Medverkande I SVT-Dokumentär Känner Sig Förda Bakom Ljuset

Nedräkning till julafton och nyårsafton i all ära, men i Hofors tror jag många räknar ned till den 12 januari då dokumentärserien ”Samtidigt i Hofors” har premiär på SVT. Det råder delade meningar om hur Hofors skall komma att gestaltas på TV, en del menar att programmet kommer att bidra till att sätta kommunen på intressekartan för övriga Sverige, att det blir en form av ”gratis” marknadsföring som efter den enastående insatsen Marita Söderström gjorde under Musikhjälpen 2016 kommer att förstärka bilden av kommunen som en hjärtlig och vänlig ort.

Andra har känslan av himlen skall falla ned över deras huvuden och det stora mörkret skall inträffa. Produktionsbolaget Nordisk Film & TV har dock försäkrat att Hofors inte skulle framställas i något löjets skimmer, att dokumentären skulle vara varm och kärleksfull och att SVT var någon form  av garant för att det inte skulle bli förnedrings-TV.

Under förra veckan genomfördes en förhandsvisning för några av de medverkande, och nu har det visat sig att flera personer är mycket missnöjda med innehållet och hur de framställs. Bland annat har författarna Annika & Vera publicerat ett blogginlägg med skarp kritik och en vädjan att få bli bortklippta ur den färdiga serien:

*Inlägget har redigerats*

***På begäran av länkade bloggägare har citatet plockats bort från den egna sidan och en förfrågan om att det även redigeras bort på Hoforsbloggen***

En annan medverkande säger att den nu mår riktigt dåligt över att ha tackat ja från början och oroar sig för det färdiga resultatet och att inte heller fått gehör för sin vädjan att få scener där den medverkar bortklippta.

Michael Ohlsson verkar dock angripa sin medverkan från ett annat håll och använder den kommande uppmärksamheten till marknadsföring för sin egen profil:

Kanske rör det sig om ett klassiskt marknadsföringsknep för att skapa intresse för TV-produktionen innan premiären, att kvällstidningar och dagspress skall plocka upp känslan av osämja eller kränkningar och publicera artiklar som skapar en hype och därmed ökade tittarsiffror. Kanske blev resultatet inte vad man förväntat sig, och de medverkande har blivit förda bakom ljuset. Torsdagen den 12 januari klockan 21.00 kommer förmodligen större delen av kommunens invånare sitta bänkad för att själva bedöma premiäravsnittet!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *