Från Torne Älv Till Rymden

Under tisdagskvällen besökte jag Folkets Hus för en inspirationsföreläsning med Yngve Bergkvist. Okej vem är det frågar sig säkert flertalet av er läsare nu. Jo, han är från Jukkasjärvi och har lyckats med något få människor gör i trakter som det. Han kom på en idé att attrahera turister från hela världen att komma upp till honom vintertid, i fyrtio graders kyla och betala för att sova på isblock.

Isblock

Jaha ja, du menar ishotellet! Ja precis. Föreläsningen hade lockat ett hundratal lokala företagare och en handfull eller två lokalpolitiker. När Yngve Bergkvist klev upp på scenen så var det avslappnat, lättsamt och även om det i botten fanns en slipad affärsman och enastående entreprenör, så gav han intrycket av att saker och ting startat med en vision att få turister till Jukkasjärvi även under de svinkallaste månaderna, haft några mindre hinder att ta sig över och nu var en världssucce. Fullt så enkelt var det antagligen inte, men det var onekligen djärvt vågat och det sänder ut ett budskap att ibland är det inte svårare än att ”Gräva där du står”. Jag skall inte vidare gå in på innehållet i hans föreläsning, men får ni chansen att se och höra honom tala så ta den.

 

Givetvis tror jag samtliga i lokalen fick nya tankar och ideér. Från hur man utvecklar sin egen verksamhet till vad vi alla kan göra för att Hofors kan hamna i blickfånget som Jukkasjärvi och attrahera fler besök. Vi slår ju oss ständigt för bröstet och säger att i Hofors finns allt och även om det nu råkar vara hundra procents sanning så krävs det ändå att man arbetar fram ett sätt att berätta det för omvärlden. Ibland brukar man säga att ”The sky is the limit” och är det något jag själv tar med mig efter föreläsningen så är det att att inte ens himlen är en gräns för den som vill något. Yngve Bergkvist själv siktar mycket högre än så i pågående projekt med turism ut i rymden tillsammand med Richard Branson.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *