Budgetprocessen Har Inletts

Denna ovanligt varma höstmorgon promenixade jag igenom centrum och upp till kommunhuset på Västerhöjden för att delta i det inledande arbetet med den återkommande kommunala budgeten. Det kommer att gå åt en hel del tid innan vi fastställt nuläget, fått prognoser och antaganden så att vi slutligen kan enas om en budget i kommunfullmäktige något senare i höst.

Det är mitt andra år i de här sammanhangen och även om jag inte till fullo förstår alla svängar, så var det betydligt bättre än förra året. Att det är ett känsligt läge för kommunen varje gång det skall fördelas pengar på de olika kommunala områdena behöver jag nog knappt nämna. Vi har den påsen pengar vi har och det ser inte ut att bli några större utsvävningar åt något håll, tvärtom är det ett plågsamt arbete där man tydligt blir medveten om att vår välfärd kostar pengar och att vi inte har någon sedelpress att förlita oss på.

I runda svängar 580 miljoner varav cirka 80 procent går åt till två stora områden, vård, skola och omsorg. Lite vemodigt att befinna sig i verkligheten efter en fantastisk konferens där politiker, tjänstemän och fackliga företrädare, förra veckan fick ”leka” med framtidsvisionerna för vår kommun.

Om det inte finns utrymme att expandera, växa och våga satsa när man tittar på situationen i dagsläget, kan det slå modet ur hågen på vem som helst. Nåja helt nattsvart känns det ändå inte, på något sätt skall vi klura ut det hela. Men en mödosam process har bara inletts.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *