Ett Skepp Kommer Lastat

Och så kom äntligen dagen då jag fick lägga både händer och tunga på den mytenomspunna såsen ”Show Me – Liquid Smoke – Bar-B-Q Sauce”.

ShowMe

 

Ja vad kan då vara så speciellt med den då kan man undra. Jo det första faktumet är tillgängligheten. Den är nämligen inte helt lätt att få tag i här i Sverige. Det finns bara såvitt jag känner till en enda affär som får hem den, men att ta upp någon lagerplats hinner den inte göra. Den säljer nämligen slut på ett fåtal minuter och det är tusentals spekulanter som gör allt man kan för att lägga sina flottiga fingrar på den. Under de senaste tre åren har jag suttit beredd och försökt pricka in en beställning men alltid misslyckats. Ibland har jag helt enkelt gett upp och konstaterat att jag kommer aldrig någonsin få veta dess smakhemlighet. Visst det finns andra såser, man kan tillverka själv och någon enstaka gång faktiskt göra en riktigt bra, men nästa gång är det inte riktigt samma resultat.

 

I fredags kontaktades jag av min bror i södra Sverige. Han hade lyckats få tag i maxantalet som man kan beställa när den anländer till Sverige, det vill säga två. Han frågade om jag var intresserad av ett av exemplaren. Flyger fåglar? Har vi hög kommunalskatt här i Hofors? Ja självklart. Så i fredags budades den dyrbara lasten genom Sverige och upp mot Gästrikland och Hofors. Tillsammans med lite andra godsaker som torkade chilifrukter av fruktansvärd karaktär och spännande kryddor och chilisåser. Igår, exakt 30 sekunder innan jag skulle gå ut genom dörren och åka till kommunhuset för sammanträde knackade det på dörren och jag hade kunnat kyssa brevbäraren.

 

Jag hade inte tid att öppna själva paketet just då, men det fanns i sinnet hela sammanträdet och planen var glasklar. Kvällens middag skulle bli en ost och baconburgare dränkt i den härliga såsen. Inget snack och inga andra förslag från någon i hemmet.

Burgare

Och vilken sås! Den är perfekt avvägd i smaker, lagom rökig, återhållsamt söt utan att vara stark och den är fullt drickbar ur glas. Det sägs att lycka inte kan köpas för pengar, men det kan den. Harry Berrier, skaparen av såsen, dog förvisso härom året, men såsen lever kvar och skall enligt legenden fortfarande tillverkas i liten skala i en källare hos den fd veterinären. Kanske kan jag aldrig mer lägga händerna på ett exemplar, så det gäller att verkligen planera när, var och hur den skall avnjutas nu när vi går mot ljusare grilltider.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *