Rita En Teckning Till Spar-Arne

Spar-Arne har tröttnat på de tomma lokalerna i Rubinen, och vill inför en inspelning med produktionsbolaget som tillverkar en dokumentär om Hofors för SVT, fylla de tråkiga ytorna med färgglada teckningar. Närmare bestämt 500 stycken skriver Arbetarbladet:

Teckningar och berättelser. Det efterlyser Arne Evertsson som driver Sparköp i gallerian Rubinen i Hofors centrum. 

– Jag blev så trött på det bruna pappret i rutorna på de tomma lokalerna så jag tänkte att jag ville uppmuntra till lite kreativitet, säger han om initiativet.

Arne Evertsson, eller Spar-Arne som han kallas i folkmun, vill tapetsera glasrutorna till de två tomma butikslokalerna i Hoforsgallerian med teckningar. Därför efterlyser han nu 500 målningar av barn.”

Den som redan nu har passerat in igenom den norra ingången har kanske noterat att det sitter stora pappersark till höger innanför dörrarna.

rubinenIdén kom från en övning som politiker och tjänstemän genomförde under framtidsstrategidagarna i Älvkarleby,  där varje person fick chansen att skriva in dels ett personligt minne i Hofors tidslinje, men även händelser i smått och stort som haft påverkan eller medfört att Hofors förändrats till det som det är idag, den sista sektionen var visioner om hur framtiden skulle se ut. Det hade kunnat bli ett mycket intressant projekt för att dels belysa invånarnas egen del i historien med personliga noteringar, men blev troligen forcerat av produktionsbolaget som hellre ville ha en filmsekvens än något som kunde bevaras, sammanställas och tillföras vår lokalhistoria. Som synes kom projektet inte med några mer specifika instruktioner utan blev lite av en ”en-mans-show”.

Men själva idén är förträfflig. Med modern teknik där nästan alla har en kamera i sin mobiltelefon medför ju att vardagshistorien kan dokumenteras dagligen från alla vinklar och håll. Kommer man bara på ett bra sätt att samla in bild och kanske en kort text som beskriver innehållet eller en upplevelse i samband med ögonblicket, har historian skrivits och dokumenterats. Kanske något liknande Instagram som samlar upp det som berör just vår kommun. Något att finurla vidare på.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *