Den Stolta Torsåkersbon

I skuggan av platsvarumärke för kommunen så kom jag ”osökt” att tänka på några av de diskussioner som uppkommit i de politiska leden inför lanseringen av konceptet. Det var nämligen så att ett par lokalpatriotiska politiker ifrågasatte varför det bara skulle stå Hofors under märket och inte Hofors-Torsåker. Andra politiker tyckte det var rent trams att Torsåkersborna hävdade sin suveränitet och menade att det skulle försvinna över tid. Själv uttryckte jag att ”nu är du verkligen ute och simmar”, för är det något som jag har i ryggraden från familj och vänner, så är det att just Torsåkersbon trampar man inte på fötterna hur som helst. Det är en ”oförätt” som begåtts historiskt när Torsåker inkluderades under namnet Hofors kommun.

Det hette nämligen Torsåkers landskommun innan Hofors 1925 bestämde sig för att frigöra sig och bli Hofors landskommun. 1971 bestämde kommunreformen att Torsåker och Hofors skulle slås samman och bli Hofors kommun. Sedan dess har det gnisslats tänder i kommunens verkliga pärla, och jag tror inte som den naiva politikern, att det är något som går över i takt med tidens gång. Det har förts över i generation och arv, och dagens unga Torsåkersbor ser sig rent allmänt som en del av Torsåker, inte av Hofors. Det här här man måste börja arbeta sig fram till ett acceptabelt förhållande. Där Torsåkersbon ser sig som minst lika priortierad som Hoforsbon när det kommer till politiska beslut och insatser som utvecklar samhället. Det borde fler politiker inse.

Skall avsluta detta inlägg med att återge en tavla som jag fått av min mor. Man får ta innehållet med viss humor, men en hel del är träffsäkert rätt.

Torsåkersbon

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *