Kommunfullmäktige 161114 – Allvädersbanor & Budgetdebatt

Trots att det var en hel del spännande punkter på agendan som kunde ha bjudit upp till rejäl debatt under måndagens sammanträde i kommunfullmäktige i Hofors, blev det relativt lugnt. Allmänhetens frågestund gav informationen som de flesta kommuninvånare redan vet, att det är rörigt runt Hubo-Långsjön, i dagsläget kommunens största besöksmål för inkommande turism. Urban Henriksen, en av tre eldsjälar som håller projektet vid liv uttryckte sin besvikelse över hur illa det fungerar med polisiär närvaro när brott begås. En viktig ögonöppnare för samtliga politiker i salen. Förhoppningen är nu att kommunen tar sig ett allvarligt snack med polismyndigheten vad det avtal som undertecknades tidigare egentligen innebär.

Kommunen bör också sätta sig ned med representanter från föreningen runt Hubo-Långsjön, och utreda vilket stöd man kan ge, vilka resurser som kan tillföras. Misslyckas man att reda ut situationen och projektet går i kras, fasar jag över att Hofors som destination för fisketurism aldrig kommer att resa sig igen, och att Hofors som resmål också får sig en ordentlig smäll redan innan vi kommit upp i ringen.

Ingmar Karlén hade en intressant föredragning om revisionens granskning av kommunen. Bland annat uttryckte han att man bör anställa kommunala tjänstemän snarare av kompetens än annat. Det finns tyvärr dåliga exempel vilket vi får återkomma senare till.  Det finns all anledning att studera fenomenet.

Budgetdebatten bjöd inte på någon direkt underhållning heller. Samtliga partier förutom Moderaterna som ville spara ytterligare en procent för ”regniga dagar” yrkade bifall till kommunstyrelsens förslag med fördelningen av vår gemensamma pengasäck. Daniel Johansson (S) uttryckte också att det kändes bra att det fanns en sådan samsyn gällande hur pengarna skulle fördelas och vilka satsningar kommunen bör ägna sig åt 2017. I dagsläget så har vi en stabil befolkningsprognos sade det avgående kommunalrådet Marie-Louise Dangardt (S), och för första gången på länge en positiv känsla inför framtiden.

Två medborgarförslag presenterades också av Anders Holmkvist gällande allvädersbanor för friidrotten och belysning runt motionsslingan som sträcker sig runt Hammardammen. Förslaget om allvädersbanor särskilt intressant eftersom jag tidigare funderat mycket kring hur många aktiva det egentligen finns. Historiskt så har kommunen producerat många grymma friidrottare, men det har varit ganska tyst kring just den verksamheten enligt min uppfattning. Idag har man 30 aktiva och tvingas placera barn och ungdomar i kö för att hinna med. Mycket positivt och förslaget skall nu beredas och spontant känner jag att det inte är någon tvekan om att förslaget bör bli verklighet, inte minst med tanke på kommunens idrottsprofil och möjligheterna att i framtiden anordna tävlingar med kommunens unga atleter på hemmaplan. De flesta föreningarna verksamma inom idrott kommer med all säkerhet ha ett stort utbyte av en moderniserad anläggning, inte minst gästande idrottare som arrangerar träningsläger i kommunen.

Ärendet gällande E16 som många kunde läsa en artikel i Arbetarbladet igår passerade också ett enigt fullmäktige utan invändningar. Processen har varit lång och snårig, men förhoppningsvis kan arbetet nu starta 2017. Alla är givetvis inte nöjda med lösningen, men jag tror att det nu är det bästa som går att åstadkomma. De detaljer som anses problematiska får förhoppningsvis en lösning med tiden.

En slutlig reflektion om budget kan åter vara ordet ”samsyn”. Förvisso gick majoriteten ut i social media och slog sig för bröstet att det var en S+V budget som vunnit, vilket är sant eftersom alla partier utom Moderaterna ställde sig bakom den, men det är ett gemensamt beslut och vinnarna får anses vara kommunens invånare som röstat fram de politiska företrädarna som kunnat enats. Det finns en hel del att säga om själva budgetprocessen också, där i synnerhet V+M+HOP varit kritiska till underlagen som presenterats. Nu är budgeten antagen och vi får hålla tummarna att den håller!

I övrigt så kan jag känna att kommunen just nu, mår ganska bra, har utomordentligt spännande tider framför oss och att det enda som egentligen kan hindra oss från att utvecklas positivt, kan vara det som Entré Hofors VD, Kjell Johansson brukar kalla ”Neggodil”, alltså negativa människor som hellre spyr galla över sin egen hemort och kommun än bidrar till en positiv anda och utveckling. Näringslivet verkar må bra, skolan går framåt och ett hårt arbete väntar för att se till att de äldre och sjuka får en fantastisk tillvaro. Gällande just näringsliv så får vi hålla alla tummar för att någon gång i mitten av januari får ett glädjande besked gällande den numera omtalade tomatodlingen. Vi får också hålla tummarna att dokumentären som filmats under sommar och höst och skall sändas på SVT i början av 2017, ger en rättvis bild av vårt samhälle och inte blir en avart av Ullaredsprogrammen. Det vore ett dråpslag för allt positivt som faktiskt sker runt kommunen nu.

2 thoughts on “Kommunfullmäktige 161114 – Allvädersbanor & Budgetdebatt

  1. Skall man kommentera de sista meningarna i ditt i lägg så måste ni som folkvalda gå in och stoppa ett eventuellt inlägg med den sjungande tatuerade brevbäraren för annars är det kört för kommunen, lycka till.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *