Getostens Förtrollade Värld

Du har för mycket fritid” brukar mina vänner säga och syfta till mitt obotliga intresse att spendera tiden med att lära mig nya saker eller ägna mig åt vad som kan ses som märkliga projekt. På sistone har jag funderat över varför jag inte kan vara förtjust i getost. Den har ju en lite udda karaktär och hur jag än försökt så har det liksom aldrig blivit en riktig kärlek till den. Jag tänkte inte bli långrandig om själva osten, det kan man fördjupa sig på till exempel Wikipedia.

Osten görs alltså av det här kreaturets mjölk på samma sätt som man gör annan ost, fast företrädesvis med råvaran från en ko (hört talas om att det fungerar även från älg):

Get

Smaken är i grunden lite sötaktigt bitter, men antar det kan variera en aning. Det går att tillaga den på massor av sätt, men jag testade under helgen två varianter.

Getost1

En version var kort och gott bara att placera osten på ett fat, stänka på en gnutta havssalt, färskmalen svartpeppar, finhackad gräslök och basilika och ett stänk tabasco och toppat med en finare olivolja. Serverades med ett glas rött och blev inte alls tokigt. Ostens karaktär fanns fortfarande kvar som majoritet, men smakade betydligt bättre med tillbehören.

Getost2Lördagens version hamnade mellan två ungsgrillade bröd. En hamburgare av högrev med en del klassiska tillbehör som isbergssallad, rödlök, saltgurka, jalapenos och rikligt rikligt med söndersmulad getost på toppen och sedan försiktigt överringlad med en svårfångad BBQ-sauce. Jag hade nämligen turen att lägga beslag på 2 exemplar vid sista släppet.

ShowMeKan inte säga annat än att jag överträffade mig själv och att platsen över de mest lyckade matexpreimenten nu har en delad plats med getostburgaren och den egna kreationen ”Jazz-mackan”.

Jag kan även se en potential med gestost på pizza i framtiden. Hur tillreder ni denna märkliga produkt?

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *