Länktips: Dagens Nyheter & Alla Har En Bild Av Hofors

I Dagens Nyheter publicerar man idag en artikel om Hofors:

Ett ansenligt antal pizzerior, den obligatoriska kinesen, en thairestaurang och ett sjapp som erbjuder filé Oskar för 99 kronor är det första som möter besökare i Hofors. En skylt skryter om ”en av Sveriges vackraste golfbanor” och kommunen, på vägen mellan Gävle och Falun, har som ”inre vision” att vara vänligast i Sverige.

dn

Jag vet inte om jag uppfattar den som särskilt positiv. ”Obligatoriska kinesen” avser kinarestauranten som verkligen är lite av en skamfläck längs huvudstråket igenom Hofors. Passerade där för någon dag sedan och förfärades av att man inte gjort något åt den nedgågna uteserveringen där plankor och spik sticker ut och i största allmänhet ser jävligt illa ut. Är det bilden man får av Hofors när man passerar så förstår jag att bilden i media inte heller blir speciellt vacker.

På tal om just bilder av Hofors så är den senaste given att dokumentären som Nordisk Film gjort för SVT skall börja sändas den 12 januari 2017. Redan har observanta Hoforsbor sett trailers på TV och namnet är ”Samtidigt i Hofors”. Totalt rör det sig om 4 timmar uppdelat på lika många program, och det skall bli oerhört spännande att se vilken bild som kommer att målas upp i den.

Vi har alla olika bilder av hur vår hemkommun är och fungerar. Det som gäller för en person kan vara en total utopi för en annan. Det är viktigt att komma ihåg att en skildring inte är en absolut sanning. En del förfasas över att Hofors kommun skall placeras på Sverigekartan i negativ betydelse när dokumentärserien sänds. Andra är betydligt positivare eftersom man kanske medverkar i den och har en annan bild. Jag tror och hoppas att det verkligen blir en positiv och rättvis bild och att den i kombination med allt annat som sker, och alla som arbetar för att lyfta den positiva bilden kommer att medföra ett större intresse för kommunen i vår omvärld.

Sedan kommer vi till det som några kanske kan uppfatta som negativt. Ett äldre inslag på P4 Gävleborg som jag hittade denna morgon och som var aktuellt när kommunens ifrågasattes för sitt värdegrundsarbete bland annat. Niklas Folkegård gör en satir över nyheten och jag skrattade hysteriskt eftersom det verkligen är skitroligt!! Utdrag i inslaget:

I förra veckan rapporterades att Hofors Kommun anlitat en trollkarl som konsult för att utveckla värdegrundsarbetet. Folk var kritiska. Kommunledningen tyckte att det var värt pengarna eftersom konsulten och trollkarlen hade lärt dem att tänka med ryggraden.

Vad bra att tankeverksamheten rör sig ett par decimeter uppåt i kroppen, tyckte kritikerna.

Då hade de ännu inte tagit del av fortsättningen på Hofors Kommuns konsultplaner.

På en presskonferens i fredags berättade kommunledningen att man nu utökat konsultstyrkan. Två inhyrda alver kommer att utbilda kommunpersonalen i hållbarhetsfrågor och ett par starka men kortväxta karlar från Moria kommer att samverka med Ovako i frågor kring näringslivsutveckling.

Moriakonsulterna kommer även att sträva efter att skapa synergieffekter. Som exempel nämns att Ovako kanske kunde forska kring förädling av alvsilver och ta fram en prototyp för ett magiskt svärd till kommunens Senior Advisor.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *