, ABF i Uppsala hade för någon vecka sedan dock kursen hur man överlever en sådan på sin hemsida, idag är den av någon outgrundlig anledning borta.

ZombiekatastrofEtt bra alternativ är dock en vanlig plasthink med lock. Ni vet en sådan man brukar köpa färg i eller större variant. Fem eller tio liters, eller mer om man är en stor familj. Tillsammans med en större vattendunk, går det att få det ganska behagligt även om man skulle vara tvungen att lämna sitt hem.

Hink

Hinken kan fyllas med förslagsvis lite medicin som värktabletter eller febernedsättande, några plåster, bandage och pincett. Chokladkakor, ett resespel som Yatzy, en kniv, tång och ett par olika varianter av snöre och rep. Ett spritkök får lätt plats och likaså frystorkad mat för några dagar. Ett par arbetshandskar, en ihopvikt pressenning och givetvis flöte, lina och ett par krokar så att man kan rekreationsfiska om andan skulle infalla. Det behöver inte vara mer komplicerat än så och hinken kan stå dold i garderoben vid dörren så att alla familjemedlemmar vet syftet och lokaliseringen av den. Glöm inte stearinljusen, tändstickorna och ficklampan. Sen klarar ni allt.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *