Tomatodling I Hofors?

Jag hade hört det viskats bland ”tomatskälkarna”,  att det fanns en enorm möjlighet som skulle kunna öppnas i vår kommun. En utländsk tomatodlare som var i behov av byggklar mark och kunde tänka sig att bygga anläggningen här i Hofors. Idag står det svart på vitt i Arbetarbladet att det kan gå ganska snabbt om företaget väl bestämmer sig för att placera odlingsanläggningen här i hård konkurrens:

I helgen kommer en delegation från en holländsk tomatproducent till Hofors för att inspektera mark. Producenten har nämligen planer på att öppna en enorm tomatodling länet – vilket kan skapa hundratals nya jobb.

Nu skall vi trots allt vara mycket försiktig i våra förhoppningar. Vi har varit med förr där det utlovas etableringar men aldrig riktigt kommer till skott. Processer kan dra ut på tiden, intressenter kan dra sig ur och av den berömda rocken blir det allt som oftast inte ens en tummetott.

Personligen är jag dock så förväntansfull att jag knappt kan sitta still. Som många av er läsare vet har jag då och då spenderat en hel del tid på att odla chili av olika sorter. En mörkare hemlighet är att jag även under några år lade ner otroligt mycket tid på just tomater. Nästan lite Doktor Frankenstein-aktigt.

tomat2

En del blev faktiskt helt normala och jag tog reda på frön från de färdiga tomaterna och skapade nya generationer.

tomat3

Tyvärr kan det bli så med mig ibland, att jag går för långt i min iver att hitta nya områden och utveckla saker, och lite så blev det väl även med tomatintresset. Frankensteins monster blev lite av en verklighet. Olika arter av tomater i en och samma tomat. Fick viss uppståndelse i odlarforum när det begav sig.

tomat4 Men om vi nu återvänder till artikelns innehåll, så skulle det vara rent makalöst om det hela gick i uppfyllelse. I kombination med växthus i Hagaparken där till exempel chili och andra kryddor odlades, skulle det inte vara långt ifrån att kunna producera en hemodlad tomatsås, chilisåser eller ketchup till exempel. 500 arbetstillfällen låter ju helt galet, men tänk om.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *