Om Kriget Kommer

För ett par månader sedan skrev jag ett inlägg om skyddsrum här på Hoforsbloggen. Då var ämnet aktuellt eftersom många inbillat sig att skiftet av president i USA skulle leda till världsomfattande konflikter. Under 2016 så kunde man följa utvecklingen i andra länders samhällsstrukturer, hur man uppmanade sina medborgare att bunkra upp med mat och vatten så att man åtminstone skulle klara en kortare periods kris. Bland annat i Tyskland. Sådana indikationer har även nått Sverige på sistone,

– Generellt brukar vi säga att varje hushåll bör ha en egen beredskap som räcker i minst tre dygn. Om alla vuxna, friska människor kan leva upp till detta, kan samhällets insatser inriktas mot dem med allra störst behov, säger Svante Werger vid MSB.”

Det senaste som också är av lite nostalgisk karaktär är Aftonbladets artikel om den krigsförberedande foldern som funnits i olika tappningar genom åren. Webbsidan Skymningsläge har samlat alla foldrar så att man kan följa utvecklingen genom tid.

I Sverige har vi levt i fred så länge att vi tagit mycket för givet. Vi är inte vana med ständig oro eller vet rent generellt inte hur vi skall agera om det uppstår en krissituation. Till och med att prata om förberedelser kan stressa människor. Bloggen Cornucopia publicerade för ett par år sedan ett inlägg som inte beskrev ”Om” utan snarare  ”När” kriget skulle komma och vad det skulle innebära. En mycket läsvärd artikel.

Innan kriget kommer drabbas alla av förnekelsereaktioner

Man kommer förneka att krigsrisk föreligger. Man kommer bli arg och angripa makthavare, oskyldiga folkgrupper och budbäraren, inklusive författarna av denna text. Man kommer hitta på olika bortförklaringar och ursäkter för att inte behöva förbereda sig. Man kommer bli nedstämd. Först därefter kommer man acceptera verkligheten och faktiska risker. Förnekelsereaktioner är mänskligt.
Men även om det inte utbryter något krig så kan det ske saker som kräver att vi har en viss förberedelse. Ett långvarigt problem med elförsörjning eller vattenleveranser, större bränder som inte kan kontrolleras. En bra förberedelse kan vara att införskaffa en sådan här hink med tätförslutande lock.
Hinken kan fyllas med förslagsvis lite medicin som värktabletter eller febernedsättande, några plåster, bandage och pincett. Chokladkakor, ett resespel som Yatzy, en kniv, tång och ett par olika varianter av snöre och rep. Ett spritkök får lätt plats och likaså frystorkad mat för några dagar. Ett par arbetshandskar, en ihopvikt pressenning och givetvis flöte, lina och ett par krokar så att man kan rekreationsfiska om andan skulle infalla. Det behöver inte vara mer komplicerat än så och hinken kan stå dold i garderoben vid dörren så att alla familjemedlemmar vet syftet och lokaliseringen av den. Glöm inte stearinljusen, tändstickorna och ficklampan. Sen klarar ni allt.”
Sovsäckar, filtar, sprit- eller gasolkök, batterier och vattendunkar mm. Ett av de mest underskattade föremålen som finns i nästan varje hem är ju grillen. Finns i många utföranden, men det löser förmodligen problemet med matlagning när man står där utan ström. Kan vara värt att se över vilken förberedelse man har hemma, och att köpa ett par extra konservburkar varje gång man storhandlar kan löna sig i längden.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *