Tillskott Till Järnriket

En smått intressant artikel gör gällande att man nu får ekonomiska medel att:

öka tillgängligheten och tillströmningen till turismmålen i regionerna. I Gästrikland ingår en hel del besöksmål med tydliga kopplingar till järnbrukseran och det kulturarv som den tiden lämnat efter sig.” Arbetarbladet: Järnriket får förstärkning

I Hofors kommun är det Edske masugn, Stollgången, Storbergets gruvor och Gammelstilla café som innefattas av ”Järnriket”.

Det finns tyvärr många spillror av vår historia som skulle behöva lyftas fram mer och tydligare. Bland annat den här pärlan strax väster om masugnen vid Edsken.

a2

Jag hade en intressant diskussion förra veckan om just dessa platser som sevärdheter. Hur gör man dem attraktiva som besöksmål när samhället och intresset är fokuserat på andra områden? På någt sätt så räcker det inte med ”några gamla stenar i skogen” för att fånga intresse från turister. Det krävs att man arbetar och bygger upp något nästan teaterlikt för att göra stenarna levande igen. Som med allt så är det oftast ideélla krafter som måste ta tag i det och de yngre generationerna har inte samma behov av nostalgi och historia som de äldre. Knepigt värre.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *