Sugen På Skattjakt?

Efter morgonpromenaden fastnar jag i Seriemagasinet nummer 1, årgång 1985. En artikel om skatter på havets botten fångar mitt intresse. Det är något speciellt med just stora skatter som inte återfunnits. Lite som att jaga de där stora gäddorna på sjön. Man bara vet att de finns där och att det är en tidsfråga om än ibland tröstlöst att söka efter dem. Fregatten Lutine byggdes 1785. Under Napoleonkrigens tid fanns de engelska trupperna på tysk mark och som bekant vill alla ha lön för sitt arbete. Alla lönerna skulle skeppas med Lutine till Tyskland och i samband med att skeppet skulle avsegla kom några affärsmän i England på att man samtidigt kunde skicka med pengar till Europa för att upprätthålla sina affärer även under brinnande krig. Man lastade ombord alla mynt, men även en ansenlig mängd ädla metaller. Man försäkrade lasten hos försäkringsbolaget Lloyds för 900 000 pund sterling och i oktober 1799 styrde det fullastade skeppet ut i engelska kanalen. En storm blåste upp och skeppet omvandlades till ett vrak.

Lutine1

Bara två man lyckades rädda sig från skeppet och nyheten att Lutine sjunkit slog ner som en bomb i London. En fullständig katastrof både för staten och de privata intressen som fanns ombord.

Lutine2

I närheten av öarna Vlieland och Schelling plockade man strax efter förlisningen upp en del slantar och även en guldtacka. Ryktet om guldskatten spred sig naturligtvis och genom åren har flertalet fynd gjorts runt platsen men inte riktigt det där stora fyndet. Fjorton dagar efter förlisningen betalade Lloyds ut försäkringspengarna och därmed anses skeppet och skatten ombord tillhöra försäkringsbolaget. Flera försök att bärga skatten har gjort genom åren, men problematiken med att både skeppet och skatten dolts av sand. Trots att det ligger på bara 6-7 meters djup finns det inga uppgifter på att skatten bärgats enligt Lloyds. Skatten väger nämligen inte upp kostnaden av bärgningen även om tekniken är betydligt bättre idag.

 

Jag vet inte om det är själva skatten som lockar eller bara faktumet av att faktiskt hitta den. Onekligen något som sätter igång letarlusten inom en.

7 thoughts on “Sugen På Skattjakt?

 1. Vi har ju alltid vår egen sjunkna skatt, förvisso upptagen på 80 talet!

  http://www.arbetarbladet.se/gastrikland/sandviken/sven-olof-bestals-pa-antik-myntsamling
  ——————————————————-
  Storsjöskatten
  Året är 1650 och en liten båt med tre betrodda män från Österfärnebo färdas över Storsjöns vatten. Båten är lastad med tunnor med kopparmynt för Österfärnebo och Årsunda socknars skatteintäkter för detta år, och ska via båtvägen föras till Forsbacka. Härifrån planerades vidare färd med häst och vagn till Gävle slott, för omräkning och avprickning och sen vidare till Drottning Kristinas skattmästare i Stockholm. Men ödet ville annorlunda, vågorna gick höga och båten med de tre männen kapsejsar, sjunker. Männen
  drunknar nedtyngda av koppar mynt i fickorna!

  Det skulle sen dröja ända till 1889 innan en kapten med en båtshake slumpmässigt lyckades spetsa ett trästycke med fastärgade mynt på. Och så var skattjakten igång igen. En hel del mynt plockades upp även då. Men inte allt.

  På 1980-90-talet blev det nytt liv i skattjakten. Efter nära 20 års arkivforskning och många timmars dykningar hittade Sandvikenbon Sven-Olof Zackrisson ännu en del av den förlorade skatten, nära nog på årsdagen av förlisningen 1650.

 2. Efter förlisningen skickade bönderna representant till drottningen å beklagade sig över det skedda varpå den godmodiga drottningen efterskänkte skatten och därtill utsatte en änkepension till de drabbade familjerna. En god regent bland alla sura gubb kungar! Därav bör vi inkvotera kvinnor i styrelsen för Svearikes maktbolag så att de kan sälja vapen till Saudiarabian som hugger med svärd av huvet på kvinnor!

 3. Hur skulle det vara om präsidänten för Hoforspartiet började
  blogga lite om tiggarna i kommunen?

  T.ex den där skäggtomten som har vart här i ett halvår och
  skapat sig en första parket platts neres Lidel!

  Kan berätta att jag satt i bilen en gång och väntade ut snubben
  vad som hände var att efter en 20 minuter så reste han på sig
  tog med sig tiggar bössan med stålarna stövlade in på Lidel
  och gick raka spåret till Öl hyllan och plockade med sig en
  sådan där 30 pack burköl! Sen när han betalt så sprättadehan en öl samtidigt som han kånkade ut den till den väntande nya fina Wolksvagen bussen med utländsnummer plåt, så vart fan
  bor dom nånstans? Edske kamping? Skogsväg?

 4. God morgon Herr Stake!
  Jag hade faktiskt för avsikt att göra detta tidigare, det har ju inkommit en hel del i debatten som visar på att det ofta rör sig om organiserad verksamhet. Frågan har även uppkommit i samband med en utbildning eller snarare introduktion för nya politiker. Då skulle bland annat kommunchefen på kongress och där skulle synsättet på tiggeri avhandlas. Jag har senare fått information att man fortsätter att arbeta med frågan. Man är naturligtvis väldigt försiktig att dra några ”förhastade” slutsatser, men en är att man inte skall betrakta dessa som EU-migranter eller asylsökande om jag förstod det rätt.

  Sedan kan man ju faktiskt ifrågasätta myndigheternas slapphänthet. Om en person tvingas tigga och sitta på gatan i vårt samhälle, i synnerhet lilla Hofors så borde väl Sociala rycka ut med blåljus för att kontrollera vem personen är, varför denne tvingas sitta på gatan och tigga, och i synnerhet ta reda på var de bor och hur de lever. Det kommer säkerligen besked i frågan inom kort.

  Man kan ju även mejla kommunchefen eller kommunalrådet och ställa frågan direkt, inte minst för att visa att det finns intresse bland invånarna att få svar på varför det finns utländska tiggare på en ort som Hofors.

 5. Jag såg en gång hur ett gäng i en skabbig bil kom och roffade åt sig en del av dagens tiggeripengar. Det värsta är ju att vissa lägger pengar i burken. Om alla lät bli så flyttade han av sig själv. Var till Falun igår. Lika illa där. ICA i Britsarvet var bokad av en stor ung kvinna. Hon led inte av hungersnöd. Grannen Willys lät tiggaren trakassera kunderna innanför dörrarna.

 6. Go kväll Herr Präsidänt!

  Det finns en märklig konsensus kring vänster och socialister om att det inte skulle vara organiserat, men vi upplysta bonnläppar vet att det är defakto organiserat.motivering uteblir på grund av självklarhet, kul att reta vänsterextremisterna..

  En komisk sak häromveckan var en tiggar snubbe som ”stod-på-knä” utanför ICA MAXI i Sandviken i -10 och skaplig snöväder, i denna knäande ställning var han i klädd en sprillans ny skoter overål (en sådan har jag som borgar bracka knappt råd själv att köpa) och i händerna höll han en skylt i pappkartong där stod på korrekt svenska:

  **Skänk en slant jag behöver en tågbiljett hem**.

  Jamen… va fan!!…….. hen kunde ju lika väl skrivit att hen behövde 100 spänn till en flaska Vodka så hade hen fått det för bövelen. 🙂

  De allra flesta som har i antagit dessa tiggare vet om att det är organiserat, hur skulle det annars vara, de kommer överens i
  hemlandet att nu drar vi till Svergie och tigger eftersom det ger
  pengar, punkt jävlars slut, inte fan åker man om det inte vore ekonomiskt lönsamt.

  Poängen är att det är den Rumänska staten som ska se till sina egna medborgare lika väl som den svenska staten skall se till
  sina om man nu vill kalla sig själva ett civiliserat samhälle, ingen
  ska ju för fan i helvite behöva tigga på grund av att de inte får
  en inkomst i det egna hemlandet.

  Den politiska passiviteten och katten kring het gröt som
  pågår kommer endast att resultera i att SD får fler väljare.

  Jag råkade överhöra en diskussion mellan en kund och en anställd nere på Lidel angående tiggeriet, den anställde berättade att Lidel inte hade någon policy kring detta men att denne hade under en 2 veckors tid själv jagat iväg tiggarna men att de återkom en stund senare så han gav upp, nämnde också att denne hade sett en kvinnlig kund ge dem mat som hon hade köpt och sekunden efter hon försvann bakom hörnet så slängde tiggaren maten i soptunnan.

  Tiggaren kunde ju för fan get maten till mig då! Men nej det gick minsann inte för sig det inte så jag fick än en gång äta kattmat!

  Tigger i bygger på inducerad-omvänd-skuldbeläggande d.v.s
  Titta på mej jag är fattig ge mig pengar, om du inte gör det så
  är du en dålig människa , en form av utpressning helt enkelt.

  Forskning har påvisat att människor har empati för 1,2 3 personer men när det blir fler sjunker empatin i motsvarande ordning, detta torde ligga helt i linje med det Stalin en gång myntade:
  Om en person blir dödad så är det en tragedi och 1000 dör så är det statistik.

  Tiggare har nu också setts i Torsåker och i Storvik vid båda affärerna men tydligen så ger de snåla bonnläpparna i dessa två dräggbyar inte några pengar så tiggarna har gett upp. Alla vet att rika bergsmän och bönder är snåla och socialist packs arbetarna är givmilda, solidaritet med de behövande säger de att de sen säljer vapen till Saudien som hugger huvudet av kvinnor och piskar sina meningsmotståndare blundar de mer än gärna för dessa hycklare.

  Däremot skulle jag vilja omnämna den unga och trevliga kvinna
  som brukar sitta och tigga utanför Lidel i Sandviken. Jag kan tolerera tiggeri om dem som tigger är unga vackra mörkhåriga kvinnor med stora bröst! Eller hur? Inte vill vi ha skabbiga, påskgumme
  Bulgariska brottar lika med lagårdsdörrs breda arslen och
  mustasch till kvinnor som tigger!? Va…?

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *