Avgående Kommunalrådet Marie-Louise Dangardt Höjde Sitt Pekfinger Men Åt Fel Håll

Det var som sagt årets sista sammanträde i kommunfullmäktige igår. Jag hade på förhand signalerat att det kanske inte var de mest ”erotiska” frågorna rent politiskt. Journalisterna satt inte heller denna kväll vid pressbordet så osäkert på om någon bevakade sammanträdet alls.

Revisorerna hade ett anförande genom Ingemar Karlén som berättade lite om granskningen av hur sammanslagningen av Västra Gästriklands Samhällsbyggnadsnämnd fallit ut. Som bekant vållade den lite politisk strid i kommunen när det begav sig. Bland annat har den långa ansökningstiden för bygglov orsakat problem i den nya nämnden och man har tvingats använda sig av inhyrda konsulter och pensionerad kompetens för att beta av den långa listan. Nu skulle det dock vara i fas och allt var gott uppfattades beskedet som.

Där hade i princip kvällen kunnat sammanfattas om inte det avgående kommunalrådet Marie-Louise Dangardt höjt sitt finger och begärt tid i talarstolen. Under sitt anförande påstår hon nämligen att det inte hade behövt bli så lång väntetid om inte det strulat, att vissa partier satt sig till motvärn av bildandet och det var orsaken till allt krångel. Vi i oppositionen satt och tittade på varandra och undrade om vi verkligen uppfattat det hela rätt.

marie-louise-dangardt

Vi verkar onekligen inte dela den uppfattningen eftersom det varit en hel del krångel förutom att det själva politiska beslutet tagit sin tid.

Arbetarbladet 7 november 2015 – Efter kaoset på samhällsbyggnad i Sandviken: Chefen utköpt för över en miljon:

Det har varit flera omorganisationer och många som har slutat på samhällsbyggnadsförvaltningen i Sandviken senaste tiden.

Många vakanta tjänster har gjort att arbetsbelastningen på förvaltningen varit hög. Det har lett till långa handläggningstider och allmänt rörigt vilket även blivit kännbart för medborgarna.

– Det är korrekt att det har funnits en oro bland personalen, mycket på grund av den kommande sammanslagningen av samhällsbyggnadsnämnden med Hofors och Ockelbo och andra organisationsförändringar. Det har också gjort att den förre förvaltningschefen har avvaktat med rekryteringar varför det varit många vikarier inne liksom andra tillfälliga lösningar, säger kommundirektör Ann-Katrin Sundelius

Arbetarbladet 11 mars 2016 – Storflytt förlänger handläggning av bygglov:

Förutom den fysiska flytten från stadshuset i Sandviken och kommunhusen i Ockelbo och Hofors tillkommer även införandet av ett helt nytt ärendehanteringssystem.

Redan nu är de gamla dataprogrammen på väg att släckas ner och alla ärenden kommer att hanteras manuellt tills dess att de nya systemen är i drift.

– Sammantaget det här innebär ju allt ihop att handläggningstiderna kommer bli längre framöver och sviter av det här kommer vi se långt framöver. Vi har försökt stärka upp med pensionärer som går på timme så att det inte ska så otroligt stora effekter, men det är klart att det ändå kommer märkas av, säger Matti Lappi och fortsätter.

– Vinsten blir på sikt att vi blir mindre sårbara och vi har större chans att behålla kompetens. Det kommer vara värt det.”

Efteråt kom det att diskuteras vid det avslutande fikat, vad som egentligen sagts. Flertalet politiker i oppositionen kände sig felaktigt skuldbelagd för att människor inte fått sina bygglov beviljade i tid. Personligen känner jag också att det här får Marie-Louise Dangardt faktiskt förklara, och har sänt ett mejl denna morgon om ett förtydligande av uttalandet. Inte snyggt att avsluta sin tid som kommunalråd med vad som uppfattas som en lögn.

5 thoughts on “Avgående Kommunalrådet Marie-Louise Dangardt Höjde Sitt Pekfinger Men Åt Fel Håll

 1. Med orden ”vissa partier i salen” så uppfattade vi Moderater att uttalandet riktades direkt till oss. Och att vi var orsaken till förseningarna. Vi fick majoritet för en återremiss för en djupare analys av konsekvenserna för vad en sammanslagning skulle innebära.
  Tack Hoforsbloggen för dom verkliga bakomliggande orsakerna kommer upp på dagordningen
  Alf Persson
  Nya Moderaterna Hofors Torsåker

 2. Tråkigt att du inte pratade med mig direkt Peter, istället för att skriva saker som” lögn” din blogg.
  Jag trodde dessutom att innan du skriver sådana saker så kollar du med mig, jag trodde att det var det du gjorde i mejlet på fm. Nu ser jag att du redan skrivit ganska hårda ord, och det hoppas jag att du justerar.
  Processer tar ibland tid och det gjorde ju bildandet av Västra Gästriklands samhällsbyggnadsnämnd, VGS. Alla partier var med all rätt lite fundersamma på hur saker skulle fungera.
  Det vi inte pratade så mycket om var att oavsett om vi slog oss samman i en nämnd, eller om vi skulle ha haft vår egen nämnd kvar i Hofors kommun, så skulle ett nytt verksamhetssystem börja användas. Nu skedde det i den nya nämnden, samtidigt som starten hade blivit försenad, och dessutom i april månad när alla bygglov inför sommaren skulle hanteras. Därför blev det mycket besvärligt ett tag, men extra personal togs in och nu ska de enligt uppgift vara ikapp.
  Tråkigt att läsa din upplevelse av det sista kommunfullmäktige i min roll som kommunalråd, eftersom jag uppfattar det som om du kommit in bra i Kommunens arbete och har fått en förståelse för vad som händer och varför. Det är ju inte alltid enkelt att driva en kommun och jag har full förståelse för att kommunens agerande ibland kan upplevas lite konstigt om man inte har full insikt.
  Nu har vi ett kommunstyrelsemöte kvar i år, och jag tycker att vi har haft ett bra samarbete, och jag har upplevt att även du Peter har tyckt så.

 3. För en utomstående utan någon som helst insyn så verkar det synnerligen beklagligt om vi som röstar inte skulle kunna avgöra om den politiska ledningen gör ett bra arbete eller inte, utan att göra arbetet själva..
  Att det inte är lätt inser nog de flesta, men att se var ansvaret finns, för misstag likväl som framgång, blir omöjligt när högsta ledningen förenklar och pekar ömsom bortåt, ömsom inåt.
  Till sin rent demokratiska funktion tackar jag för den sällsynta transperensen inlägget nu gett upphov till.
  Hav tilltro till folkets förmåga att tänka, granska och förstå, ni som systemet som bygger på just detta!

 4. Hej Maja och tack för din kommentar!
  Mitt svar har dröjt eftersom jag varit tvungen att verkligen fundera över vad du sade och hur det uppfattades under kommunfullmäktige, och sedan ditt skriftliga svar i kommentaren.

  Det är tråkigt att du känner dig ”uthängd”, men hur tror du delar av oppositionen uppfattade situationen under måndagens möte?

  1. I ditt anförande sade du ”i denna församling eller rättare sagt delar av denna församling”. I samma stund som detta sägs vänder du dig till höger där oppositionen sitter. Frågan i sig var het när det begav sig, och dom enda som var emot denna sammanslagning var vi som satt till just höger om dig i salen. Vi har inte haft insikt i er interna debatt i frågan, för oss har det bara framstått som att S+V till varje pris ville genomföra sammanslagningen och M väckte frågan om återremiss vilket vi andra stöttade i den situationen, och vi bemöttes som ”motvallskärringar”.

  2. Det är helt rimligt att protestera mot uttalandet eftersom det inte gick att tolka på annat sätt vid tillfället. Det är tråkigt att du känner dig ”uthängd”, men det gör vi alla till och från. Själv är jag ganska luttrad, men det har ju varit ett antal incidenter bara de senaste åren, där era företrädare och samarbetspartners gått ut via sociala medier och förlöjligat, hånat och ifrågasatt andra partiers demokratiska rättigheter. Det har vi inte bemött utan antagit att det tillhör det ”politiska spelet”. Uttalandet i kommunfullmäktige något helt annat eftersom åhörarna i lokalen inte har tillgång till din tolkning eller senare förklaring.

  3. Jag tycker vi haft ett mycket gott samarbete, en god ton i diskussioner, jag har fått ändra min tidigare negativa syn på politiker till nu mer imponerad av enskildas skicklighet och kunskap. Jag har haft två lärorika år och hoppas det fortsätter så. Jag vill på intet sätt skriva dig på näsan, men jag ser det mer som att du misstolkar textens innehåll som ett påhopp, snarare än ett ifrågasättande.
  //Peter

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *