Konst I Hofors – Hur Marknadsförs den?

För en tid sedan skrev jag om samhällskonst i Hofors. Visade en bild på denna fina sak ovanför entrén på gamla BB.

I morse kom jag ihåg att plocka fram kameran och dokumentera två andra saker som många passerar varje dag men kanske inte ägnar så mycket tanke:

Jag fick tipset av kentAA att kolla in metallskulpturerna på torget mellan Prix/ICA-Folkets Hus vilket jag gjorde härom dagen och kan bara hålla med om att de var riktigt häftiga. Vet inte om ni såg gårdagens ”Antikrundan” från Borås, men där berättades det om stadens alla skulpturer som var unikt för Sverige. (Intressant artikel i sammanhanget). Min fundering nu är hur många offentliga konstverk finns det i Hofors och är de listade någonstans? Arrangerar man rundvandring på orten med guide?

15 thoughts on “Konst I Hofors – Hur Marknadsförs den?

 1. Det jag tror är det mest dyrrbara konstverket i Hofors finns gömt bakom en tillbyggd vägg och förvaring av innebandysarg i Hoforshallen. En känd konstnär jag ej kommer ihåg namnet på har gjort konstverket som är en hel vägg av sten. Rätt sjukt att detta gömts undan.

 2. Kan inte minnas att det skulle ha varit BB där! Men däremot Folktandvården!
  Gamla BB låg/ligger väl upp i närheten av Hesselgrenska.

 3. Gamla BB är det gula huset sydväst om Hesselgrenska i slutet av Källgatan. Var tidigare musikskola i skarven 70/80-tal och sen kansli/klubbrum för Hofors Bandy och nu är det väl Ljungs VVS som har det.

 4. Gamla bb låg i det gula huset nedanför sjukstugan, nuvarande Hesselgrenska. Födde mitt första barn där, endast nyss fyllda sjutton år, alla tre tjejerna på samma sal var vid samma ålder, så man kanske inte var så omoralisk. Minns att det var stora problem med det varma vattnet när man skulle rengöra de undre regionerna. Det fanns en bide, som nog var ett under ,vid denna tidpunt, Men eftersom vattnet antingen var iskallt eller svinhett, med korta intervaller på ”lagomt”, så påtog jag mig personligen att ”kolla läget ”, och om det var av snällhet eller okänsligt underliv, kan jag ej svara på. Blev tillsagd att hjälpa min rumskamrat med fastsättningen av den gigantiska förlossningsbindan, som var förankrad med säkerhetsnålar fram och bak, enär hon hade vissa svårigheter med detta. Snällt löd jag barnmorskans order om detta, men när jag sittandes på huk över den behagliga strålen på biden, skulle knäppa fast nålen, såg jag något som stack ut från hennes könsorgan, och konstaterade snabbt att det var navelsträngen. Något osäker, återvänder jag till salen med tre 17-åringar, och klargör mina åsikter om det inträffade, och får medhåll av samtliga mödrar, så när barnmorskan kommer in för att säga godnatt, berättar jag att jag har ”en liten grej” som hänger kvar, varvid jag blir uppmanad att följa med henne för att kolla upp detta. På väg till toa står den hemska sanningen klar för mig, det var INTE som vi tre 17- åringar trodde, att navelsträngen fanns kvar till nästa barn. vilket jag nu förstått, men snällt fick förklara för barnmorskan. Hon gjorde bara ett konstaterande, och det var att det inte fanns någon ”grej som hängde kvar ”, vilket kanske stämde, enär jag fött ytterligare fyra barn.

 5. Intressant anekdot på min ära. En sak jag funderar över är att det är ytterligare en Hoforskvinna som gett födsel första gången vid 17-års ålder. Kan räkna upp minst 8 till. Var det vanligt i det förgågna att man skaffade barn tidigare än tex nu?

 6. Misstänker att man inte hade tillgång till p- medel, vilket inte fanns för kvinnor, utan endast var mannens revir, vilket ej var speciellt upphetsande för honom. Du vet väl det där med att tugga kola med papper. Om vi går längre tillbaka i historien så är det inga i övre tonåren som får barn, eller hur ? Vi kvinnor har tydligen alltid funnits för att behaga Er män,eller hur ?

 7. Hade ingen susning om vem han var men efter lite googling så framstår det ju som en veritabel konstskatt som borde bevaras till varje pris. Hur fick du reda på att den finns inbyggd där?

 8. Den har ju funnits till beskådning i många år tills denna vägg byggdes till för några år (6-7?) sedan. Att den var gjord av en känd skulptör och var värdefull berättade en arbetskamrat för mig.

 9. ”SPEL” heter konstverket av Carl-Harry Stålhane som finns inbyggt i ett förråd.
  1966 tillverkat av AB Rörstrands porslinfabriker.
  Skandal tycker jag som jobbar på Hoforshallen att konst och den lilla gnutta kultur vi har kvar i Hofors byggs in och förstörs.

  Plocka ner den och lyft fram den någon annanstans, den är värd pengar !!!!
  Finns ytterligare ett konstverk nerplockat i kartonger, om någon minns den glasvägg som fanns i Hoforshallen mellan stora bassängen och den gamla lilla bassängen. Glasblock som föreställde en våg.

  Hoforshallen var ett skrytbygge på den tiden, inte nu längre tyvärr !!!!

 10. Borde man inte kunna flytta konsten till exempelvis Folkets Hus eller Biblioteket (ja det kanske blir samma lokaler snart ändå) och låta det vara lättillgängligare för allmänheten?
  Är ju oerhört nyfiken nu på hur detta ser ut. Finns det några bilder eller foton på verken?

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *