På Trendspaning I Hofors Kommun

Något av de mest roliga man kan ägna sig åt är att försöka tyda tecknen på vad som skall ske i framtiden, både i närtid och längre fram. Att bearbeta känd information och titta på utvecklingen, åt vilket håll den kan tänkas böja sig, med andra ord trendspaning.

Denna morgon har jag ägnat mig åt trendspaning inom besöksnäringen, vad den framtida marknaden kommer att satsa på och vad som kommer att bli populärt för besökare att betala för. Jag skall inte gå in närmare på det just nu mer än att något jag reagerade över var de så kallade ”tredjepartssajterna” man använder för att boka boenden på hotell tydligen blivit mycket praktisk för prostitution och därmed möjliggör lagbrott vilket kan tyckas lite märkligt. Likaså är trenden med hållbar turism stadigvarande och inte alls jämförbar med vad en tjänsteman i kommunen uttryckte vara detsamma eftersom folk flyger till Thailand och därmed förpestar miljön. Kanske inte så inbegripen i vad hållbarhet innebär.

Men för att återgå till inläggets rubrik så har jag även trendspanat kring Hofors kommun, tittat lite på den lokala politiken, näringslivet, föreningslivet och i största allmänhet vad som kommer att ske under våren och lite längre fram.

Samtidigt i Hofors sänds 21.00 på SVT på torsdag, det är både spännande och lite skrämmande att försöka förutspå effekterna av dokumentärserien. Vi vet i dagsläget mycket lite av produktionsbolagets avsikter. Att det redan nu skapar upprörda känslor är ett faktum.  På sidan 28 i Din Lokaltidning som damp ned i brevlådan idag återfinns en liten artikel.

Oron som många sitter inne med handlar helt om att TV-serien skall kasta ett löjets sken över kommunen och dess invånare baserat på vilka karaktärer man valt att lägga fokus på. Man skall komma ihåg att alla har sin bild av och sitt liv i Hofors. Det som är en persons verklighet är helt främmande för någon annan, det går inte att generalisera invånarnas liv och verklighet på fyra timmar i TV. Jag hoppas också innerligt att det finns förståndiga tittare som kan skilja på vad som är skådespel och vad som är sant i det vardagliga livet.

En annan och lika oroväckande utveckling fast i en helt annan del av Hofors, är den kring ishallen där det stormat rejält på sistone och blivit en sunkig debatt i sociala medier. Det skall enligt rykten nu ha resulterat i att sportchefen Rolf Larsson och tränaren Mackan Westlund har lämnat sina uppdrag. Det är inte ett lätt jobb att utföra när resultaten uteblivit och supportrarna börjar gnissla på läktaren. På en ort där ishockeyn har så stor betydelse, nästan än värre. Det som borde vara i fokus är den idrottsliga verksamheten, men just nu verkar det inte ha varit någon som helst arbetsro vilket kanske speglat sig i resultatet om man får ha någon teori.

Under våren inväntas en hel del intressanta rapporter och beslut som påverkar näringslivet. Kommer vi att få en tomatodling i Hofors kommun, kommer vi att få det där Burger King vid rondellen, kommer det byggas växthus, kommer Hagaskolan att öppna igen och i vilken form? Förstudien om i synnerhet Hagaparken kommer att bli intressant. En annan fråga är om näringslivsenheten som idag ligger under Entré Hofors skall fortsätta göra det, likaså besöksnäringsuppdraget. Det är ett val om 2 år och mycket kan komma att förändras eller ingenting beroende på valutgången.

Politiskt har det varit lite av en flyttkarusell. Ett nytt kommunalråd skall sätta sig på tronen, Barn och ungdomsnämnden får därmed en ny ordförande. Nationellt befarar man att ryska hackersattacker skall krångla till det i valet 2018, men jag vet inte om vi behöver oroa oss speciellt mycket lokalt.  En sak är då fullständigt klar, och det är att det måste till fler engagerade invånare som arbetar politiskt oavsett partitillhörighet. Jag kan tycka att om kommunen står inför nya tider så ska det inte av gammal hävd vara samma människor som styr den nya skutan. Lite ironiskt skulle det bli som att låta kaptenen på Titanic ställas inför sitt isberg igen och hoppas att han lärt sig av misstagen.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *