Hunger- och militärdemonstrationerna 1917

Av en ren händelse så passerade det en text i Facebookflödet igår som jag reagerade på. Det handlade om Hunger- och militärdemonstrationerna 1917, för exakt 100 år sedan alltså. Där angavs bland annat Hofors som en av orterna där man gjorde uppror mot den svenska politiken och något som sägs vara inspirerat av den ryska februarirevolutionen.

Vid sidan av hungerdemonstrationerna ägde militärdemonstrationerna rum. Den socialistiska agitationen bidrog till att intensifiera de antimilitaristiska stämningarna i landet. Ett inslag i vänstersocialisternas taktik var att sätta upp Arbetare- och Soldatråd. Förberedelserna för revolt inom krigsmakten får betraktas som tämligen harmlösa. Men både civila och militära myndigheter var naturligtvis på sin vakt. Hela krigsmakten befann sig i alarmtillstånd omkring den 1 maj 1917. Man drog in permissioner, förbjöd värnpliktiga att delta i vissa möten, skärpte kampen mot de flygblad och skrifter som vänsterungdomar delade ut. Man förstärkte larmstyrkor och satte ut posteringar vid de statliga ämbetsverken; man skickade hemliga ”kunskapare” till misstänkta möten.”

Hungerdemonstrationerna uppges ha utlösts på grund av ransoneringar av råvaror när det första världskriget bröt ut och i kombination med en dålig skörd under hösten 1916.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *