Bli En Gourmétkock Med Leif GW

På samma tema men kanske inte i samma klass som det tidigare inlägget vill jag lyfta fram en 25 år gammal bok.

1

Jan Guillou, Pär Lorentzon och Leif GW Persson blev ju väldigt uppmärksammad i samband med TV-serien ”Grabbarna på Fagerhult” (finns att se i SVTs öppna arkiv). I samband med det gav de ut boken med titeln ”Stora Machoboken” som avhandlade saker och ting män gör för att vara en riktig man, typ skjuta djur, diskutera vapen, ta sig en hutt och stoppa in en snus. Det är en lite förenklad version och det finns tro det eller ej mer djup i texterna även om det framstår som århundradets mest motbjudande skrift i vissa kretsar.

Nåväl, den är underhållande och driver med en hel del företeelser som man kan förknippa med just män. Det här med matlagning och gourmétfinlir är inget en man ägnar sig åt. På 25 år hinner ganska mycket hända och idag vet vi som bekant att män dominerar matlagningsprogram som finns i 24 på dussinet. Här vill jag särskilt lyfta fram Leif GW Perssons illustrerade matlagningskurs:

2Den ”Norrländska jägarsmörgåsen”

Den består utav endast tre ingredienser, sötlimpa, extrasaltat smör och Falukorv (inte dietvarianten).

3

  1. Fatta sötlimpan över ryggen med vänster hand (höger om du är vänsterhänt), För kniven med höger (vänster). Stöd limpan mot bröstet och skär av skivan med en lugn och väl avvägd cirkelrörelse. Spetsa och lägg ner i samma rörelse. Passa bröstmuskeln!

4

5

2. Skär av smöret (givetvis direkt ur paketet som bör vara ryggsäckssvalt för att ge tillräckligt tjocka skivor) genom att fatta kniven i höger hand, smörpaketet i vänster och föra bladet över smöret och mot höger tumme. Lägg smörbitarna på limpskivan och passa tummen.

6

3. Falukorven fattas runt om med vänster hand (det klarar även en kontorist), kniven med höger hand och höger tumme på baksidan av korven medan eggen förs i riktning mot tummen.

7

Avsluta med spetsning enligt tidigare och lägg på skivorna enligt tagtegelsprincipen. Är man mitt i limpan ryms det gott och väl fyra skivor. Tänk på att sno skinnet från korven innan.

8

Ibland kan det ju hända att man får gäster av den gängse mondäna läggningen och handlar det då om hovjägmästare, markägare eller annat fint folk som man av olika skäl inte vill kasta ut direkt (kanske t o m fruar) kan det vara gott att känna till den finare varianten av Norrländsk jägarsmörgås; nämligen Jägarens överraskning eller Surprise de Chasseur som den också heter på franska.

9

Tillagningen och ingredienserna (med ett undantag) är som tidigare men det är två saker man måste tänka på.

För det första att gästerna inte ser hur själva tillagningen går till. Ge dem varsin pilsner (gärna med glas till) och mota in dem i kammaren.

För det andra genomgående tunnare skivor. Som final hackar man så lite vattenkrasse (eller annat grönfoder som man inte dör direkt av) och strösslar oppepå. Själv kan man ju säga att man redan ätit.

2 thoughts on “Bli En Gourmétkock Med Leif GW

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *