Bilder Från Hofors – Folkhemmet I Fritt Fall

Av en ren händelse så fann jag ett antal bilder tagna 2009, året som jag själv återvände till Hofors, på en sida som kallas ”detsannasverige-folkhemmet i fritt fall”.

Där kan man bland annat se Lume Boutique innan branden, Bingon innan den försvann, Hanssons konditori innan det flyttade och skamfläcken som blev Hofors Bilvård & Service i Kjell Åke Borgströms regi.

Man kan promenera omkring i centrala Hofors och tänka att det inte förändrats så mycket, men bara på de här åren tycker jag det gått åt en rejäl uppryckning och inte kan sägas vara i ”fritt fall”.

Beskrivningen av projektet känns dagsaktuellt och träffsäkert:

Bilden av vårt land skapas huvudsakligen av välutbildade, välbeställda människor som hellre äter sushi än varm korv och, när det är dags för en fika, beställer en caffe latte på en coffee shop i någon glassig galleria. Men för varje inglasat köpcentrum finns det tusentals kommersiella byggnader i gravt förfall och för varje coffee shop hundratals fik där man inte kan stava till espresso macchiato. Rätten att skildra vårt land får inte bara tillhöra den i medievärlden välrepresenterade övre medel- och överklassen, en grupp med sin egen agenda som knappast innefattar en sanningsenlig skildring av tillståndet i vårt land. Vi vill slå tillbaka mot den skeva bild av Sverige som vi dagligen serveras.”

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *