Grande Finale För Samtidigt I Hofors

Och så var det till ända. Under fyra veckor har åtminstone större delen av Hofors kommun suttit bänkad framför TVn gissar jag. Det har publicerats ett antal artiklar, lett till debatt på finkulturens sidor, några radioinslag och ett hemma-hos-reportage innan vi slutligen kom till avsnitt fyra och det sista i TV-dokumentären ”Samtidigt I Hofors”. Skulle man ändå ha missat hela eller delar av serien finns den på SVT Play.

Responsen har varit olika, vi har kunnat konstatera att det i många avseenden varit en märklig klippning, en hel del skådespel, man har antingen gillat den eller avskytt den, och under i synnerhet andra avsnittet höll det verkligen på att dela kommunen i flera delar. Nåväl sedan produktionsbolaget hörde av sig och förklarade vad man ville göra har det skett drastiska ändringar. Det blev mer åt buskishållet än en bild av vad åtminstone jag har av vår kommun.

Det satte Hofors på kartan, inget att säga om det, men det visade verkligen inte en korrekt bild och märkligast av allt var att produktionsbolaget, trots information, valde att strunta i de riktigt stora evenemangen vi har under ett år med Orken-handbollen, bilutställningen i Hagaparken, Kanot-SM som gick av stapeln i år, hockeycamperna och inte minst Bessemerfesten som kanske upplevs mer som en folkfest än vad som syntes i TV-rutan just idag. Jag var tvungen att fråga Kent Andersson som är med i marknadsgruppen om det var så illa ställt med folk som det såg ut i rutan, vilket det inte skall ha varit. Istället så forcerades det här ”Höstkalaset” fram enbart för produktionens syfte och i ärlighetens namn kunde dom gott ha stått för den notan också och inte belastat kommunens skattekista.

Själva avsnitten har jag upplevt som ovan illustrerade bild. AVsnitt ett fanns det goda förhoppningar trots allt, det verkade intressant och såg ut att ha potential. Avsnitt två kom mest att handla om en påhittad konflikt mellan Katarina och Micke, vilket inte var den direkta sanningen kanske. Avsnitt tre tog det fart igen och John med sina kanoner var bland annat den stora behållningen. Sista avsnittet var tyvärr lite av ett sömnpiller och blev inte den storslagna final som många kanske hoppats på. Mest en axelryckning faktiskt.

Bäst har de fina överflygningarna med drönaren varit, att se kommunen från det hållet tillhör inte vardagen direkt och jag har inte sett det tidigare, mer än det man kan se från Fjällberget och andra höjder runt omkring. Att vi lever vackert vet vi redan, men så vackert var nästan överväldigande. Nathalie med sina illrar, John med sina kanoner blir kanske dom som jag kommer att förknippa mest med programmet. Människor som jag inte ens hört talas om tidigare men som lever här i kommunen.

En säsong 2? Ja nog finns det en aldrig sinande källa av intressanta människor med fantastiska levnadsöden och företeelser att ösa ur kvar. Som jag hävdat tidigare så må vi leva i samma kommun men vi lever verkligen i olika världar även här. Kanske hade jag velat se mer fokus på dels allt det som vi faktiskt gör riktigt jävla bra, mer kring vår historia där man kanske hade kunnat visa på hur industrin gått upp och ned, saknades gjorde de riktigt gamla, de riktigt unga och åldersspannet 18-30 som visar att ungdomar och unga vuxna inte lever ett torftigt liv med klen underhållning på heltid i kommunen. Det finns otroligt mycket mer än det som fantiserats ihop på TVn denna gång.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *