Hoforsvarg Dödade 10 Barn

Egentligen hade jag tänkt ägna lördagens inlägg åt lite skönläsning om Johan Wilhelm Högström, sonen till bruksfiskaren Jan-Erik Högström. En spännande historia med Hoforskoppling.

johan-wilhelm-hogstrom

I samma veva som jag fick en kopia av artikeln från 1952 av Mathias Strand, så dök det upp ytterligare en historisk händelse som jag inte kände till. Att att den ökände Gysingevargen i själva verket skulle vara en ”tamvarg” som smitit från ett hägn vid Hofors Herrgård.  Histiorien om Johan Wilhelm, får alltså  vänta till senare.

Men det är här det blir ytterst förvirrande. Enligt Wikipedia så skall vargen ha smitit från sitt hägn vid Gysinge Herrgård:

Pousette har ansett att vargen sannolikt var identisk med den vargunge som fångats 1817 och hållits i fångenskap i Gysinge herrgård under flera år tills den kan ha rymt eller kan ha släppts lös.

Gysinge herrgård hade vid denna tid samma ägare som Gysinge bruk. Michael Benedicks inköpte båda dessa 1820. Således bör det, om Pousettes förmodan är korrekt, ha varit under de tidigare ägarnas tid som denna varg skulle ha hållits i fångenskap, men möjligen ha släppts fri eller ha rymt under den tid då Michael Benedicks var ägare till Gysinge herrgård och Gysinge bruk.”

Men i en krönika i Dagens Nyheter så finns en identisk historia som anger smitningen från Hofors Herrgård:

Familjen Bedoire på Gysinge behöll en hanne. En annan hanne hamnade hos af Uhr på Åsberg. Den tredje vargungen, en tik, följde med brukspatron Thore Petré till Hofors herrgård.

Hösten 1820 lyckades tiken rymma. Hon hade hetsats av traktens barn, hon var tillvand med människor, hon hade aldrig lärt sig jaga, hon visste inte hur det var att vara varg. Helvete bröt lös i gränstrakten mellan Gästrikland och Dalarna. Minst trettio människor attackerades. Tio barn, mellan tre och arton år gamla, dödades.

Det enda som verkar samstämmigt är vargens flykt 1820. Till och med dödstalet varierar precis som platserna. Är det någon som kan kasta lite ljus på vad som är den korrekta historien här, och om det till och med bara är en ”historia”?

Arbetarbladet – Människoätaren från Gysinge

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *