Matchreferat Från En Tuff Auktion

En hel del människor har haft åsikter kring hur och var denna auktion ägt rum. Många menade att en försäljning på en internationell arena skulle ge fantasisummor, och många utländska intressenter som förstörde min nattsömn sedan nyheten om papperslappen spreds var rent oförskämda för att de inte fick chansen att lägga bud på vad som anses vara lite av en ”helig graal”.

Aftonbladet – Fynd i rymdskeppet – ”Helig graal för samlare”

Gefle Dagblad – Peter öppnade Star Wars-leksak – fann något som väcker intresse i hela världen

Uppståndelsen handlade alltså om denna tillsynes anspråkslösa pappersbit.

14

Det skulle dock visa sig att det fanns ett enormt intresse för just denna pappersbit. Utan att nörda ner mig allt för mycket, så avslöjar det en hel del för den inbitne samlaren om tillverkningen och distributionen av Kenners klassiska leksakslinje en hel värld känner till oavsett om man gillar den eller inte. Kanske var det enda gången den var synlig för allmänheten, tittade upp likt en hajfena och försvann i djupet hos en sann entusiast. Vad som sker med den kommer givetvis att bli intressant.

Jag för min del bestämde mig för att auktionera ut den i det förnämliga och främsta forumet för vintage Star Wars-prylar i Sverige, SSWC, Swedish Star Wars Collectors. Det har sedan mitt eget nyfunna intresse gett mig både fakta, humor och en insikt i de riktigt stora samlarnas värld. Därför kändes det helt naturligt att även ge medlemmarna chansen att ropa in detta märkliga objekt med tillhörande Millenium Falcon i låda naturligtvis.

13

Auktionen lades ut i går vid 18-tiden, och exakt 10 minuter senare lade Budgivare 1 startbudet på 1200 kronor. Någon timme senare följde budgivningen så här:

Budgivare 2: 1300

Budgivare 3: 1700

Budgivare 4: 2000

Budgivare 3: 2100

Budgivare 1: 2450

Sedan lugnade det sig för kvällen. Tidigt idag startade ett budgivningskrig mellan två kamrater.

Budgivare 4: 2700

Budgivare 1: 2850

Budgivare 4: 3100

Budgivare 1: 3300

Budgivare 4: 3500

Budgivare 1: 3725

Sedan avstannade hela auktionen och tiden började ticka ut. Auktionen hade en ”antisnipe-regel” vilket innebär att varje bud efter 20.59 medför en förlägning av auktionen med 5 minuter. Detta för att undvika ett fenomen där man sitter och prickskjuter på sekunden för att kapa åt sig vinst i en auktion. Här ges samtliga en chans att matcha buden. Det var även här det blev otroligt nervkittlande. En ny budare kastade handskarna och gav sig in i matchen:

Budgivare 5: 3950

Budgivare 1: 4250

Budgivare 5: 4400

Budgivare 1: 4650

Budgivare 5: 4900

Budgivare 1: 5150

Budgivare 5: 5255

Budgivare 1: 5425

Budgivare 5: 5555

Budgivare 1 höjer till 5650 och frågar sin moståndare om objektet kommer att stanna i Sverige vid vinst. Svaret är att det skall det.

Budgivare 5: 5850

Budgivare 1: 6050

Budgivare 5: 6150

Budgivare 4 dyker upp igen: 6300

Budgivare 1: 6450

Budgivare 5: 6555

Tiden rinner över den ursprungliga tidsramen på grund av ”antisnipe-regeln” och en ny budare kastar sig in med full kraft.

Budgivare 6: 6800

Budgivare 1: 7100

Budgivare 6: 7500

Budgivare 5: 7700

Budgivare 6: 8100

Budgivare 5 kastar in handduken och tackar för en god match.

Budgivare 1: 8550

Budgivare 6: 8700

Budgivare 1: 8850

Utmanarna får se sig besegrad av budgivare 1 som är Henrik Kvarnlöt, lite av en legendar i samlandet av Star Wars-prylar. Mycket intressant artikel om honom här. Det känns otroligt skönt att veta att en seriös samlare som Henrik kommer förvalta den här biten papper och det ganska slitna rymdskeppet.

1

Den absolut dyraste begagnade Millenium Falken som sålts i samlarforumet. En auktion som uppskattades av många andra samlare som måste ha ställt klockan, fixat popcorn och fick se en ohyggligt häftig kamp. Vad objektet egentligen skulle värderas till får vi kanske svar på i framtiden, men jag är en mycket nöjd säljare och jag hoppas köparen tycker likadant. Kanske letar han reda på denna Derek och vi får svar på gåtan om varför han bestämde sig för att lämna den i objektet.

Gefle Dagblad – Hoforsbo fick 8850 kronor för Star Wars-skepp med dolt budskap

4 thoughts on “Matchreferat Från En Tuff Auktion

  1. Det har varit spännande ända sedan lappen hittades, och auktionen var ett riktigt nöje att följa live. Grymt bra vinnare blev det också! 🙂

  2. Grattis Henke! Redan ett klassiskt föremål! Rolig underhållning mitt i köksrivningen. Tack Peter för att du gav oss möjligheten att behålla denna lilla bit av ”svensk” SW-historia i landet!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *