Värdegrundsarbetet Har Tagit Hofors Till Topp 100-Lista

Under eftermiddagen igår satt jag i ett sammanträde med kommunstyrelsens arbetsutskott och där dök det upp en nyhet om att Hofors kommun skulle ha placerat sig på ännu en lista, denna gång i ett positivt avseende. Som bekant är vi inte bortskämda med att omnämnas positivt när det kommer till listor och jämförelser, vilket jag personligen kan tycka är lite tråkigt eftersom det sällan brukar vara samma uppfattning som vi som faktiskt bor här har.

Nåväl, det var med viss förvåning hos de församlade, en positiv och överraskande känsla liksom, att ”vågar vi tro på det här”. Karriärföretagen presenterade under gårdagen en Topp 100-lista över de mest spännande arbetsgivarna inom den offentliga sektorn, och mycket riktigt, på plats 62 står det Hofors kommun. Arbetarbladet lyfter fram det i en artikel:

Flera nya spännande projekt är på gång inom kommunen vilket frambringar motivation och inspiration på arbetsplatsen”, konstateras i ett pressmeddelande från Hofors kommun.

– Det var några medarbetare som nominerade och sedan kontaktades vi av Karriärföretagen. Vi fick svara på ett antal frågor och mejl skickades till medarbetarna som också fick svara på frågor, säger Pernilla Bredin, kommunens personalchef.

Som exempel på ”spännande projekt” nämner hon bland annat värdegrundsarbete – hur man ska bemöta varandra – och förmåner som hälsopeng och gratisbesök i simhallen.”

Det jag själv blir lite fundersam över är denna formulering:

Anledningen till att Hofors finns med på listan är, enligt motiveringen, bland annat satsningar på personalens hälsa och välmående.”

Det är ingen hemlighet att det finns en viss problematik med sjukskrivningar och långa sådana. Hela personalstyrkan på drygt 950 personer skulle inte instämma i motiveringen.

Intressant att man även lyfter upp värdegrundsarbetet. Arbetet hade redan påbörjats när Hoforspartiet tog steget in i politikens ”finrum”, och det var efter viss debatt som de övriga partierna faktiskt släppte in alla partier i värdegrundsarbetet. Man menade kort och gott att arbetet hade kommit så långt och det skulle krånga till utvecklingen om det tillkom nya deltagare. Jag tror att det främsta argumentet för att man sen kom att släppa in alla handlade om att värdegrundsarbetet skulle spridas till alla politiska organisationer och där hade jag själv vissa invändningar om att ”det skulle minsann inte komma någon till oss och tala om hur vi skulle anamma en ny religion/ideologi”.

Sedan har jag deltagit i värdegrundsarbetet, har inte upplevt att vi som kom in som nya skulle ligga speciellt långt efter för den delen heller. Det är en bra församling av deltagare från alla läger, nästan alla har deltagit i träffarna, det har varit intressant och många medlemmar av värdegrundsgruppen menar att det även gett dem en hel del på det personliga planet. Lite som gruppterapi faktiskt.

Värdegrundens budskap är inget revolutionerande alls, i grunden handlar det om vanligt folkvett med tre ledord, Respekt, Professionalism och Ansvar. Jag kan köpa konceptet och innebörden, men har på senare tid börjat tvivla en hel del på hur alla tar till sig budskapet. Personligen blir det lite av en konflikt inom mig när någon annan politiker med andra ord ber en dra åt helvete och jag då som delaktig i värdegrundsgruppen skall svälja det och följa ledorden. Det rycker i ansiktsmusklerna som kan forma otrevliga ord kan jag lugnt påstå.

Sen är jag inte helt övertygad om att alla kommunens anställda förstår innebörden, vill ta till sig budskapet, eller vad kommunens intentioner med värdegrundsarbetet går ut på. Ett par anställda inom vård och omsorgen sade rent ut att ”Det där är ett jävla skämt”,  och mycket tror jag det handlar om hur man är som person, att ta till sig saker och ting. Är man bitter och besviken i sitt arbete så kommer budskapet snarare att upplevas som ytterligare ett påfund som inte leder någonstans.

Många av de ledande tjänstemännen och politikerna är dock övertygade om att ett fungerande värdegrundsarbete är nyckeln till en bättre tillvaro, inte bara för de anställda utan även invånarna som arbetssättet/synsättet är tänkt att spilla över på. Och det är klart att blir man vänligare, mer konstruktiv i kritik, tar ansvar och uppträder professionellt så bör det ju få en effekt på hur man bemöter varandra. Men det är ett skört arbete, en dålig dag kan kasta omkull allt och helt plötsligt är det vilda västern igen. Det skall bli spännande att se i framtiden om projektet verkligen kan bli effektfullt eller om det varit ett slöseri med skattepenar.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *