Bågskytte & Kyrktuppar

Och nu till lite trevligare fenomen. Under torsdagsförmiddagen begav jag mig ut tillsammans med en guide för att se vad som återstod av Hofors bågskyttebana. Jodå, vi har haft en sådan också. Den ligger väl gömd på sidan av E16 och ovanför Born. Idag återstår det bara små spår.

Bågskytte

Lite av en besvikelse att banan växt igen och det inte finns speciellt mycket att se. Nu känner jag inte till fler utövare än mig själv och en god vän, och vi har kanske inget behov av en anläggning för att ägna oss åt bågskytte på det sättet, men visst vore det väl trevligt om möjligheten fanns och kommunens ungdomar kunde öva på sina ”Robin Hood-talanger”.

 

Nåväl, efter att ha sett i princip ingenting så begav vi oss över gränsen till Dalarna. Av en ren händelse så såg vi en illa medfaren vägskylt som pekade rakt ner i skogen mot något som hette ”Lottbo Kyrka”. Ingen av oss hade hört talas om denna tidigare så vi åkte ner längs den slingrande trånga skogsvägen och hamnade där vägen tar slut. Någon kyrka kunde vi inte se. När vi så strosade runt på stigarna ser vi plötsligt något märkligt.

Kyrktupp

En trätupp på toppen av en stenformation.

Lottbokyrka

Det här är alltså Lottbo kyrka. Jag har aldrig någonsin sett något liknande och givetvis blev jag nyfiken att leta efter information. Det som jag finner är att stenformationen ansågs som kyrka för rallarna som anlade järnvägen mellan Falun och Hofors. Den omskrivs i en resehandbok från 1860, men där menar man att den förmodligen inte var till för rallarna utan mer för troll. Nu vet jag inte hur religiösa troll egentligen är, men visst är det ett litet guldkorn värt att lyfta fram som sevärdhet igen. Visste ni förresten varför man ofta utsmyckar kyrkor med tuppar på höjden? Jo den symboliserar Kristi lära och ”dagens gryning och sägs mana sin församling till vakenhet i dess kristliga liv”. Varje dag lär man sig något nytt.

2 thoughts on “Bågskytte & Kyrktuppar

  1. Lottbo kyrka såg jag från tåget förut när jag pendlade förbi och åkte sen dit med sonen i bil. Har du aldrig sett den när du åkt tåg?

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *