Myrsloken Symbolen För Hofors?

Det har inkommit ett medborgarförslag som innebär att den lille myrsloken på Bergsprängartorget skall bli ortens ansikte utåt skriver Arbetarbladet:

Hoforsbon Janet Jonsson har lämnat ett medborgarförslag om att göra konstverket Trädkramaren till en symbol för Hofors.

– Man skulle kunna ha det på vykort, som souvenir – kanske kunna göra ett bakverk med skulpturen som motiv… i Gävle gör man ljus i form av Gävlebocken – i Dalarna har man sina Dalahästar och folkdräkter. Men här i Hofors har vi inget liknande.

Konstverket Trädkramaren invigdes på det nybyggda Bergsprängartorget i oktober förra året.

Då hade en majoritet röstat fram skulpturen bland flera andra konstverk till att pryda det nya torget.

– Jag tycker att Trädkramaren är så söt – den ser ut som en nalle som håller i en blomma, säger Janet Jonsson.

En del i medborgarförslaget är att anordna en tävling där de lokala konditorerna tävlar om vem som skulle göra det bästa bakverket med Trädkramaren som motiv. Det vinnande bakverket skulle sedan ätas på en speciell Hoforsdag.

Jag håller helt och fullt med om att vi i Hofors/Torsåker måste öka vår lokalpatriotism och anda för kommunen, men med myrsloken som galjonsfigur, nja. Däremot så skulle den som jag påpekade innan fungera som bordslampa. Antingen massproducerad och tillgänglig för alla eller i ett begränsat och numrerat antal där intäkterna kanske går direkt till kommunens konst och kulturliv. Det finns även ett planerat projekt helt i samma linje där bland annat Veronica Persson som just nu ställer ut sin konst på gamla mejeriet här i Hofors tagit fram förslag. Men kanske är det mycket enklare än så:

3

Att vända en negativ syn till en positiv syn.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *