Metmask Från Hofors?

Just denna måndag kanske många tycker det är pest och pina att kliva ur sängen eftersom semestern är slut och det är dags att återvända till arbetslivet efter några veckors förmodad lättja.En del kanske tycker det är skönt att börja arbeta igen eftersom de har stimulerande jobb, andra kanske inte. Många börjar säkert denna morgon oavsett med att läsa tidningen och i den hittar jag något riktigt intressant. Ett Hoforsföretag startar snart sin verksamhet med att sälja gödsel. Men det är väl ändå ett skitjobb kanske någon tänker ironiskt. Nja både och vill jag påstå.

Tillgången på ekologisk gödsel i Sverige är betydligt mindre än efterfrågan. I Hofors testas nu en ny unik metod för att få fram gödsel i stor skala.Lösningen: maskar.

De bönder som har tillgång till större djur har möjlighet att producera ekologiskt gödsel, men enligt Pirja Gustafsson, företagsutvecklare på Lantbrukarnas riksförbund, kommer huvuddelen av ekogödseln på den svenska marknaden från utlandet, främst Danmark.– Danmark har, till skillnad från oss, ett överskott på nötkreatur. Men vi kan inte vara beroende av deras överskott, det är inte hållbart, säger hon.Företaget som börjat med maskodlingen heter Vermigrön och maskarna har precis importerats från USA och står förpackade i stora lådor fyllda av jord. Just nu finns en halv miljon maskar på plats men inom ett par månader beräknas det vara över en miljon.– Det är en speciell art vi använder, Red Californa från USA, säger Ahmet Bahceci, ägare av företaget.”

En spännande process helt enkelt. Själv tänker jag genast på ytterligare ett användningsområde:

Metmask

Som ni vet kan det vara ohyggligt svårt att hitta tillräckligt med mask när man skall ut och meta. Lösningen finns ju i de gröna burkarna som ni ser ovan. Runt 50-lappen för en burk brukar det kosta. Såvitt jag vet står Metmask utan större konkurrens, men kan man få till en produktion av stora feta härliga maskar så öppnas ett till användningsområde.

2 thoughts on “Metmask Från Hofors?

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *